Spring til indhold
Hjem » Artikler » Under bordet under jorden

Under bordet under jorden


De studerende, der langer bajere over bardisken  i kælderen på Nordre Ringgade 3, arbejder ikke på grund af lønnen, men på grund af arbejdet.

Af Magnus Scherman
Foto af Julie Verstergaard Nissen

En Mikkeller Barrel Aged Black har tre kendetegn: En alkoholprocent på 17,5, en kulsort farve og så koster 375 milliliter mere end, hvad Barens medarbejdere får i timen for at skænke den. Selvom en stykpris på 149 kroner er bemærkelsesværdig nok i sig selv, hæfter man sig også ved barpersonalets lønninger. Det skyldes, at man som nyansat bartender i Baren får 95 kroner i timen uden tillæg. Det bekræfter flere ansatte i Baren, og tilføjer samtidigt at man efter ansættelse i længere tid stiger en vis procentdel i løn.

”95 kroner i timen er en meget lav løn. Men der er ingen lovgivning på løn i Danmark. Der er ingen nedre grænser, så principielt kan alle, der ikke har en overenskomst, ansætte folk til fem kroner i timen, hvis den ansatte finder sig i det”, siger faglig sekretær i 3F, Joan Aagot.

Fagforbundet 3F’s café-overenskomst sikrer sine medlemmer en minimumstimeløn på 121 kroner. Dertil kommer aften-, nat- og weekendtillæg, der går fra 16 til 25 kroner ekstra per time. Det betyder, at en medarbejder i Baren i yderste konsekvens tjener 31 procent mindre i timen på hverdagsaftner end sin servicemindede kollega med en 3F-overenskomst.
Men medarbejderne i baren tænker ikke kun i kroner og øre. For dem er arbejdet et langt stykke ad vejen løn nok i sig selv. Det forklarer blandt andet, at 150 af de omkring 160 medarbejdere i Studenterhuset arbejder frivilligt.

”Folk, som arbejder hernede, er folk med stor interesse for at komme ud og møde nye mennesker og have en fantastisk aften. Grunden til, at jeg begyndte at arbejde i Baren, var, at jeg manglede et studiejob. Det var et sted, hvor jeg kom meget i forvejen, og som havde et fantastisk udvalg af øl, hvilket jo altid er sjovt. Og så var det også på grund af sådan noget som musikken hernede. Det er ikke det sædvanlige fra Voice. Man kan rent faktisk få lov til at høre noget, som består af mere end to toner”, fortæller Niels Berggren Frandsen fra Baren.

De bider det i sig
Fællesskab og nye mennesker kan man møde mange andre steder. Også på caféerne ved åen eller på barerne i latinerkvarteret. Derfor undrer Joan Aagot sig over, hvorfor så mange studerende vil arbejde i Baren.

”Mange studerende bruger café-jobbet som supplement til SU’en, men de skal jo også leve af det. Jeg tænker bare: hvorfor går man så ikke ned i byen, og får det samme arbejde med en bedre løn”, siger Joan Aagot.

Bjarke Hal har gennem flere år været involveret i Studenterhus Århus ved siden af sit studie. Han mener, at sammenholdet blandt de ansatte er en af hovedårsagerne til det høje antal frivillige, og at folk accepterer en lav løn.

”Jeg arbejder blandt andet i Baren, fordi det er rigtig spændende at arbejde med så mange forskellige mennesker fra forskellige studier. Der er et godt sammenhold, og vi har nogle fede aftener sammen, selvom det også kan være hårdt arbejde,” siger han.

En anden grund kan være et hårdt presset arbejdsmarked, forklarer jobrådgiver i a-kassen FTF-A, Anne Kjeldahl. Hun fortæller, at århusianske studerende går store udfordringer i møde, når de skal finde et studiejob. Der er stor mangel på job og megen ledig arbejdskraft. Det er altså ikke let at komme til. I de seneste år er mange af dem, der er blevet fyret fra deres fuldtidsjob, begyndt at byde ind på traditionelle studiejob.

”Som jobmarkedet ser ud i øjeblikket, kan man ikke være så kræsen. Det kan handle om, man får mad i dag, eller om man får betalt sin husleje. Så nogle gange må man bide noget i sig,” siger Anne Kjeldahl.

De frivillige behøver dog ikke at bide noget i sig.  Direktør i Studenterhus Århus, Anne Thorø Nielsen, mener, at husets mange arrangementer er et af de største plusser for de ansatte.

”Jeg tror ikke, vi spekulerer så meget i lønnen, fordi der er koncerter, events og så meget andet, man får med i posen,” siger hun og understreger samtidigt, at overskuddet fra ølsalget går til koncerter, foredrag og andre aktiviteter til fordel for de studerende.

”Vi er en velgørende organisation, og pengene, vi tjener, går ud i resten af huset igen. Man kan for eksempel spørge, hvad det koster at komme til koncert nede i byen? Det koster mellem 100 og 150 kroner. Her kommer du ind for 40 kroner. Det er den slags, vi vælger at bruge pengene på,” siger Anne Thorø Nielsen.

I april får de frivillige noget for deres engagement. Studenterhus Århus’ kalender er pakket til randen med 25 arrangementer. Ellers er der hver dag rig mulighed for at opleve en Mikkeller Barrel Black blive skænket og langet over bardisken i kælderen.

Tags: