Spring til indhold
Hjem » Artikler » Relevante Revenant Ræser mod 4-5 Oscars

Relevante Revenant Ræser mod 4-5 Oscars

  • af

Tekst: Vassili Stroganov

Foto: Indiewire.com

Efter at have set The Revenant, er der en ting der er helt sikker – dette er filmen der endelig kommer til at bryde Leonardo DiCaprios Oscar forbandelse. DiCaprio’s præstation i The Revenant overskygger alle hans tidligere præstationer inklusiv hans enestående optræden i den legendariske the Titanic, der vandt 11 Oscars. 11 Oscars vinder The Revenant ikke, men den kan sagtens komme op på en 4-5 stykker. DiCaprio vinder uden tvivl i kategorien best actor, Tom Hardy vinder best supporting actor, derudover vinder filmen for best cinematography, best director, og best costume design. Disse 5 forventede Oscar statuetter vidner om filmens tårnhøje kvalitet hele vejen rundt, og samlet set er det bestemt en fantastisk film, som man helt klart bør se, selvom den til tider er utrolig barsk, voldelig og dyster.

The Revenant er instrueret af Oscarvinderen Alejandro González Inárritu, som i 2014 bla. vandt ”best motion picture” for Birdman. Filmens hovedroller spilles af Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson and Will Poulter. Alle fire stjerner gør et formidabelt stykke arbejde. Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at de virkelig levede i 1820’erne. Filmen får premiere i Danmark den 21. januar.

The Revenant er den sande historie om en Amerikansk soldat og tæppevæver ved navn Hugh Glass, der i 1820’eres USA overlever en fæl kamp med en bjørn, hvorefter han bliver efterladt til døden midt om vinteren i Lousiana’s vildmark af sine medsoldater. Hugh Glass’s skader inkluderer bla. et brækket ben, og gør at han ikke selv er i stand til at gå – dette er grunden til at hans medsoldater efterlader ham. Tæppevæveren overlever på mirakuløs vis kulden samt sine mange bjørneflænger og andre skader ved bla. at sætte sin brækkede knogle i sit ben på plads med sine egne hænder. Glass vil gøre alt for at finde de soldater der forrådte ham. Den viljestærke tæppevæver kæmper nu for at få sin hævn.

Selve ordet ”revenant” er fra 1900-tallets Fransk og betyder en der vender tilbage efter et langt fravær, eller en person der er genfødt. Navnet The Revenant er derfor meget passende til Hugh Glass, der gjorde det umulige og vendte tilbage fra at være halvt begravet i den iskolde jord af sine medsoldater midt ude i vildmarken, til at nå frem til den nærmeste Amerikanske soldatercamp – en tur der strakte sig over 320 km. Det var herefter at han fik navnet The Revenant.

Hvis man ser på DiCaprio’s eminente skuespil, er man villig til at tro, at det ikke er skuespil og at instruktøren har sat ham til at gå 320 km i den kolde sne – så godt gør DiCaprio det i denne film. Skuespillerens ansigtsudtryk og især den måde han med sine nærmest sygelige øjne er i stand til at udtrykke komplet rædsel, som han f. eks viser i bjørnekamps scenen, er noget andre skuespillere bare ikke kan gøre på samme niveau. DiCaprio har igennem hele filmen en formidabel situationsfornemmelse, og en tilstedeværelse der gør, at seerne lever sig endnu mere ind i filmen.

En anden skuespillers præstation, som man bestemt ikke kan komme udenom, er Tom Hardy’s. Hardy spiller en temperamentsfuld herre, der er alt andet end den gode mønstersoldat, som adlyder alle ordre fra sine overrangerende. Hardy’s evne til at vise rendyrket aggression og vildskab er fra en anden verden, en vildskab der gør hans karakter til mere dyr end menneske – et sandt fyrværkeri af vrede, der kan eksplodere når som helst.

