Spring til indhold
Hjem » Artikler » The Donald Trump Show er ikke på Netflix – det er på CNN

The Donald Trump Show er ikke på Netflix – det er på CNN

Tekst: Vassili Stroganov
Foto: Flikcr

Hvis du aldrig har hørt om Donald Trump, kan det kun betyde, at du har opholdt dig på månen i de seneste ni måneder. Forretningsmanden, TV-personligheden, politikeren, fænomenet Donald Trump – manden der stjæler alle overskrifterne, og en person de fleste har en mening om. Kontroversielle udtalelser, linseluseri til perfektion og jernviljen til at skabe så meget drama og hysteri som muligt har gjort The Donald Trump Show til den mest omtalte sæbeopera i verden. Hver eneste dag er en ny episode med en masse konflikter og skuespil i verdensklasse. Folk, der aldrig før har interesseret sig for politik, begynder pludselig også at følge med i serien på samme måde, som de følger med i den populære serie House of Cards. Problemet er bare, at The Donald Trump Show ikke er til at finde på Netflix, fordi serien udspiller sig i virkeligheden, og vi følger den live dag for dag. I stedet for at være på Netflix, kører denne serie døgnet rundt på alle medieplatforme over hele verden, og man behøver endda ikke oprette en profil eller betale noget som helst for at se den. Selvom man ikke skulle tro det, er seriens hovedperson en særdeles klog og strategisk stærk mand, som udmærket ved, hvad det er, han har gang i. Donald Trump er fuldstændig ligeglad med de politiske spilleregler, og hvis han har lyst til at lave det amerikanske præsidentvalg om til et TV-show, så er det lige præcis det, han gør. Desværre kommer denne live-real-life-TV-serie til at køre helt frem til november 2016, men her vil TV-serien heldigvis se sin ende, og den ende hedder forhåbentlig Hillary Clinton.

Trump har svinet muslimer, kvinder, latinamerikanere, afroamerikanere, asiater, handikappede, journalister, folk fra staten Iowa samt mange andre befolkningsgrupper. Alle disse amerikanere har nu et automatisk incitament til at stemme på Hillary i the popular vote, en process hvor den enkelte borger afgiver sin stemme i the general election, som er ”finalen”, hvor vinderen af det republikanske kapløb møder vinderen af det demokratiske kapløb. Det samme gælder for de 538 electors, i the electoral vote, en proces, hvor medlemmer af kongressen afgiver deres stemme. Hillary Clinton kommer sandsynligvis til at blive USA’s 45. præsident og den første kvindelige præsident i landets historie. Dermed vil The Donald Trump Show slutte brat med et ”skuffende” finaleafsnit uden nogen som helst dramatik eller spænding, fordi Hillary formentlig vil vinde stort i både the popular vote og the electoral vote. Derefter bliver det hverdag igen, og hele sagaen om Donald Trump vil gå i glemmebogen. Men før vi spoler frem til det sandsynlige resultat af det amerikanske valg, er det vigtigt at se nærmere på Donalds dannelsesår og tidlige liv for at forstå, hvem han egentlig er.

Allerede som barn var Donald en ballademager, og i en alder af bare 13 år blev han smidt ud af skolen på grund af dårlig opførsel. Trump blev herefter overført til The New York Millitary Academy. På akademiet lærte lille Donald skolelivet på den hårde måde, og det var her, han lærte at undertrykke sin ballademagerside for en stund og tage disciplinhatten på. Der var kun en vej for lille Donald nu, og det var op. I 1968 dimitterede Trump fra The Wharton School of Business på det prestigefyldte University of Pennsylvania. Han startede derefter sin karriere som forretningsmand i sin fars ejendomsfirma. Trump viste sig hurtigt at være som født til jobbet, og frem til 1990’erne gik det rigtig godt for The Trump Organisation. I 1990’erne gik det stærkt ned af bakke, og Trump kom i kæmpe gæld, men med sin populære TV-serie The Apprentice blev gælden hurtigt vendt til et overskud på kontoen. Fjorten sæsoner senere valgte Trump at stille op til det amerikanske præsidentvalg. Trump annoncerede officielt sin kampagne i juni 2015.

