Spring til indhold
Hjem » Artikler » SPOT: Vinterbadning på Den Permanente

SPOT: Vinterbadning på Den Permanente


Neden for Risskov, lige ud til vandet, ligger Den Permanente. Om sommeren er stranden fyldt med badegæster, der nyder solen og vandet. Vinterhalvåret er mere stille. Stranden er tom. Iskiosken er lukket, og badegæsterne er væk. Men inde på badeanstalten er der liv. Her vinterbader en blanding af professorer, studerende, lektorer, håndværkere og andre med forkærlighed for iskoldt havvand. Delfinen har været på besøg på Den Permanente for at prøve vinterbadning.

af Marie Ahlburg
foto af Claudine Zia

Oplevelse: ****** Vandtemperatur: *
Vinterbadning er en ganske særlig oplevelse. Man bader i det iskolde hav, og går bagefter i sauna for at få varmen.
Den dag, Delfinen besøger Den Permanente, er temperaturen et godt stykke under frysepunktet, og vandet er én grad. Luften er så kold, at badestigerne bliver fyldt med is, når de bliver ramt af vand fra de opstigende vinterbadere. Det gør op og nedstigning til et faretruende, glat foretagende. Der er rig mulighed for at få et koldt gys.  
Første tur i vandet er angstfremkaldende kold. Den efterfølgende tur i sauna en del mere behagelig. Efter anden tur i vandet begynder kroppen virkelig at slappe af. Efter tredje tur er kroppen så afslappet og veltilpas, at man kører hjem i en træt og behagelig endorfinrus.
Brusebadet efter vinterbadningen foregår under brusere, hvor der kun er koldt vand. Som den kuldskær landkrabbe jeg er, ville jeg have sat pris på et varmt brusebad efter den kolde badeoplevelse.
Vinterbadning er, trods kulden, en anbefalelsesværdig oplevelse.

Faciliteter: **
Stedet råder over fire varme saunaer. Den sauna, Delfinen sad i, har den fine detalje, at der er udsigt over Århus-bugten.
De øvrige faciliteter er meget enkle. Omklædningen foregår i åbne, udendørs skure uden lamper. En venlig sjæl havde dog, måske i anledning af at det var december, sat en lyskæde op i det skur, hvor undertegnede skiftede. Det var en fordel, da det forekom en smule besværligt at klæde sig af og på i mørke.
Omgivelserne på Den Permanente er primitive, men stemningen på stedet er behagelig, og folk er venlige.

Dresscode: ***
Vinterbadning foregår nøgen. Et faktum der måske kan afholde de mere generte fra at prøve. Men da alle er nøgne, virker det overraskende naturligt, og efter ganske kort tid tænker man ikke særligt over det. De andre badende er høflige og holder blikket i øjenhøjde. Dog er den nøgne oplevelse nok bedst, hvis man undgår at løbe ind i chefer, svigerforældre og undervisere. Vinterbadeklubbens medlemmer tæller en del lektorer, professorer og studerende, så risikoen for, at det sker, er uden tvivl til stede.

Pris: ****
Vinterbadning på den permanente kræver medlemskab af vinterbadeklubben Jomsborg. Klubben har 4750 medlemmer, der tilsammen besøger Den Permanente 130.000 gange hver vinter. Medlemskab koster 500 kroner det første år og 300 kroner de efterfølgende. Men så har du også fri adgang til isnende koldt havvand hver dag fra kl. 6.00 til 23.00 hele vintersæsonen. Hvis du er så heldig at kende nogen, der allerede er medlem, må du have lov at komme gratis med som gæst en enkelt gang.