Det er langtfra kun skuespillet, der er i en klasse for sig i denne film, kinematografien er nemlig ligeså mærkværdig. Først og fremmest er filmen utrolig flot lavet med nogle fantastiske naturscener i form af øde vildmarker dækket med sne, mægtige bjerge samt kæmpe skove, og her formår instruktøren virkelig at fange naturens skønhed med kameraet. Samtidig får man nærmest en følelse af isolation fra omverdenen, når man ser det kæmpemæssige landskab. Filmens instruktør Alejandro González Inárritu kan meget andet end at vise flotte landskaber på den rigtige måde, han ved også hvordan man ved hjælp af forskellige kameravinker og uordinært kameraarbejde kan fortælle en unik historie. Dette kan kun ses og ikke forklares.

Inárritu har skabt et sandt mesterværk, og det vil ikke være overraskende, hvis han vandt en Oscar for best director. Sidst men ikke mindst er kostumerne i filmen lavet til perfektion, hvor de ud over at være ekstrem tidstroværdige, også fortæller os noget om de forskellige personer i filmen. Eksempelvis har nogen af soldaterne forskellige dyreskind på, der symboliserer deres personlighed eller de ting de har opnået i deres liv. Tom Hardy’s karakter John Fitzgerald var f. eks en kendt bjergklatrer, så han har et bøffelskind på der repræsenterer the Great Plains – et område tæt på Rocky Mountains.

Hele vejen rundt er filmen i særklasse, men hvis der er en lille ting, som man kan klandre filmen for, er det fejlcastingen af Domhnall Gleeson som kaptajnen Andrew Henry. Gleeson er uden tvivl en dygtig skuespiller, men han duer ikke til at spille ”leder roller” eller roller, hvor han skal udvise en kolossal mængde vrede. Han er simpelthen for meget af en nice guy, og det skærer tydeligt igennem hele vejen, så når han skal spille en stor autoritet blandt soldaterne og skal skælde dem ud, er det utrolig svært at tage ham seriøst.

Hvis man ser bort fra nice guy dillemaet, så er filmen perfekt, og ikke kun perfekt, men også relevant for nutiden. Selvom filmen finder sted i 1820’erne, så er filmens hovedtema præcis ligeså relevant i dag som den var for Hugh Glass i 1820’erne. Denne episke fortælling handler i bund og grund om viljestyrke, fighterspirit, håb, overlevelse, fanden i voldskhed og troen på sig selv. Disse elementer overlapper hinanden og kan alle bruges til at beskrive filmens hovedtema. The Revenant handler om aldrig at give op uanset hvad, og altid tro på sig selv. Tro kan flytte bjerge og kombineret med vilje og fighterspirit, er det en opskrift på succes. Selv om man i livet kan komme ud i situationer, hvor man tror, at det hele er håbløst, så skal man blive ved med at kæmpe og tro på, at det hele nok skal gå, og at tingene vil ændre sig.

Det er lige meget om man er en tæppevæver fra 1820’erne, eller en studerende på Aarhus Universitet i 2015, filmens tema gælder os alle sammen uanset tid og sted. I dag står verden over for flere trusler end nogensinde før – trusler som ISIS, flygtningekrisen og global opvarmning. Hvis vi lader os skræmme, lægge os ned og give op, så dør vi, ligesom Hugh Glass ville dø, hvis han bare blev liggende ude i vildmarken i stedet for at kæmpe for sit liv. Filmen The Revenant kunne ikke være mere relevant for nutiden, og dette er en af grundende til, at den kommer til at gøre det mere end rigtig godt ved årets Oscar ceremoni, hvor den kommer op på mindst 4-5 Oscars.

Det var en sand fornøjelse at se denne film, der uden tvivl er en af de bedste film ikke bare i 2015, men i de seneste fem år. Jeg giver denne film 9,5/10 stjerner, fordi den er enorm stærk på alle filmkunstens facetter – en genial film. Dette mesterværk skal ses.