Spring til indhold
Hjem » Artikler » Retshjælpens brevkasse

Retshjælpens brevkasse

  • af

Delfinen byder velkommen til Studenterrådets Retshjælps brevkasse! Denne side vil byde på facts og rådgivning fra den juridiske verden.

Om Retshjælpen

Vidste du, at Studenterrådet har en retshjælp? Det betyder, at du som studerende – ligesom alle andre – kan få gratis juridisk rådgivning inden for stort set alle områder. Har du en urimelig udlejer, skal du giftes med kæresten, eller er du blevet snydt på Den Blå Avis, så tag kontakt til os. Retshjælpen består af 16 engagerede jurastuderende, som brænder for at hjælpe mennesker gennem den til tider kringlede paragrafjungle. Vi har hver måned en brevkasse her i Delfinen, hvor vi giver svar på nogle af de juridiske spørgsmål, som er oppe i tiden.

Mød os i Studenternes Hus, hvor vi har dagligt har åbent, eller send os en mail på ret@sr.au.dk

P.S. Like os på Facebook!

Fun fact

Vidste du, at du altid kan få prøvet, om du betaler for meget i husleje hos Huslejenævnet? Det kræver blot, at du indbringer sagen for Huslejenævnet og betaler et mindre gebyr, cirka 300 kr. Hvis du får ret af Huslejenævnet, vil du kunne få tilbagebetalt, hvad du har betalt for meget med tilbagevirkende kraft i op til et år eller tilbage til seneste huslejestigning. Kontakt Studenterrådets Retshjælp og vi kan vurdere sagen og hjælpe dig med at indbringe sagen for huslejenævnet. Find os på www.srretshjaelp.dk!

Brevkasse #1

Hej Retshjælp.

Jeg har netop fået min første lejlighed og skal til at finde en roomie. Er der noget, som jeg skal være opmærksom på, når jeg udlejer et værelse?

Med venlig hilsen Den nye AU’er

Kære den Nye Studerende

Der er nogle ting, du skal være særligt opmærksom på, når du vælger at fremleje din lejlighed:

  • –  Du har højst ret til at fremleje halvdelen af lejlighedens beboelsesrum ud. Hvis du vil udleje mere end dette, skal det aftales med udlejer.
  • –  Få lavet en lejekontrakt. Det kan være en god ide at anvende den typeformular som Boligministeriet har lavet, da den sikrer, at du får det hele med.
  • –  Fastsæt huslejen rigtigt. Et fingerpeg vil være, at tage det forholdsmæssige af hvad din udlejer kræver af dig.
  • –  Opkræv et depositum ved indflytning. Depositummets størrelse må maksimalt være 3 x huslejens størrelse. Det er din sikkerhed for, at du får betaling for eventuelle skader eller mangler, der måtte blive påført lejemålet.
  • –  Husk at aftale at det er lejer som skal stå for den løbende vedligeholdelse af værelset. På den måde vil du kunne komme efter fremlejetager, hvis der ikke er vedligeholdt, eller hvis der er mangler ved fraflytning.
  • –  Sørg for nogle klare husregler. Det kunne f.eks. være fordelingen af eventuelle fællesområder, rengøringsaftaler etc. På den måde har I klare spilleregler for, hvem der gør hvad.
  • Du er mere end velkommen til at sende lejekontraktens endelige udkast til os, så vi kan gennemlæse aftalen og sikre os, at det hele er med.
  • God fornøjelse med din nye lejlighed! Med venlig hilsen
  • Retshjælpen

Brevkasse #2

Hej Retshjælp,

Jeg har netop fået et fritidsjob på i en tøjbutik, men har endnu ikke fået nogen ansættelseskontrakt. Skal jeg ikke have det?

Med venlig hilsen Den kontraktløse

Kære Kontraktløse

Hvis din ansættelse har en varighed på mere end én måned, og din gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger 8 timer, har du krav på et ansættelsesbevis.

Hvis du senere får ansættelsesbeviset, skal du sikre dig, at det opfylder betingelserne for et ansættelsesbevis. Det er f.eks. information om, hvem parterne er, hvad lønnen skal være, og hvordan man aflønnes i forbindelse med ferie. Dette kan du finde ved at kigge i ansættelsesbevislovens § 2, stk. 2.

Hvis du ikke har fået ansættelseskontrakten, eller hvis den, du har fået, ikke indeholder de pligtige oplysninger, overholder din arbejdsgiver ikke ansættelsesbevisloven, og sagen kan indgives til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg. Her kan du blive tildelt godtgørelse af din arbejdsgiver.

Hvis du ønsker at indbringe sagen, kan retshjælpen selvfølgelig hjælpe med at indbringe sagen. Held og lykke med dit nye job.

Med venlig hilsen

Retshjælpen