Spring til indhold
Hjem » Artikler » TUBA’s alkoholfrie sommerhøjskole er “en uge, som man aldrig glemmer”

TUBA’s alkoholfrie sommerhøjskole er “en uge, som man aldrig glemmer”

For syvende år i træk afholdes der ved Svendborg Fjord en alkoholfri sommerhøjskole. Højskolen afholdes nemlig af TUBA –  Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og Stofmisbrugere” – og derfor har alle 75 unge en fælles forståelse for promillens skyggeside. Tuba handler om at gøre tabu til tuba, og for at deltage skal man enten være i gang med et terapeutisk forløb, eller stå på venteliste til et. Selvom højskolen tilbyder fri terapi, drop-in møder om relevante temaer såsom ansvar, grænser og kontrol, handler højskolen primært om fællesskab, glæde og kreativitet. Delfinen har spurgt to unge deltagere om venskaber, eget forhold til alkohol og den helt ubeskrivelige stemning af glæde og åbenhed på højskolen, der gør at mange kommer igen år efter år.

Hvad er det særlige ved højskolen?

Julian, 28 år: ”Vi er jo alle sammen nogen som kommer fra den samme baggrund, så den undren og nervøsitet der er ved sine andre venner, er der ikke. Folk forstår hinanden uden at man behøver at sige noget. Vi kender til de samme problemer og ting som vi har været udsat for. “Vi snakker åbent, uden at der er noget problem i det overhoved.”

Frederik, 21 år: ”Vi kommer fra det samme. Det behøver ikke at være et samtaleemne, men man kan være åben omkring alt. Det giver en anden dynamik mellem de unge mennesker.”

Bliver der snakket meget om det man har tilfælles?  

Frederik: ”Der er dem, som gerne vil snakke om det, og så er der dem, som kommer for at hygge sig. Begge ting er mulige.”

Julian: ”Personligt oplever jeg, at hvis der kommer nogle dybe samtaler, så er det noget der sker spontant. Man snakker om et eller andet, og så kommer der et tredje og fjerde emne og pludselig snakker man om sin fortid.”

Frederik: ”Det kommer i forbindelse med noget andet.”

Julian: ”Ja, man kan snakke om fodbold og så er der noget med at ens egen far har været fodboldtræner og så drak han mens der var kamp og sådan noget.”

Hvordan er de venskaber man får på højskolen?

Julian: ”De er anderledes på den måde, at jeg har haft venner hele mit liv som jeg aldrig har snakket personligt med. Dem på højskolen har man snakket med i tre dage og de kender hele min barndomshistorie. Hvorfor der er den forskel, ved jeg ikke. Jeg kan heller ikke præcist beskrive det eller forklare det.”

Frederik: ”Der er ingen fordomme omkring det at komme fra et eller andet, når vi kommer fra det samme.”

Julian: ”Dét er noget der godt kan være et problem når man snakker med andre mennesker der ikke har været igennem det samme: Medlidenheden. ”Det er også så synd for dig”. Ja, men det er ikke dét, der hjælper. Jeg har bare brug for at komme ud med det, jeg har ikke brug for at de skal have ondt af mig.”

Hvordan er humoren på højskolen?

Julian *griner*: ”Altså der er nogen der ville sige at humoren er lidt dark. Men det er fordi vi joker omkring vores fortid, og så er det bare helt fucked nogle gange. Det kan virkelig noget. We know! Så skal man ikke tage det hele så seriøst.”

Hvad er det fedeste I har oplevet på højskolen?

Julian: ”Jeg ved ikke om det er det fedeste eller det mest udfordrende, men det var på én af workshopsene hvor jeg skulle ud og synge, danse og meditere. Det var super grænseoverskridende, men også super befriende og anderledes. Normalt ville jeg tænkte: Hey, det er jo ikke sådan noget mande-mande-ting osv, selvom det er en 2023-ting som man åbent burde snakke om så er det bare stadigvæk grænseoverskridende.”

Frederik: ”Det fedeste begge år har været at bryde nogle grænser, men man bryder dem på en måde hvor det ikke gør ondt at falde. Man bryder sine grænser på en måde, der føles rar.”

Hvordan er dit eget forhold til alkohol?

Julian: “Jeg har det samme syn på alkohol som de fleste andre vil jeg tro – det eneste som kan ramme mig, er hvis der er nogen som ikke kan styre sig, og ændre adfærd til at være aggressiv. Jeg går selv i byen og hygger så det er ikke noget jeg er bange for selv.”

Hvordan det er at højskolen er alkoholfri?

“Det er fedt på den måde at tanken om at man skal have alkohol for normalt at mødes med vennerne er elimineret, og det betyder jo at vi stadig har det sjovt, bare i ædru tilstand. Ellers laver vi mange af de samme ting, så der er ikke noget der rigtig ændrer sig der.”

Nu har I begge to været der to år i træk. Er der sket en forandring i jeres liv i dét år mellem højskolerne?

Frederik: ”Jeg synes jeg er blevet mere opmærksom på, hvordan mine andre venner udenfor højskolen egentlig har det. Jeg opdager det mere nu, end jeg gjorde før. Jeg er blevet mere åben som person i løbet af det år der er gået.”

Julian: ”Jeg er blevet bedre til at mærke efter og mærke mine egne behov. Mine egne behov, har altid været en ligegyldig ting. Men efter det her år… kan man mærke sine følelser, og mærke hvornår det begynder at gå i den forkerte retning i forhold til éns mentale helbred, så man rent faktisk kan være forebyggende overfor det, i stedet for at køre ned i et sort hul.”

Skal I afsted næste år?

Julian: ”Det ender nok med at man skriver sig på ventelisten, fordi det bare er så fedt. Hvert år er et nyt og specielt forløb, som man ikke kan gætte sig frem til. Det er bare typisk en uge, som man aldrig glemmer, selvom det lige inden virker frygtindgydende.”

Frederik: ”Jeg tænker jeg skal afsted næste år. Det giver fornyet energi på en mærkelig måde, som ikke er til at beskrive før man har været afsted.”

Tuba har afdelinger i 33 kommuner. Er man mellem 14-35 er terapi gratis. Derudover er foreningen TubaNu et frivilligdrevet fællesskab for unge der går i TUBA, hvor man har mulighed for at få nye venner og lave fede aktiviteter sammen.