Tekst: Christian Damgaard Kristoffersen
Foto: Morten Rygaard
Rangleklods d. 27.03.15 på Train
Det er et næsten fyldt Train, der modtager Rangleklods, da duoen plus liveguitarist indtager scenen. Stemningen er god, publikum er klar, og uden yderligere introduktion bliver koncerten sat i gang med nummeret ”Clouds”. Samtidig bliver det eneste – men til gengæld gennemgående – problem med lyden denne aften markeret: En for høj bas, der desværre under de mest hårdtpumpende numre overdøver nogle af de finesser, som netop gør Rangleklods’ lyd til noget helt specielt. Under nogle numre blev bassen stabiliseret til et mere rimeligt niveau for dog blot at blive skruet op igen.
Fra start blev det også illustreret, hvorfor duoen Esben Andersen og Pernille Smith-Sivertsen er en fremragende kombination. Pernilles fine feminine vokal dansede smidigt og lokkende op ad electro-rytmerne, mens Esbens maskuline stemme markerede den autoritet, som giver Rangleklods et nærmest bydende udtryk.
Med en ellers casual påklædning bestående af en grå langærmet t-shirt og Adidas-sweatpants indbød Esbens scenemimik imidlertid til en oplevelse af nærmest gejstlig karakter. Det førnævnte bydende udtryk blev suppleret af trancelignende bevægelser, pludselige energiudladninger og til tider håndbevægelser mod publikum, der ledte tankerne hen mod en prædiken eller healingseance. Ligeledes formåede han at styre lyden med en ”krystalkugle” i form af en farveskiftende lampe, som lyste hans håndflade op, i mixerpulten. Da nummeret ”Cough” med sin orgel-samplingsintro startede var følelsen komplet. Med en heftig og karismatisk energi på dette lav-temponummer var vi for alvor kommet til en spirituel session med Rangleklods.
Koncerten bød også på nogle ny numre fra det kommende album ”Straitjacket” herunder førstesinglen ”Lost U”. Med disse numre går Rangleklods i en lidt anden retning end på det første album ”Beekeeper”. 80’er-inspirationen er klar, beatet er mere drevet og laid back – i det hele taget emmer det af en afslappet Miami-vibe, der bebuder et varmere og mere forførende og drømmende udtryk. Keyboardspillet fik også lov til at fylde mere på nogle af disse numre, hvilket til tider ikke var ulig den norske House-stjerne Todd Terje.
Koncertens kulmination kom ved ”Order” og ”Riverbed”. Førstnævnte nummers beat indvarslede dyster junglestemning, og under ”Riverbed” fik Esben Andersen publikum inkluderet i sin messende trancelignende tilstand. Med enkelte ekstatiske udbrud, hvor det virkede som om, han næsten ikke kunne være i sin egen krop, var han dog lige ved at lave rod i timingen mellem musikken og sin egen vokal. Derudover var hele sættet lige i skabet. Rangleklods leverede en performance holdt i stram snor, og professionalismen i de elektroniske opsætninger fornægtede sig ikke.
Under afslutningen på koncerten blev publikum præsenteret for endnu et par nye numre, der både indeholdte elementer af drum’n’bass, decideret rock og Major Lazer-lignende basslines. Desuden fik ”Young and Dumb”, der kan findes på ”Home”-EP’en, Train til at bryde ud i fællessang, hvorved man må konstatere, at Rangleklods-fanskaren er en dedikeret lille flok.
På baggrund af aftenens koncert kan det konkluderes, at Rangleklods efterhånden er blevet et af de mest kompetente elektroniske navne på den danske musikscene. Deres liveoptræden er slet og ret en fornøjelse at opleve, og deres musikalske univers har sin helt egen plads inden for den elektroniske genre. Der er således ikke andet tilbage end at glæde sig til deres nye album, som kommer til maj.