Med tunge skridt og en alt for høj puls bevæger jeg mig langsomt op foran holdet. Den frygtede dag er kommet, dagen hvor jeg skal afholde min præsentation foran hele holdet. Hvad var det nu jeg ville sige. Alle kigger. Jeg føler, at jeg har fuldstændig mistet troen på mig selv.
Kan du spejle dig i oplevelsen ovenfor? – det er helt naturligt. Vi har talt med to studerende, der har delt deres oplevelser i forhold til mundtlige eksaminer og præsentationer. Én studerende fortæller, at han altid er nervøs ved mundtlige præsentationer, men at han finder troen på sig selv, gennem tiltroen til hans forberedelse. På denne måde, formår han at komme igennem de første par nervøse minutter, som en slags opvarmning, og derefter ofte formår at levere en god præstation. En anden studerende fortæller, at han til trods for fem år på universitetet, stadig oplever at blive meget nervøs, både ved mundtlige eksamener og præsentationer.
Fake it, till you make it – Er du vant til at forbinde det mundtlige oplæg med noget negativt, fortæller du din hjerne at den skal forberede sig på en negativ oplevelse, hvilket kan forøge din nervøsitet og udvikle sig til decideret eksamensangst. Så prøv at være opmærksom på, hvad du tænker om dig selv, og erstat de negative tanker med tanker, som støtter dig. Fokuser på, at det ikke er ”dig”, der skal bedømmes, men at du skal have en faglig dialog med dine tilhørere eller med eksaminator. Hvis du holder ryggen rank og fokusere på det faglige, så udstråler du hurtigt overskud og sikkerhed, som vil smitte af på både tilhørere og dig selv.
Trivselsvejleder og stressrådgiver Lena Pradhan, som er ansat studievejledningen, har givet hendes besyv på nervøsitet og hvordan det kan tackles. Lena fortæller, at nervøsitet ikke nødvendigvis er negativt, og at det ofte er hensigtsmæssigt, da det den kan være med til at skærpe vores fokus og sanser, når vi står i eksamen og skal præstere. Hvis du har mærket og oplevet, at nervøsiteten tager overhånd og begrænser din præstation, har Lena et godt råd. Hun anbefaler, at du tager styringen, eller som hun beskriver det, bliver projektleder i din eksamen. Find ud af hvordan du vil forberede din eksamen og hold fast i den plan. I den forbindelse er det en god idé at gøre dig overvejelser om fx disponering af tid og hvem du evt. kan trække på, hvis det bliver svært samt afsætte tid til at øve den mundtlige del. Slutteligt vil Lena huske alle studerende på at restituere! Du skal ikke altid studere, husk derfor at lav andre ting som giver mening og indhold for dig og giv dermed krop og sind en pause i præstationerne.
Oplever du stress eller nervøsitet, så husk du ikke er alene – tag fat i en studiemakker eller studievejledningen. Læs flere gode råd om nervøsitet, og hvordan du kan håndtere den, på AU Studypedia via linket eller QR- koden nedenfor.