Delfinen byder velkommen til Studenterrådets Retshjælps brevkasse! Denne side vil byde på facts og rådgivning fra den juridiske verden.
Om Retshjælpen
Vidste du, at Studenterrådet har en retshjælp? Det betyder, at du som studerende – ligesom alle andre – kan få gratis juridisk rådgivning inden for stort set alle områder. Har du en urimelig udlejer, skal du giftes med kæresten, eller er du blevet snydt på Den Blå Avis, så tag kontakt til os.
Retshjælpen består af 16 engagerede jurastuderende, som brænder for at hjælpe mennesker gennem den til tider kringlede paragrafjungle. Vi har hver måned en brevkasse her i Delfinen, hvor vi giver svar på nogle af de juridiske spørgsmål, som er oppe i tiden.
Mød os i Studenternes Hus, hvor vi har dagligt har åbent, eller send os en mail på ret@sr.au.dk
P.S. Like os på Facebook!
”Hej Retshjælp. Jeg har lige fået mit første job, men jeg vil også gerne afsted på sommerferie. Kan jeg få løn under ferien? – Hilsen Globetrotteren”
”Hej Globetrotter
Tillykke med jobbet!
Der er lidt forskellige regler afhængigt af dit ansættelsesforhold. Ferieloven, som gælder alle lønmodtagere, giver krav på 25 dages ferie per ferieår. Ferieåret løber fra den 1. maj til den 30. april. For hver måned du er ansat, optjener du altså ret til godt 2 dages betalt ferie. Hvis du er omfattet af en overenskomst, vil du normalt ud over de 25 dages ferie have ret til et antal feriefridage, som er betalte fridage. Tag et kig i din overenskomst for at finde de præcise betingelser, så du ikke bliver snydt for en ekstra feriedag.
Hvis du derimod ikke er omfattet af en overenskomst, gælder alene reglerne i ferieloven. Vær dog opmærksom på, at hvis du er ansat som timelønnet, kan du ikke holde ferie med løn, men derimod med feriegodtgørelse (feriepenge). Dine optjente ferietimer vil blive udbetalt som en feriegodtgørelse, som er 12,5 procent af din løn. God ferie!”
”Hej Retshjælp. Jeg har lige været på ferie i Frankrig, men har i mellemtiden haft indbrud i min lejlighed. Hvad skal jeg gøre? – Hilsen den Ulykkelige”
”Kære Ulykkelige
Det er vi kede af at høre!
Du skal først og fremmest ringe til politiet hurtigst muligt. Hvorvidt du kan få erstatning for det stjålne afhænger i høj grad af, om du har en indboforsikring. Hvis ikke du har det, er det desværre næsten umuligt for dig at få dækket dit tab. Har du derimod en forsikring, skal du melde indbruddet til forsikringsselskabet hurtigst muligt.
Forsikringsselskabet vil bede dig om en udførlig liste med de stjålne og ødelagte genstande. Der gives som udgangspunkt fuld erstatning. Du får en tilsvarende ny genstand, hvis genstanden var ny ved indkøb, mindre end 2 år gammel og ubeskadiget. Hvis du fx købte et nyt bord til 2.000 kr. sidste år, og det ikke var beskadiget, vil du som udgangspunkt få erstatning på 2.000 kr. Hvis bordet derimod er købt for 5 år siden eller har et knækket bordben, vil de 2.000 kr. fratrækkes et beløb for værdiforringelse, altså for alder, brug, nedsat anvendelse mv. I dine forsikringsvilkår kan der også være angivet afskrivningstabeller, hvorefter erstatningen kun vil udgøre en procentdel af nyprisen. Derudover skal man ved de fleste forsikringsselskaber betale en selvrisiko, som vil blive fratrukket din endelige erstatning. Start dog med at få taget kontakt til politi og forsikringsselskab.”