I begyndelsen tænkte folk, at Trumps præsidentkampagne var en stor joke. Hvordan skulle manden fra TV-serien The Apprentice nogensinde kunne stille noget op imod ”rigtige politikere”? Men faktum er, at den amerikanske version af Mogens Glistrup klart ligger nummer et i det republikanske kapløb, og vi skal være glade for, at vi har en som Hillary, der sandsynligvis kommer til at stoppe ham i the general election. Selvom mange af de demokratiske vælgeres hjerter ligger hos Bernie Sanders, så er det den realistiske kandidat, der i sidste ende vinder, og den kandidat er Hillary. At gennemføre den Skandinaviske model i USA er en smuk tanke fra Bernies side, men det er desværre hverken praktisk muligt eller på nogen måde realistisk i et land med mere end 320 millioner indbyggere og et land med så megen ulighed imellem de sociale klasser. Hvis Bernie gik hen og blev præsident, ville han have kæmpe problemer med at indføre de ændringer, han drømmer om, fordi flertallet i kongressen er republikanere. Og de ville aldrig gå med til de ting, Bernie foreslår at gøre. Hele hans plan om at omstrukturere det finansielle system i USA er så langt fra det nuværende, og det som flertallet i kongressen vil have, at der er stor risiko for, at intet ville rykke sig, hvis Bernie blev præsident. Det er der, Hillarys finansielle politik er meget mere på midteraksen, og her der er en reel chance for, at republikanerne og demokraterne i kongressen kan blive enige om noget og ”make a deal”. ”Bottom line” er, at Hillary formentlig trumfer Trump i ”finalen”, så vi behøver nok ikke bekymre os så meget. Det er dog stadig interessant at analysere lidt på, hvorfor Trump egentlig har gjort det så godt indtil videre i denne valgkamp.

Der er nemlig en række grunde til, at Trump ligger nummer et i den republikanske valgkamp. Han er politisk ukorrekt, og hvis der er noget den amerikanske middelklasse er trætte af, så er det politisk korrekthed. Den enorme vrede og hadet til the establishment, som består af politikerne i Washington D.C., har Donald Trump udnyttet til perfektion. Grunden til at middelklassen er så vrede på hele det politiske system i Washington D.C. er, at de rigeste bliver rigere, mens middelklassen fortsat har det meget svært, og de fattige bliver helt overset gang på gang. Disse mennesker er så trætte af det hele, at de er villige til at stemme på én som Trump – én, som finansierer sin egen kampagne, og derfor kan sige lige, hvad der passer ham uden at træde nogen investors over tæerne. Milliardæren Trump er ikke i lommen på nogen, og dette giver ham i nogle vælgeres øjne troværdighed.

En anden force han har, er, at han bruger en masse buzzwords og taler et sprog, som den almindelige borger kan forstå. De overtalelsesteknikker, som Trump bruger, er i virkeligheden så effektive, at han kan fortælle folk hvad som helst, og de vil sluge det råt uden at blinke. Ifølge forfatter, hypnotisør og skaber af tegneserien Dilbert, Scott Adams, har Trump en unik evne til at overbevise om og overtale folk til lige det, han har lyst til. Trump bruger det, som Scott Adams kalder the linguistic killshot, en teknik, hvor han finder på så god en fornærmelse, at den klistrer sig fast til ens hukommelse. Dette er en fornærmelse, der er meget visuel, noget som folk tydeligt kan forestille sig, og helst noget, der ikke er blevet sagt før. Denne teknik har bestemt hjulpet Trump, og hver eneste gang han har kaldt sine politiske modstandere for robotagtige, eller sagt at de sveder for meget, at de har lav energi, at ingen ville stemme på dem på grund af deres ansigt – så er hans valgprocent gået op. The linguistic killshot er bare en af mange teknikker, Trump bruger til at overtale folk og sætte sin agenda. Det, at han altid prøver at fremstå, som om han ”aldrig tager fejl”, og som om han ”altid har ret i alt, hvad han siger”, er en anden teknik han bruger, som har givet pote.

Men er der noget indenfor psykologien, der kan forklare os, hvorfor det går så godt for Trump i denne valgkamp? Der er en utrolig fascinerende, men også lidt uhyggelig teori, der forklarer en af grundene til, at én som Trump har gjort det så godt indtil videre. Dette er teorien om at de ting, der virkelig fanger folks opmærksomhed, er de ting, der højst sandsynligt ikke er sande. Det, at disse ting højst sandsynligt er falske, er netop det, der gør dem interessante. Sagt på en anden måde: Hvilken historie i avisen ville du helst læse, hvis du så disse to overskrifter: Hund bider mand eller mand bider hund? Den første historie er højst sandsynlig sand, men samtidig er den blevet fortalt en milliard gange, og det ville være mere spændende at se græs gro end at læse den. Den anden historie er højst sandsynligt falsk, men det er den, der fanger ens opmærksomhed, og det er den historie man helst vil bruge sin tid på at læse, og det er den, der sætter sig fast i ens hukommelse. The Donald Trump Show er en mand bider hund-historie. Denne serie kan dog ikke ses på Netflix, men til gengæld kan den ses på CNN. Forhåbentlig slutter serien i november.