Spring til indhold
Hjem » Artikler » SPOT på Kvindemuseets café

SPOT på Kvindemuseets café


Delfinen har i denne måned besøgt Kvindemuseets café, der serverer moderne sandwich på kongeligt porcelæn.

af Julie Vestergaard Nissen
foto af Anja Karup

På Domkirkepladsen 5 i Århus ligger en bygning, der både har huset århusianske borgmestre, politibetjente og samlinger over kvinders liv og virke i den danske kulturhistorie. Siden 1984 har bygningen været hjem for Kvindemuseet i Danmark og den tilhørende museumscafé, der er én af sin slags. Her dinerer man blandt udstillingsmontre, antikke møbler og høje planter. Da Delfinen besøger caféen en onsdag eftermiddag, er den propfuld af slyngveninder, der spiser frokost og drikker kold Chardonnay.

Hvem kommer her?
No surprise: Her kommer flest kvinder, fortæller Gitte Elsborg Bisbo, der er caféansvarlig. Caféen har cirka hundrede gæster på en almindelig hverdag. Gennemsnitsalderen for cafégæsterne er plus fyrre, og mange kommer forbi museet bare for at drikke kaffe. Man kan nemlig sagtens besøge caféen uden at købe en indgangsbillet til museet, og der er meget, der lokker: Hvis ikke det er den hyggelige og afslappede stemning, er det den ekstraordinære følelse ved at drikke varm chokolade af originalt mågestel fra Royal Copenhagen.

Ikke kun for kvinder
”Min mand står uden for og venter, må han gerne komme ind?” Sådan spurgte en kvindelig gæst engang, fortæller caféansvarlig Gitte Elsborg Bisbo, mens hun understreger, at caféen selvfølgelig også er for mænd. Sidste år var der tolv mænd, som holdt julefrokost i caféen, men ellers besøger de fleste mandlige gæster caféen sammen med deres koner.

Moderne menu
Selvom både te og varm kakao serveres i gammelt kongeligt porcelæn, og cafémøblerne er fra 1940’erne, er cafémenuen top moderne. Her er altså ingen stegt flæsk med persillesovs. Ud af sunde råvarer laver caféen både sandwich, salater, humus, tærte og dagens suppe, kogt på suppehøne og urter. Og så er priserne studievenlige. For omkring hundrede kroner kan man få en frokost og et glas vin.

Ikke bare en café
Caféen danner også ramme om forskellige foredrag, teaterforestillinger, koncerter og debataftener. Det meste er gratis. Foredraget med forfatteren Julie Lahme blev lynhurtigt udsolgt, og det samme gjorde temaaftenen om brystkræft. Museumscaféen vil være mere end bare en café – også for de unge. Museumsinspektør, Lene Mørk, har et ønske om, at flere unge skal komme til at kende caféen, og derfor har hun de sidste tre år arrangeret koncerter under Kulturnatten og på Spil Dansk Dagen 2010. Det er med til at tiltrække den lidt yngre målgruppe til caféen, og succesen skaber motivation for at lave flere af den type arrangementer. Hun løfter sløret for en eksklusiv fredagscafé målrettet både gymnasiepiger og universitetsstudiner, som vil finde sted i  starten af det nye år.