Spring til indhold
Hjem » Artikler » Studieboliger i første parket

Studieboliger i første parket

I september måned flyttede godt og vel 200 unge studerende ind i 159 nye kollegielejligheder på Grundfos Kollegiet. Kollegiet er et 12-etagers højhus og er det første af tre nyopførte kollegier placeret i de bynære havnearealer. Denne nye bydel ligger i centrum af Aarhus – i cykelafstand til både universitetet og midtbyen. Men hvordan er det at være den første generation, der indtager og bringer liv til et helt nyt byområde og et nyt kollegium? Delfinen har været på besøg hos kollegianeren Julie Bertelsen for at tage temperaturen på kollegielivet anno 2013.

TEKST Marie Lundorff Kristensen
FOTOS Mikkel Frost

”Hallo, det er Marie – buzzer du mig lige ind?”. Over det spritnye samtaleanlæg får jeg fat i Julie, der flyttede ind på Grundfos Kollegiet midt i september og nu har boet her i lidt over fire måneder. De automatiske skydedøre åbner sig for mig. Da jeg skal hele vejen op til 11. etage, frister elevatoren mere end de 184 trappetrin, jeg har fået fortalt, der er op.

Elevatoren bringer mig til vejrs, og jeg træder ind i et stort fællesrum, hvor Julie møder mig. I fællesrummet er der to køkkenøer udstyret med nyt køkkengrej, en hyggelig sofagruppe samt, ikke mindst, en lækker tagterrasse med udsigt over Aarhus midtby. Herfra spotter jeg hurtigt ARoS-regnbuen, Rådhustårnet og Domkirken. Julie fortæller, at ulempen ved en så god udsigt er, at den godt kan true ens koncentration, når man sidder og kæmper med pensum og læsning: ”Nede i min lejlighed kan jeg se hele vejen fra den Permanente og ind til Rådhustårnet, så man bliver let mere optaget af alt det, der sker udenfor, end det, der sker i bøgerne”, fortæller Julie mens hun kigger ud over byen.

Vi sætter os i en af de store sofaer med et par kopper kaffe, og Julie fortæller, hvorfor hun netop valgte Grundfos Kollegiet som sin nye bolig.

En af de klareste fordele var naturligvis den attraktive beliggenhed og den overkommelige husleje – en sjælden kombination på det aarhusianske boligmarked. Desuden tiltrak kollegiet også Julie, fordi det er helt nyt og moderne. ”Kollegiet er super innovativt og fremtidsorienteret i sin udformning, hvilket selvfølgelig altid er spændende – især for en arkitektstuderende som mig,” siger Julie med et smil og fortsætter: ”Også det at bo nede ved vandet er forfriskende og giver en helt særlig frihedsfølelse.”

Privatliv krydret med socialt samvær
Til forskel fra mange ældre kollegier i Aarhus, har de nye kollegielejligheder på Havnen eget køkken og bad. Dette tiltaler mange af nutidens unge, som gerne vil være sociale, men som også værdsætter et privatliv. ”Jeg tror aldrig, at det havde fungeret for mig med gangkøkken og fællesbad. Jeg synes det er dejligt, at jeg bare kan have lejligheden helt for mig selv”, fortæller Julie.

Tidligere boede Julie i en almindelig lejelejlighed i Aarhus midtby, og vi snakker lidt om, hvad forskellen er i forhold til at bo i en kollegielejlighed: ”Den største forskel er nok, at her kun bor andre unge mennesker. Vi er alle studerende og på den måde i samme båd”. Hun fortæller, det giver en særlig dynamik på kollegiet, fordi man føler et fælles ansvar over for de andre – for eksempel i forhold til at holde fester og holde kollegiets fællesområder ordentlige. Et eksempel på, hvordan man kan se, at det er unge mennesker, der beboer bygningen er kollegiets Facebookside. ”I stedet for den traditionelle opslagstavle i mange lejelighedsopgange, kommunikerer vi ofte via Facebook. Her kan man stille spørgsmål og dele sine erfaringer med medkollegianerne og tager en tår af sin kaffe.”

På trods af de adskilte kollegielejligheder er der dog også mulighed for socialt samvær på kollegiet. I fællesrummet er der mulighed for fællesspisning, fester eller bare afslappet fjernsynskigning. ”Jeg synes hurtigt, at det kan blive lidt trist at bo i en lejlighed for sig selv. Her på kollegiet har jeg mulighed for lige at smutte op i fællesrummet og se, hvad de andre laver og så smutte ned til mig selv og lukke døren igen”, siger Julie.

Udfordringer for et nyt kollegium
Da de første beboere flyttede ind, var dele af kollegiet stadig ved at blive bygget. ”Lejlighederne oven over mig var faktisk ikke færdige, da jeg flyttede ind, så i starten var der meget larm fra håndværkerne, der borede hele vejen rundt om mig,” fortæller Julie. Desuden manglede der Internet og fjernsynsforbindelse i det første stykke tid, og vaskeriet i kælderen fungerede heller ikke. Da disse mangler blev ordnet, var der pludselig vrøvl med elevatoren og det varme vand. ”Her på kollegiet jokede vi lidt om, at vi sikkert aldrig ville få det hele til at fungere på samme tid,” fniser Julie. I dag er der dog faldet mere ro på, og de små ”børnesygdomme”, kollegiet har haft, er efterhånden blevet udbedret.

Grundfos Kollegiet ligger som tidligere nævnt i den nye bydel på Havnen. Til kollegiets ene side ligger lystbådehavnen og den vibrerende midtby, og til den anden side skyder en række nybyggerier, som for eksempel Light House og Isbjerget, op. Dette er uden tvivl en særdeles attraktiv placering for studieboliger, men adressen har også sine ulemper, fortæller Julie: ”Tjoh, nogle gange kan der godt være en del larm, når de arbejder uden for vinduet med diverse maskiner. På den anden side er der virkelig også sket meget i den tid, jeg har boet her – og det er egentlig meget fedt at følge med i udviklingen hver dag.”

Kollegium med en grøn profil
Grundfos Kollegiet er et grønt kollegium, hvilket vil sige, at det er opført efter standarderne i lavenergiklasse 2015. Der er altså tænkt masser af klimavenlig og moderne teknologi ind i højhuset.

Kollegiet er opført i samarbejde med pumpeproducenten Grundfos. ”Det er da super spændende, at man nærmest bor i et levende laboratorium”, siger Julie. Det er planen, at Grundfos i fremtiden skal samarbejde med kollegiet om at afprøve nye teknologier, der kan optimere driften af kollegiet gennem et reduceret energiforbrug. Som beboer på Grundfos Kollegiet er man altså med til at løfte det fælles ansvar for miljøet. ”Det er jo et kæmpe privilegium, at vi flytter ind i lejligheder med helt nyt og moderne køkkenudstyr. Og hvis så vi oven i købet får nogle tips og tricks til, hvordan man er god ved miljøet, er det jo kun en bonus”, fortæller Julie.

Vækket appetit?
Har du fået smag for nogle af kollegielivets mange glæder, kan du læse mere om dine muligheder for selv at flytte ind på Grundfos Kollegiet via grundfoskollegiet.dk og ungdomsboligaarhus.dk. Grundfos Kollegiet er placeret sammen med to andre nye kollegier, Havnen 1 og Havnen 2, som tilsammen danner et fælles campusområde i de bynære havnearealer. Disse kollegier søger du ligeledes via UngdomsboligAarhus.