Har du nogensinde fået spørgsmål om, hvad du skal være, når du bliver “voksen”, og er færdig med din uddannelse? Selvom det kan være svært at give et konkret svar, giver spørgsmålet anledning til at udforske dig selv og hvad du kan og vil. Derfor får du her inspiration til, hvordan du kan sætte gang i kompetencegløderne hos dig og dem omkring dig.
Dine kompetencer kan bruges som dit kompas
Der er mange fordele ved at investere tid i at sætte ord på dine kompetencer. Ved at synliggøre hvad du kan, vil du også blive mere bevidst om, hvad du vil. Når du får en klarere ide om hvad du kan og vil, bliver det også lettere for dig at opdage muligheder – og ikke mindst kunne formidle, hvordan du kan bidrage til omverden. Udvikling af kompetencer sker hele livet igennem, hvilket betyder, at arbejdet med kompetencer med fordel kan genoptages løbende. Men hvordan sætter man ord på de der kompetencer?
Det er hele dig, som er interessant
Når virksomheder ansætter nye kandidater, er det ikke kun din uddannelse, de ansætter. De ansætter hele dig. Derfor kan det være en god ide at bryde din kompetence ned i flere kategorier, for at gøre det nemmere for dig at sætte ord på. Det kan være en god ide at reflektere over:
- Din faglighed: hvad ved du noget om?
- Dine akademiske færdigheder: hvilke arbejdsmetoder har du lært?
- Andre erfaringer: hvad har du lavet før eller ved siden af studierne?
- Personlige egenskaber: hvem er du? Hvordan beskriver andre dig?
- Motivation: hvad interesserer dig? Det kan både være fag, arbejdsopgaver, en målgruppe og/eller branche
Når du reflekterer over disse kategorier, kan det være en fordel at skrive stikord ned, og samtidig tænke over konkrete situationer, hvor du har anvendt kompetencerne. Disse eksempler på situationer er nemlig guld værd, når du skal skrive din ansøgning eller skal til en jobsamtale.
Boost dig selv og andre
Du kan selv hurtigt blive blind for de kompetencer, du besidder, fordi de virker selvfølgelige for dig. Derfor er det altid godt at få hjælp fra andre til at blive klogere på sine kompetencer. Brug din studiegruppe, gode venner eller familie til at blive klogere på dig selv. Stil spørgsmål som kan give dig indsigt i; hvad ser andre, er gode kvaliteter hos dig? Hvad oplever andre, giver dig energi? Hvordan vil andre beskrive dine personlige/faglige/akademiske styrker? Omvendt kan du også tilbyde din omgangskreds at give dem feedback på deres kompetencer. Selvom det måske kan virke akavet at spørge om og modtage feedback fra andre, så kan det være en god ide at øve dig på det – du vil nemlig finde ud af, at du kan mere end du tror!
Det kan også give rigtig god mening at sparre med en karrierevejleder i arbejdet med at sætte ord på dine kompetencer, og finde inspiration hos tidligere studerende på LinkedIn eller artikler på f.eks. Arts Karrieres hjemmeside. Så er du godt i gang med at give dig selv et solidt kompetence-boost!