Spring til indhold
Hjem » Artikler » SPOT: Opera i biografen

SPOT: Opera i biografen


I Biocity kan man sætte sig til rette i biografstolene og se opera på det store lærred. Delfinen har sendt en operanovice i Biocity en søndag i marts for at prøvesmage operabio.

Af Marie Ahlburg

Måske er opera lidt ligesom rødvin. Man skal vænne sig til det, og man kan ikke sige, at man ikke kan lide det, før man har smagt en rigtig god en. Opera i biografen er en mulighed for en smagsprøve på operaens svar på en Barolo. Forestillingerne, der bliver vist i Biocity, er opført af The Metropolitan Opera i New York, der byder på opsætninger med verdens dygtigste solister. Stykkerne har store følelser, stor lyd og utrolig flot scenografi.

Teater eller biograf?
Kan man se opera i biografen, eller skal det ses i teatret? Der er flere grunde til, at mange operaelskere mener, at opera skal ses i teatret. Når artister optræder live for publikum, skabes der efter sigende en særlig forbindelse. Det er fascinerende, at nogen præsterer noget ekstraordinært lige foran en. En del af charmen i teatret er desuden musikerne, der stemmer deres instrumenter før forestillingen, de stilfulde omgivelser og de pænt klædte gæster.
Hvorfor så se opera i biografen?  Biografen kan noget, teatret ikke kan. I biografen oplever man skuespillerne tættere på. Deres ansigter og følelser ses tydeligt, og scenariet filmes hele tiden fra den vinkel, der giver bedst mulighed for at følge med i, hvad der sker på scenen.
Der er langt mellem operaforestillingerne i Århus, så biografopera er en god mulighed for operaafhængige, der kan få et fix mellem de rigtige forestillinger, men også for nybegyndere, der kan snuse til god opera til en lavere pris end i teatret. Biografopera viser stykker og stjernesolister, der ellers ikke ville være mulige at se i Danmark.

Pris
En billet til opera i Biocity koster 185 kroner. Det er noget dyrere end en almindelig tur i biografen og ikke et uvæsentligt greb i lommen på en SU-økonomi. Men det er stadig billigere end billetter til operahusenes forestillinger. De bedste billetter i Operahuset i København koster over 800 kroner, og vil man til New York og se The Metropolitans forestillinger live, koster billetterne let 300-400 dollars. Plus flybillet naturligvis.
Målgruppe
Til operabio er gennemsnitsalderen omkring 65 år. Måske fordi stort set alle forestillinger spiller søndag formiddag kl. 10. Et bedre tidspunkt for seniorer end studerende. Det er ærgerligt, for opera har også meget at byde på for folk under 30. Særligt for dem der har lyst til at dyrke dybe følelser og dykke ned i store livsdramaer. For en stund kan man glemme alt om læsning og træning i Fitnessworld og lade sig føre ind i et forunderligt univers meget langt fra hverdagen.

Forberedelse
Hvis man gerne vil forberede sig, før man går i operaen (hvad enten det er i biografen eller teatret), er der nogle ting, man kan overveje at gøre.
De fleste operaer synges på italiensk eller tysk. Der er altid tekstning (også i teatret), så man behøver ikke bekymre sig om sproget. Det er alligevel en god ide at læse stykkets handling inden forestillingen, så får du mere ud af det. Medmindre du absolut ikke vil vide, hvordan det ender.
Lån eventuelt musikken til stykket, før du køber billet, så du kan høre, om det er noget for dig. Handlingen går meget langsomt, så det er en fordel, hvis man synes om musikken. Opera findes i mange versioner, og ligesom med vin må man finde ud af, hvilken slags man foretrækker. De lette, de tunge, de søde eller de bitre. 

Tags: