Spring til indhold
Hjem » Artikler » Værdier skal tages alvorligt

Værdier skal tages alvorligt

 

Kød har været en fast bestanddel af den menneskelige kost siden stenalderen. Men i en tid, hvor global opvarmning og overbefolkning er på dagsordenen, kan vegetarisme lokke som et alternativ til Palæo-tendenser og være den lille forskel, man som enkeltindivid kan gøre for verden. Delfinen mødte vegetarbloggeren Emma Slebsager til en snak om fordelene ved vegetarisme, tanker om kødindustrien og om at leve i overensstemmelse med sine værdier.

Af: Trine Møller

Foto: Emma Slebsager

Emma Slebsager er studerende og står bag bloggen www.emmaslebsager.dk , hvor hun blogger om sine madvaner, økologi og forskellige aspekter af bæredygtighed. Emma blev ikke vegetar fra den ene dag til den anden. Det kom slag i slag. Hun holdt sin første vegetariske jul i 2012. Her blev hendes fravalg af kød for alvor slået fast: ”At sige nej tak til juleand uden på nogen måde at føle, at man går glip af noget, må være det ultimative tegn på, at man er blevet vegetar.”

Hvad var dine bevæggrunde for at blive vegetar?

For mig handlede det først og fremmest om, at jeg var nysgerrig. Jeg har kendt et par vegetarer i mit liv og har altid tænkt, at deres mad så lækker ud. Et halvt år på højskole virkede som det perfekte sted at prøve det af, så jeg satte simpelthen kryds i ”vegetar” og vendte mig mod postejerne i stedet for hakkebøfferne på buffeten.

Da jeg kom hjem fra højskole, begyndte jeg at læse bøger om kødindustrien og vores måde at spise på. Den amerikanske journalist Michael Pollans bog The Omnivore’s Dilemma og Jonathan Safran Foers Eating Animals gjorde udslaget for mig i forhold til at blive fuldblodsvegetar – jeg fandt ud af, hvor meget og hvor negativt kødindustrien påvirker miljøet, og så var der ligesom ingen vej tilbage.

Hvilke fordele er der ved at være vegetar for dig rent personligt?

Den største fordel er uden tvivl, at jeg ved at spise vegetarisk følger og respekterer mine egne værdier. Værdier skal tages alvorligt, synes jeg. Hvorfor ellers have dem? For mig er det vigtigt at leve så bæredygtigt som muligt – derfor spiser jeg vegetarisk og vegansk mad. At have uoverensstemmelse mellem det, man mener, og det, man gør, giver psykologisk set en utilpashed, som man slipper for, hvis man respekterer sine værdier og gør dem til hverdagsvaner. Tro mig, det er en befrielse!

Hvilke fordele har det for miljøet?

Fordelene for miljøet er kæmpestore, hvis man fravælger kød og animalske produkter. Kort sagt er kød en virkelig usmart måde at udnytte jordens ressourcer på: der går 10 kg foder til 1 kg kød, hvilket jo er tosset – i stedet for at bruge landbrugsjord til at gro 10 kg foder til en ko, som kun bliver til 1 kg kød i sidste ende, kunne man bruge det til at gro 10 kg mad til et menneske. På den måde ville man spare plads på landbrugsarealer og kunne producere mad til flere mennesker. Smart, ikke?

Kødindustrien er den største importør af soja fra fældede regnskovsarealer og en stor forbruger af rent vand, som kommer til at blive en mangelvare i fremtiden. For ikke at nævne den gamle sang om sygdomme, der opstår i store dyreflokke og spredes til mennesker – fx kogalskab, fugleinfluenza og svineinfluenza – og køernes famøse methanprutter, som bidrager til den globale opvarmning.

Hvilke problematikker møder du grundet din vegetarisme i din dagligdag?

Min dagligdag er helt problemfri. Alle mine venner ved efterhånden, at jeg er vegetar, og min familie har også accepteret det. Som min farmor siger: Vi elsker dig alligevel. Pyh! Jeg kender efterhånden alle de gode tricks til at lave lækker, nem vegetarmad, og fordi jeg har været vegetar, siden jeg flyttede hjemmefra, er det meget naturligt for mig at lave mad uden kød. Alle caféer har vegetariske alternativer, alle supermarkeder sælger grøntsager, alle restauranter vil give dig noget særligt, som ikke er på menuen, hvis du spørger pænt.

En ting, som kan være svært, er at blive forhørt af fremmede mennesker, som er bekymrede over mit proteinindtag eller vil vide, hvad jeg ville gøre på en øde ø, hvis jeg var ved at dø af sult og kun havde selskab af en pakke bacon og en stegepande. Det var stort for mig, da jeg fandt ud af at vende folks spørgsmål fra angreb til interesse. Når nogen spørger mig om mine madvaner nu, tænker jeg helt bevidst – uanset, hvor skeptiske de ser ud i ansigtet – at de er oprigtigt interesserede. Et nysgerrigt spørgsmål er nemlig meget sjovere at svare på end et kritisk, og at gå i forsvarsposition kommer der intet ud af.

