Spring til indhold
Hjem » Artikler » Små fragmenter af hverdagen

Små fragmenter af hverdagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange af de studerende i Nobelparken drømmer om at blive husket for noget en dag – en roman, en idé, et talent. Men ikke alle når længere end bare at drømme. En af de studerende, der er gået hele vejen og har fulgt sin drøm, er den 22-årige Anne Skov Thomsen, som til dagligt læser Nordisk Sprog og Litteratur. Hun har skrevet bogen Ejnar om den lidt uheldige og meget boglige Ejnar.

TEKST Maria Oien

”Således færdig trykker Ejnar på startknappen og skal til at sætte sig til rette med sin bog, idet han får øje på en plakat med illustrationer til brug af stedets vaskemaskiner […] Han springer op, flår den lille beholder ud og begynder febrilsk at forsøge at skovle pulveret op med fingrene fra det ene rum og over i det andet.”
Livet i den store by er ikke nemt for den 22-årige Ejnar, som endelig har forladt sin mors trygge favn og er flyttet hjemmefra. Der venter flere udfordringer end først antaget, og at mor ikke er der til at lave mad og vaske tøj, gør det kun værre.

Historien om Ejnar er, udover blot at være en humoristisk fortælling om en ung mand der skal klare sig selv, også en historie om at være ung i det moderne samfund. Man følger ikke kun Ejnars gøren og laden men også hans refleksioner over verdens forunderlighed, og det er ikke så små tanker endda. Forfatteren bag denne bog, Anne Skov Thomsen, mødte jeg til en lille snak om dét at skrive en bog, og hvorfor resultatet netop blev bogen Ejnar.

At skrive en bog er ikke bare noget, man lige gør
Anne Skov Thomsen fortæller at hun, før studiet og før friåret som lærervikar, gik på forfatterskolen i Brønderslev. Drømmen om at skrive en bog, har sådan set altid eksisteret. Det var også herigennem, at drømmen skulle blive til virkelighed. Skolen holdt nemlig kontakten til den tidligere elev.
”På et tidspunkt skrev de ud, at der var et nyt forlag, som gerne ville have nye manuskripter, og så tog jeg det ligesom et projekt. Jeg tror ikke nogensinde fra starten, at jeg havde forestillet mig, at det ville lykkedes,” fortæller Anne Skov Thomsen. I bogen er Ejnar en meget eftertænksom karakter, og en bog om samfundsteorier spiller en stor rolle i hans tanker. Jeg spurgte Anne, hvorfor dette var tilfældet. Pludselig bliver stemningen mere alvorlig.“Det er selvfølgelig også mit værk ”Det var lidt en reaktion på det, jeg havde beskæftiget mig med i gymnasiet, sådan med samfundsteorier, og alt det her med et moderne samfund og individualitet, og jeg savnede ligesom den der afhængighed mellem mennesker – at den trods alt betyder noget, selvom idealet er noget andet,” fortæller Anne Skov Thomsen.

Forholdet mellem Ejnar og Anne
Når nu det er hendes egne tanker og meninger om samfundet, der har sat hele processen i gang, kunne man også sagtens forestille sig, at romanen er bygget på hendes eget liv og udfordringer.
”Altså, der er jo scener eller samtaler, som optræder helt uredigeret, eller som jeg selv har oplevet. Og det er selvfølgelig også værdimæssigt nok ret meget mig, der skinner igennem. Men ellers så tror jeg da, at karakteren altid afspejler et eller andet. Det er selvfølgelig også mit værk,” fortæller Anne Skov Thomsen og griner stolt.
Bogen er skrevet samtidig med, at hun arbejde som lærervikar, og Anne Skov Thomsen skrev som regel, når hun ikke lige blev kaldt på arbejde. ”Jeg brugte faktisk kun 2-3 måneder.  Når jeg var sådan rimelig koncentreret, så skrev jeg et kapitel eller sådan,” fortæller hun.

Disciplin er en dyd
Som så mange andre har Anne Skov Thomsen selvfølgelig fået blod på tanden og arbejder allerede nu på et nyt projekt. ”Det kan godt være den bliver mere seriøs, men der er noget af det samme med mennesker og sprog – de små iagttagelser,” fortæller hun.
Hendes råd til dem der sidder derude med drømme om at skrive en bog, er at huske, hvor man befinder sig og huske, at man læser sammen med en masse andre litteraturinteresserede.
”Få en masse til at læse det man skriver. Det kan godt være lidt grænseoverskridende, men, ja, få nogle reaktioner på det man skriver,” råder Anne Skov Thomsen andre til.

Samtidig mener hun også, at disciplinen skal være i højsæde, for når man samtidig er fuldtidsstuderende, er det nemlig nødvendigt.
”Jeg tror, man skal beslutte sig for, at man vil gennemføre noget. Altså, det der med disciplinen. Beslut dig for at du vil gennemføre!”, opfordrer Anne Skov Thomsen.

 5 HURTIGE OM ANNE:
Jeg bryder mig ikke så meget om hekse.
Hvis jeg fik chancen, ville jeg gerne møde Fjodor Dostojevskij.
Når jeg skal nyde livet, indgår god mad (vigtigt!), musik og mennesker, jeg holder af.
Jeg vil gerne huskes for at have vakt eftertanke.
Som barn læste jeg Pippi!