Spring til indhold
Hjem » Artikler » Yahya Hassan besøger Aarhus Universitet

Yahya Hassan besøger Aarhus Universitet

Yahya Hassan ejede ubetinget salen både som digter, debattør og politiker, da han som foredragsholder var centrum for arrangementet ’Islam i Danmark’ på Aarhus Universitet, der var arrangeret af Frit Forum og Talerøret.

Tekst: Julie Lindhardt Høimark Sørensen

Foto: Jesper Salazer

Mandag d. 11. maj var Yahya Hassan kommet til Aarhus for holde foredrag efterfulgt af en åben debat om Islam i Danmark. ”Aarhus Uni i dag, skal holde foredrag for alle eks-kæresterne”, som Yahya selv havde skrevet det på Facebook samme morgen. Med mere end 450 solgte billetter, må Yahya Hassan have haft en imponerende Don Juan-inspireret opvækst og ungdom i Aarhus. Aftenens konferencier, Cecilie Cedergren, griber indledningsvist den bold, Yahya Hassan selv har kastet, og svarer, ”jeg har ikke selv været der, men noget tyder på, at han er på hjemmebane”, da hun skal præsentere aftenens hovedperson for det forventningsfulde publikum. Med mere alvor i stemmen omtaler hun ham som en ”benhård idealist” og beskriver beundringsfuldt, hvordan det ”kræver mod og store bogstaver at sparke døren ind”, hvorfor ”det ikke kan betvivles, at Yahya Hassan er noget særligt, og har lidt mere X-factor end os andre”. Med så store ord og så vellykket en præsentation træder Yahya Hassan ind i salen med eskorte fra to PET-livvagter og hujende klapsalver fra publikum.

”Det er jo Aarhus’ stolthed, og her I alle bliver indoktrineret” er nogle af de første ord, der kommer ud af Yahya Hassans mund. Efter sin bemærkning om universitetet følger ca. 20 minutter, hvor han læser et digt op, som han vælger at dedikere til den afdøde forfatter Klaus Rifbjerg. Han står foran scenen, han læser op fra sin telefon og står som sømmet fast til gulvet, imens han vipper i takt med tempoet i oplæsningen. Ordene farer ud af munden på ham med en sådan fart, at det er umuligt både at notere de skarpe formuleringer og samtidig fastholde en forståelse af sammenhængen. ”Livvagterne er til for at beskytte folket imod mig, mit selv er farligere end ti mand for mig”, ”Politikere smides i skraldespanden og miljøet skånes”, ”Jeg truer journalister med repressalier, hvis de gør mig for højreorienteret”, og ”Jeg er en fremmedlegionær i legemet, jeg bukker under for kræfterne” er blot nogle af de mange strofer, der med en jetjagers fart flyver ud af munden på ham i det signifikante, monotone tonefald. Digteren kigger op fra sin telefon og siger ”tak for opmærksomheden”, hvorefter han træder op på selve scenen og sætter sig i en stol. Han får stukket en øl i hånden, ”mange tak, og så en lunken en af slagsen” siger han kækt. Selve foredraget bliver afviklet som et interview, hvor Yahya Hassan svarer på spørgsmål fra en interviewer. Let og elegant formår han at bruge spørgsmålene som et springbræt til at hoppe hen til dét, han selv har i sinde at tale om.

YAHYA7Den selvransagende kristne overfor den misforstået og oversete muslim synes at være det tema, som Yahya Hassan cirkulerer om hele aftenen. ”Det må jo være ganske indlysende, at muslimer er lige så forskellige som kristne. Vi kan sagtens skelne Anders Behring Breivik fra den almindelig nordmand og ikke mindst den almindelige kristne, men vi kan ikke skelne mellem den almindelige muslim og sådan noget som Islamisk Stat. Vi kan heller ikke skelne mellem den almindelige muslim og en stakkel eller en tosse”, fortæller han. Han bliver så spurgt, om han ikke selv har været med til at tegne et skræmmebillede af Islam. ”Det kan jeg ikke benægte” svarer han og begrunder det med både mediernes måde at videreformidle hans digtsamling på, og at den imod hans vilje er blevet ”misbrugt af højrefløjen” i en politisk dagsorden. ”Formidlerne, magthaverne og medierne har taget patent på min digtsamling” konstaterer han alvorligt.

Da interviewdelen er ovre, og der bliver åbnet for debatten træder Yahya Hassan for alvor i karakter som nyudsprunget politiker. I starten af april meddelte den kun 19-årige digter og debattør, at han stiller op for Nationalpartiet med et ønske om at forene de forskellige mennesker i samfundet. ”Vi mener” og ”I Nationalpartiet vil vi arbejde for” var indtil flere gange de ord, han indledte sine sætninger med under debatten. I hans entourage var der desuden tre medlemmer af Nationalpartiet, hvis fornemste opgave var at indhente vælgererklæringer fra de mange tilstedeværende. En opgave, som de efter alt at dømme fik løst til UG med kryds og slange, da publikum ivrigt stimlede sammen om de tre herrer ude foran aulaen på den lune og lyse forårsaften.

Det blev kendetegnende for arrangementet, at Yahya Hassan kæmpede en kamp imod det konkrete og de korte svar. ”Jeg er ked af, at jeg insisterer på, at man skal have et overblik for at få en forklaring på de her omstændigheder. Islam i Danmark er jo ikke kommet ud af røven på en ko i Thisted” svarer Yahya bestemt, da han bliver bedt om at gøre sine svar mere konkrete og holde sig til at tale om ’Islam i Danmark’. ”I kan da ikke brokke jer over, at der kommer en mand, der går dybt til tingene! For min skyld kan vi godt blive ved til klokken ti – jeg er kommet for at tale med folk”, insisterede han på, hvilket fremkaldte både latter og endnu en omgang hujende klapsalver fra salen.

YahyaTæt.jpg-2

Yahya Hassan var som altid utrolig godt skåret for tungebåndet, og den kontroversielle digter skar igennem som heftig debattør og fik sat en tyk streg under sin nye position som politiker. Han ejede salen og negligerede på charmerende vis de retningslinjer, han var blevet bedt om at følge. Selvom aftenens tema officielt var ’Islam i Danmark’ startede debatten med boligpolitik og sameksistens, og nåede også omkring spørgsmålet om, hvad man stiller op med forældre, der ikke kunne drømme om at stemme på andet end Dansk Folkeparti. ”Jamen har vi ikke alle et ansvar for at give vores forældre én over nakken, når de ikke forstår, hvordan tingene hænger sammen. Det er det personlige ansvar. Jeg ved godt, at folk hader, når jeg refererer til det, men det findes altså”, blev Yahya Hassans svar, hvilket kun fik ham højere op på popularitetsbarometeret efter publikums reaktion at dømme.

Der er da heller ikke tilnærmelsesvis kommet en dæmper på den enorme opmærksomhed, der har været omkring Yahya Hassan siden han fangede medierne og hele landet med sin digtsamling tilbage i oktober 2013. Den intense opmærksomhed går i Yahya Hassans tilfælde hånd i hånd med overfald og dødtrusler. Derfor var arrangementet også præget af en massiv politibemanding. Tre politibiler holdt foran aulaen på Aarhus Universitet, og hele vejen rundt om bygningen, ved indgangen til aulaen og inde i selve bygningen var der mænd i blå uniformer. Yahya Hassans egne civilklædte PET-livvagter faldt derimod ind i mængden. ”Jamen der er ikke nogen trussel her!” fik Yahya overlegent fortalt den ene af dem, da han afslutningsvis stillede op til bogsignering og selfies og modtog sit publikums gunst.

Yahya3 Farve