Hvordan er vegetarisme mere bæredygtigt?

Som sagt har kød et langt større økologisk fodaftryk end planter. At spise vegetarisk er altså at belaste planeten mindre, bruge færre ressourcer og bidrage mindre til den globale opvarmning. Det er selvfølgelig allermest bæredygtigt, hvis du samtidig spiser økologisk for at undgå pesticider og forurening og køber ind efter årstiderne, så din mad ikke skal transporteres fra den ene ende af verden til den anden i et fly. Men kød er det vigtigste sted at sætte ind, hvis man vil gøre sin kost mere bæredygtig.

Hvad er dine bedste råd til studerende til en mere bæredygtig hverdag?

Beslut dig for at spise vegetarisk til aftensmad et par gange om ugen, eller hver dag, hvis du er rigtig sej. Lav store portioner på de vegetariske dage og frys mad ned, så du ikke falder i take-away-fælden for tit, og tag rester med som madpakke. Det er lækkert og hurtigt og billigt, win-win-win. Og så er der selvfølgelig alt det, der handler om andet end mad: køb genbrug i stedet for nyt, hav et stofnet med i supermarkedet, tag på interrail rundt i Europa eller festival i Danmark stedet for på weekendtur med fly til Paris, brug rigtigt bestik i stedet for plastikbestik, plant et tomatfrø i din baghave og pak oplevelser ind i stedet for ting, når du giver gaver.

Hvad er dine vegetariske favoritmåltider?

Jeg elsker indiske curries med masser af krydderier, friske forårsruller dyppet i peanutsauce, grillede auberginer og hummus og baba ganoush, falafler på vej hjem fra en bytur, varme linsesupper om vinteren, kartoffelsalat med friske ærter og krydderurtedressing om sommeren og friskbagte boller i weekenden, når der er god tid.

Hvad er din største vegetariske spiseoplevelse?

Jeg er med i Københavns Fødevarefællesskab og prøver at spise så sæsonbaseret som muligt. Forårets første grønne asparges, sommerens første søde jordbær og den første bid af et sprødt dansk discoveryæble om efteråret er det mest luksuriøse, der findes. Og så var det ret fantastisk at spise spinatfyldte bürek i solen i Sarajevo med to søde veninder sidste sommer.

 

Emma om bloggen www.emmaslebsager.dk:

Bloggen er min måde at lave hverdagsaktivisme på. Jeg viser min mad, taler om ting, som andre bloggere ikke så tit taler om – overforbrug, kødindustrien, alternative måder at leve og arbejde og rejse på, mit madbudget, økologi – og deler links til gode bæredygtige tiltag, seje events rundt omkring i landet, inspirerende mennesker og kloge artikler. På den måde håber jeg på to ting: at kunne inspirere mine læsere til at tænke over de valg, de træffer hver dag, og at skabe et sted på nettet, hvor man ikke er mærkelig, hvis man er grøn.

 

Emmas bedste råd til folk, der gerne vil leve mere kødfrit:

Bare kør! Det bedste sted at starte er dit næste måltid.

Når det er sagt, så er her tre gode råd:

  1. Vær sød ved dig selv. Det må gerne være en langstrakt proces at blive vegetar, du behøver ikke gå all in fra start. Begynd med at spise vegetarisk, når det er nemmest, fx når du selv laver mad hjemme, og byg på derfra. Husk, at du er modig overhovedet at kaste dig ud i det!
  2. Tal med dine venner (og din familie, når du er klar). Ingen har lyst til at sige nej tak til en kødsauce, som en sød ven har stået og kogt. Hvis du husker at sige, at du er vegetar, kan din ven koge en grøntsagssauce i stedet, og så får I begge en god oplevelse: du får dejlig mad, din ven får en glad gæst og ros for sin imødekommenhed.
  3. Søg ny inspiration. Hvis du har været vant til at lave mad med kød, kan det være svært at finde på andet end vegetarlasagne og tomatsovs, men der findes tusindvis af vegetariske opskrifter derude, som er lette at lave og smager vidunderligt.

 

Emmas favoritopskrift:

Veganske amerikanske bananpandekager

½ meget moden banan
1 dl plantemælk, fx mandelmælk eller rismælk
1 dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
et nip vanillepulver
evt. citronskal, blåbær, chokoladestykker eller kardemomme

Blend bananen og mælken, tilsæt resten og bland det. Lad dejen stå lidt, hvis du kan vente, og steg pandekagerne i olie på panden. De bliver små og tykke og er bedst med ahornsirup.