Spring til indhold
Hjem » Artikler » Tanker fra en rusuge uden rus

Tanker fra en rusuge uden rus

Studiestart og alkohol går hånd i hånd. Vi danskere har mange traditioner for studiestart, og en af de helt klare forventninger til hvad en rusuge skal indeholde, er alkohol. Vi er tre nye studerende som så frem til rusugen, der viste sig at blive anderledes end forventet. Vores corona-restriktive rusuge har fået os til at overveje, om den traditionelle rusuge har et alkoholproblem. For vi mener ikke nødvendigvis, at alkohol er vigtigt for studiestarten. Inden du dømmer os som asociale amøber med landsforræderiske tendenser, så lad os forklare.

 

I år brød coronaen med de faste traditioner, og der var ingen alkohol fra 8-16. Vi må indrømme, at selvom vi havde glædet os til at feste, så var vi faktisk nogle der, i det skjulte, følte en lille bitte lettelse ovenpå alle de ting vi havde hørt om rusugen inden. Og vi tør godt påstå, at vi ikke var de eneste, der var lettede.

En god rusuge

Vores rusuge forløb faktisk rigtig godt. Især på grund af vores tutores store indsats, for at vi skulle få så god en studiestart som muligt. Dagene bestod blandt andet af speed-dating, biograffilm og orienteringsløb. Programmet sluttede klokken 16 hver dag, og ugen var officielt alkoholfri, men det var den naturligvis ikke helt alligevel. Ofte tog vi ud og drak et par øl sammen, efter dagens program. Det var en vellykket uge, som faktisk ledte op til en genovervejelse af de traditionelle rammer for rusugen.

 

Mængden af genstande og antallet af timer du kan holde den kørende, er normalt succeskriterierne for en rusuge. Man kan fristes til at sige, at ugen kan måle sig med en uge på Roskilde Festival. Du må overleve hver introdag med tømmermænd og ingen søvn, og så fortsætte festen. En medstuderende på tredje semester beskriver rusugen som “den fysisk hårdeste og mest udmattende uge i mit liv. Panodilerne var fast inventar i tasken”.  Selvom det, for nogen, kan være fedt at give den fuld smadder, og drikke sig hjerneblæst i en hel uge med sine nye medstuderende, kan det også være hårdt for andre.

Socialt pres

Udover den fysiske udfordring ved introugen er der også et socialt pres, for at drikke alkohol. Man vil gerne fremstå sjov og festlig, og mange tager det som en selvfølge, at man skal drikke sig godt fuld ligesom alle andre. Nu tænker du måske – jamen, man behøver jo ikke at drikke, hvis man ikke har lyst. Faktum er bare, at jo, det gør man faktisk, hvis man ikke vil fremstå kedelig, svag eller socialt akavet.

Dit indtag af alkohol under introugen har nemlig skræmmende stor betydning for dit videre studieliv. En undersøgelse fra EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, har påvist at studerende, som ikke drikker under studiestarten, generelt føler sig dårligere socialt integrerede på studiet, og dermed faktisk også har højere frafaldsrisiko. Hvis ikke man følte sig presset til at drikke alkohol før, så gør man det i hvert fald nu. Og man skal have en usædvanligt høj grad af selvværd, hvis man tør stå ved, at man ikke vil drikke. Til jer der kan – bare vi var flere, der turde! Det er så indgroet i den danske kultur, at det altid hjælper med en øl i hånden, når man skal lære nye mennesker at kende – den idé kan føles nærmest umulig at bryde med.

Socialiserer vi bedst når vi er fulde?

Kan det virkelig passe at vi ikke kan lære hinanden at kende uden alkohol i blodet? Mange kender nok følelsen af, at man bliver lidt en anden udgave af sig selv, når man er fuld. Når man så møder op om mandagen til undervisning, føler man så, at man oprigtigt kender hinanden? Vi vil gerne stille spørgsmålstegn ved den tese, at vi socialiserer bedst, når vi er fulde og opfører os åndssvagt, for det er måske ikke den mest optimale måde, for mange af os, at møde nye mennesker på. Alkoholens centrale rolle under studiestarten er ikke altid lige inkluderende for alle. Den kan selvfølgelig være med til at løfte humøret, og gøre én mere afslappet omkring nye mennesker, men for andre kan alkoholen virke unødvendig.

Når alt dette er sagt, så savnede vi selvfølgelig en sjov fest om fredagen til at slutte en vellykket uge af på. Og den fest venter stadig! … Til engang når det er mere sikkert.