Som studerende er det først og fremmest dit ansvar at studere. Det stikker dybere end blot at læse sit pensum og møde op til undervisningen. På universitetet har dit eget engagement afgørende betydning for, hvor meget du får ud af studierne.
Det er den form for selvstændighed, der er den vigtigste forskel på at gå i skole og gå på universitetet. Det kan sommetider godt lade sig gøre at springe over, hvor gærdet er lavest. Men det er vigtigere at lære, hvornår man skal springe over, hvor gærdet er højest.
Hvis man opfatter sig selv som en passiv passager på en uddannelsesrejse, der bare skal transporteres fra A til B, så får man langt mindre ud af sin studietid, end hvis man sætter sig i førersædet og tager medansvar for at forme sin uddannelse. Du har krav på en uddannelse af høj kvalitet, og du har krav på at møde engagerede undervisere. Men det kræver en indsats fra dig.
Selvom de seneste års politiske reformer har gjort uddannelserne mere strømlinede, så er det vigtigt, at du udnytter mulighederne for at gøre dit studieforløb til dit eget. Det kan være ved, at du med tiden specialiserer dig rent fagligt. Men det kan også være ved at tage et praktikophold, prøve et semester i udlandet, tage et studierelevant bijob eller springe ud som studenteriværksætter.
Slid og Fællesskab
Det kan af og til være surt slid at være studerende. Men husk: I er mange i samme båd. På Aarhus Universitet lægger vi stor vægt på fællesskaberne – både de faglige og de sociale. Vi ved fra de store studiemiljøundersøgelser, vi gennemfører hvert tredje år, at samvær og samarbejde med andre studerende har stor betydning for studieglæden.
Derfor vil jeg opfordre dig til at skabe og søge fællesskaber, mens du er på universitetet. I starten kan det især være en god ide at lave en læsegruppe. Men universitetet byder også på et væld af store og små foreninger, der kan styrke dit netværk og give nyt perspektiv på din faglighed – eller bare være et tiltrængt pusterum, hvor du dyrker en helt anden fritidsinteresse. Fællesnævneren er, at jo mere du giver – jo mere får du som regel igen.
Studiestress
Selvom man brænder for sin uddannelse, så kan det hele også blive for meget. Især i den første tid kan hverdagen som studerende virke overvældende. For nogen kan det sunde præstationspres ligefrem forvandle sig til en usund stresstilstand. Det er en problematik, vi løbende arbejder med på universitetet.
Det er naturligvis ikke meningen, at studier skal give stress. En uddannelse skal være udfordrende, men ikke uoverskuelig. Her er det vigtigt at sige, at der er hjælp at hente: for nogen handler det om at få struktureret hverdagen, mens andre har brug for at lære gode studieteknikker eller at håndtere eksamensangst. Universitetet tilbyder rådgivning og forskellige kurser, der kan være gode både i starten og senere i uddannelsen. Gør brug af dem, hvis du har behov for det.
Du er ikke alene
Og husk frem for alt, at du ikke er alene. Andre af dine medstuderende har det måske på samme måde. Tal med hinanden. Støt hinanden. Studietiden handler ikke kun om de indsigter, man kan opnå i laboratorier og læsesale, men også om de oplevelser, man får i fredagsbaren og foreningslivet.
Hjertelig velkommen på Aarhus Universitet. Velkommen til en enestående tid i dit liv som studerende – en tid, som vil give dig nye indsigter og åbne din fremtid Vi glæder os til at udfordre dig. Og vi glæder os til at blive udfordret af dig.