Tips og råd fra folk, der har prøvet alt
Velvære og søvn er uadskillelige. Det gælder ikke mindre for vores vintervelvære. Faktisk peger en hel del på, at vi generelt har brug for mere søvn gennem den mørke vinter end om sommeren. Delfinen har derfor rakt ud til en, der til dagligt arbejder med søvn, nemlig søvncoach Helle Lauridsen.
Som søvncoach møder Helle Lauridsen ofte mennesker som har ”prøvet alt” for at få en bedre søvn. The, varm mælk, baldriandråber, fårtælleri ud i det uendelige og meget meget meget mere. De har læst enhver artikel på internettet og slugt hvert et tip, justeret deres vaner og så genjusteret dem i lyset af nye informationer. Gode tips som at skrue ned for skærmtiden før sengetid, meditere eller nedjustere belysningen i lejligheden – men de bøvler stadig. Problemet er, ifølge Bentzen, at mange betragter søvnen på samme måde som alt muligt andet; at vi bliver belønnet per indsats. Den grundlæggende forskel er dog, at søvn er en passiv proces, ligesom åndedræt og fordøjelse. Søvnen kan ikke kontrolleres eller forceres.
Før vi tager imod tips og råd fra dem, der har prøvet alt, kaster vi et kort blik på, hvad videnskaben kan sige om søvn.
Søvnen kan opdeles i stadier, typisk i REM og non-REM (NREM) – dyb søvn. I søvnen skrues der ned for dele af hjernen og op for andre. F.eks. er en af årsagerne til at drømme ofte er irrationelle og fantasifulde at vores præfrontale cortex, som bl.a. varetager rationel tænkning, går i dvale. Det betyder, at den ikke i lige så høj grad kontrollerer rationalet bag drømmen. Det er også mange gange blevet konstateret at søvn har en direkte forbindelse til indlæringsevne: Den viden, vi samler, når vi er vågne konsolideres i søvnen. Meget tyder også på en direkte sammenhæng mellem søvn og kreativitet, glæde, mental velvære og muskelopbyggelse. Men lad os komme tilbage til Helle Lauridsen og hendes gode tips til en god søvn.
Stop med at forcere søvnen
Hvor brutalt det end kan lyde, så er der intet du kan gøre for at bedre din søvn mellem nu og i nat. Der er dog meget du kan gøre for at forbedre chancen for en god søvn på sigt. Det tager nemlig tid at optimere sin søvn, så forvent at se forbedringer i løbet af de næste par uger – ikke i aften eller i morgen.
Træk vejret mindre
Meditation er godt for mange ting, også for søvn. En af årsagerne er, at de fleste meditationsøvelser har fokus på et langsommere og dybere åndedræt. Men gør det ikke lige før du går i seng da afslapningsteknikker kan have modsat virkning når man desperat ønsker at de skal sende en ind i søvnens rige. Vejrtrækningsøvelser om morgenen derimod kan ikke blot forbedre søvnen, men kan også være med til at skabe en blødere start på dagen.
Bliv oppe lidt længere
Ligesom man ikke kan blive mæt uden at være sulten, så kan man heller ikke blive træt uden at være vågen. Normalt fungerende voksne skal være vågne mindst 16 timer dagligt for at være i stand til at sove otte timer om natten. At gå tidligt i seng kan sommetider have modsat virkning på søvnen, nemlig at man ligger vågen og bliver mere og mere bitter og nervøs over at man ikke falder i søvn, hvilket kan overføres til næste nattesøvn og så videre.
Nyd at være vågen
Frygten for ikke at kunne falde i søvn er en stærk drivkraft bag søvnløshed. Det aktiverer kroppens ’flygt eller kæmp’ reaktion med den hertil medfølgende cocktail af stress. Slut dagen af med at læsew eller lytte til noget du elsker.
Sov godt! 🥱