Spring til indhold
Hjem » Artikler » Velkommen som studerende på Circle U.

Velkommen som studerende på Circle U.

Foto:Jesper Rais, AU Foto

AU er partner i en ny europæisk alliance sammen med otte andre stærke universiteter. Det betyder flere muligheder for udveksling og samarbejde for dig, der vil ud i Europa

Du ved det måske ikke. Men når du læser på AU, er du automatisk også studerende ved noget, der hedder Circle U.

Det betyder heldigvis ikke, at du skal bøvle med et ekstra studiekort eller et nyt login til Brightspace – men det giver dig til gengæld bedre muligheder for at komme på udveksling eller samarbejde med folk fra f.eks. Humboldt-universitetet i Berlin, King’s College i London, Université de Paris eller Universität Wien.

”Udveksling er noget af det vigtigste i Circle U. Vi vil gøre det mere smidigt at tage et semester i udlandet, og vi kan allerede så småt se, at flere AU-studerende er begyndt at søge mod Circle U.-partnerne. Men der er også planer om både case competitions, iværksætternetværk med mere. Det vil køre både virtuelt og fysisk, så der bliver også tilbud til dem, der gerne vil engagere sig i Europa og styrke den internationale dimension i deres uddannelse, selvom de ikke har mulighed for at rejse ud”, fortæller Lotte Skovborg, der arbejder ved Internationalt Center på AU.

Hun suppleres af Sofie Agerbæk, der til daglig læser bioinformatik, men som også er medlem af Circle U’s studenterforening, CUSU: ”Det skal gerne være lettere at tage på udveksling med Circle U, end det er at tage andre steder hen – f.eks. med en masse forhåndsgodkendte fag eller hele semestre, som man kan vælge og være sikker på at få merit for. Men vi kigger også på, hvordan vi kan hjælpe studerende med at skabe netværk, inden de rejser, så de får en federe oplevelse, når de er afsted. Det kunne f.eks. være via apartment swapping”.

Det hele starter med Macron

Men hvad er Circle U. egentlig, og hvorfor er AU pludselig en del af det?

Svaret finder man i en tale, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, holdt i 2017. Her foreslog han, at EU inden 2024 skulle etablere mindst tyve ’europæiske universiteter’; altså alliancer med tæt samarbejde mellem en række universiteter fra forskellige lande.

Det kortsigtede mål med alliancerne er at styrke samarbejdet mellem forskere og give flere studerende mulighed for at studere i et andet land. Det mere langsigtede mål er, at de nye samarbejder skal føre til faglige gennembrud og løse globale udfordringer inden for f.eks. grøn omstilling og demokrati.

Berlin, London, Paris og så videre…

EU-Kommissionen tog Macron på ordet, og to år senere så de første alliancer dagens lys. I 2020 kom AU så igennem det europæiske nåleøje, da Circle U.-samarbejdet blev godkendt af EU. Alliancen består foruden AU af følgende universiteter:

Universitetet i Oslo

King’s College London

Humboldt-Universitetet i Berlin

Université de Paris

Université Catholique de Louvain (Belgien)

Beograds Universitet

Università di Pisa

Universität Wien

”Jeg synes, det er en flot liste, hvor der både er tale om stærke universiteter og spændende byer at være ung i”, siger Lotte Skovborg.

Hun glæder sig over, at temaer som bæredygtighed, innovation, klima og sundhed er i centrum for Circle U., og hun ser frem til, at man for alvor kan begynde at skrue op for aktiviteterne:

”Corona har gjort tingene noget sværere her i starten, fordi det ikke har været muligt at rejse i samme omfang. Men forhåbentlig kommer der snart mere styr på pandemien, og så er vi klar til at sende og modtage en masse studerende til og fra de andre Circle U.-partnere. Der bliver virkelig mange tilbud for de studerende, som er interesserede i de store globale udfordringer”.

Meget mere end udveksling

Lotte Skovborg peger samtidig på, at Circle U. også handler om andet end at rejse ud fysisk. Alliancen består af en række faglige programmer, som hver især kommer til at give muligheder for studerende, uanset om man vil deltage i internationale forskningsprojekter, starte en bæredygtig virksomhed eller andet.

Et af projekterne i Circle U. hedder f.eks. “Student-led sustainable innovation”, fortæller hun:

”Det ligger nærmest i navnet, at studerende kommer til at spille en hovedrolle. Der skal både arrangeres internationale case competitions og laves fælles kurser i bæredygtig innovation. Samtidig er der et female founder network i støbeskeen, hvor kvindelige iværksættere kan inspirere og støtte hinanden på tværs af landegrænser. Men der bliver også alle mulige små tilbud, som vi allerede har set, hvor man f.eks. har kunnet få et gratis sprogkursus på King’s College i London eller deltage i en online workshop om demokrati ved Universitetet i Oslo”.

Hvad gør jeg, hvis jeg vil høre mere om mine muligheder i Circle U.?

Lotte Skovborg opfordrer studerende til at kontakte deres lokale internationale koordinator og holde sig opdateret på Circle U’s hjemmeside.

Hun minder samtidig om, at en række af AU’s forskere og undervisere er udpeget til at spille særligt vigtige roller i alliancen som såkaldte academic chairs. Dem kan man også kontakte, hvis man interesserer sig specifikt for deres område. Man kan finde alle AU’s academic chairs på AU’s Circle U-sider.

Circle U. har også en studenterafdeling; Circle U. Student Union (CUSU). Den består af studerende fra alle universiteterne, som arbejder for at gøre Circle U. bedre for netop de studerende. Man kan kontakte CUSU her for at høre mere om deres arbejde