Spring til indhold
Hjem » Artikler » Rollespil i detaljer

Rollespil i detaljer


Rollespil er andet og mere end gaffatape og gummiører. For kæresteparret Lars og Kathrine handler det om at skabe en personlighed, fra de små særheder og accenter til de hjemmesyede kostumer. 

Af Linnea Fonfara
Foto af Anja Karoline Karup Nielsen

Lars og Kathrine er henholdsvis 24 og 23 år. Han læser fysik, hun jura. De har været kærester siden gymnasiet, og har spillet liverollespil lige så længe. For dem er rollespillet en slags teater – det går ud på at spille en rolle. Med årene har de begge fået, hvad de beskriver som en “akademisk tilgang til rollespillet”. De er blevet mere kræsne.

“Vi har ikke råd eller tid til at spille hver måned. Vi vælger et par enkelte, store scenarier ud, og går amok i udstyr og kostumer”, forklarer Kathrine.

Forberedelserne fylder mere end før. De elsker at kreere deres karakterer. Ikke kun kostumet, men også selve den personlighed, de skal spille.  Det giver ikke noget kick at spille fysisk aggressive roller. De foretrækker, hvad Lars kalder “investigations- og intrigerollespil”. De tager derfor ikke til “smadrelives” med 13-årige orker, men sørger for at komme til de bedste rollespil. Og det er de store sommerscenarier. Om sommeren er studielivet på standby. Resten af året går med at spille “pen and paper”, som ikke-liveversionen af rollespil hedder. Og researche til sommerens scenarier.

Lars kan godt lide at give sine karakterer små særheder. Helst karikerede karakterbrister. I rollespillet er der ikke nogen hovedperson, som man kender det fra film, tv-serier og teaterstykker. Alligevel vil alle gerne være hovedpersonen. Det gælder derfor om at udstyre sin karakter med enten det fedeste kostume eller den mest iøjenfaldende personlighed. Gerne begge dele. Personlighedens særheder kan være alt fra narkolepsi, bondsk accent eller, hvis du spiller en præst, hele tiden at tale messende. Lars vil gerne have sine medspillere til at huske sin karakter, men ikke nødvendigvis for noget godt. Lidt ligesom Don Draper. Ifølge Lars er TV-serier faktisk et rigtig godt sted at hente inspiration til sin karakter.

 “I en serie som NCIS, hvor der er mange skiftende karakterer, husker man dem for det, der skiller dem ud”, siger Lars.

Inspirationen til kostumer kommer ikke kun fra Lord of the Rings-filmene eller periodedramaer. Horsens middelalderfestival og Moesgaard middelaldertræf er årlige udflugtsmål for Lars og Kathrine. Det er nemlig gode steder at købe udstyr og tjekke flotte dragter ud. Lerkrus og bæltespænder. Benperler og lædersko. Alle detaljerne skal være i orden. Det er fristende at tro, rollespillere bruger nogle af tingene til hverdag. Men faktisk er det kun lershotsglassene og måske et læderbælte, der bliver brugt til daglig.

“Man adskiller tingene”, siger Kathrine.

På et tidspunkt dannede parret en gruppe, Monstercrew, som tog til rollespilsscenarier for at spille nogle på forhånd skrevne karakterer. En slags liverollespils-lejesvende. For eksempel tog de til vampyrliverollespil for at spille alle dem, der blev spist.

“Det er jo bare noget, vi leger. Det handler om at være med. Hvis man har haft nogle fede oplevelser, når man kommer hjem, har man vundet”, siger Kathrine.

Tags: