Spring til indhold
Hjem » Artikler » Regnbuen over Aarhus

Regnbuen over Aarhus

Først skabte han et vandfald i New York, så fremkaldte han solen i London, og nu rejser Olafur Eliasson en evig regnbue over Aarhus. Delfinen var med til åbningen.

Tekst: Marie Lundorff Kristensen & Rasmus Bach Frandsen

Sammen med Danmarks Radio, TV 2 og stort set alle andre nævneværdige danske medier, står to af Delfinens skribenter klar på taget af Aarhus Kunstmuseum, ARoS, da den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons nye værk, Your Rainbow Panorama, en blæsende majdag – efter fire års hårdt og intenst arbejde – ende-lig skal indvies. Vi glæder os.

På denne kølige forårsdag bliver det langt om længe muligt for museets gæster at træde ind i den enorme cirkulære korridor, lade sig opsluge af de fantastiske farver og se både sig selv og Aarhus i et helt nyt perspektiv.

Arkitektur som kunst
Ved det obligatoriske pressemøde indleder ARoS’ direktør, Jens Erik Sørensen, med at udtrykke, hvor begejstret han er for Eliassons værk. Han mener, at Your Rainbow Panorama på et kunstnerisk såvel som et arkitektonisk plan er med til at fuldende museet. På den ene side sammenfatter og symboliserer værket den farvekraft og energi, museets samling rummer, og på den anden side giver det mulighed for en udvidet forståelse af samspillet mellem kunst og arkitektur.

Olafur Eliasson selv fortæller, at han helt fra projektets begyndelse har haft en intention om at skabe et værk med en tæt forbindelse mellem det arkitektoniske og det kunstneriske. Et af hovedformålene med Your Rainbow Panorama er ifølge Eliasson at vise, hvordan kunst kan fungere som et effektivt middel til at nedbryde og ændre konventionelle forestillinger om, hvad et byrum er og skal være. Your Rainbow Panorama udfordrer og tvinger sin beskuer til at forholde sig til klassiske grænser mellem arkitektur og kunst – noget, der i høj grad kan være med til at gøre byrummet mere dynamisk.

Et paradis er skabt
Også projektets hovedsponsor, Realdania, udtrykker på pressemødet stor tilfredshed med Eliassons værk. Realdanias direktør, Hans Peter Svend-ler, mener således, at de intentioner, som arkitekterne bag ARoS-bygningen, Schmidt Hammer Lassen, havde, da de i sin tid tegnede museet, nu træder tydeligere frem. Bygningen – med Your Rainbow Panorama på taget – synes nu mere komplet.

Schmidt Hammer Lassens oprinde-lige idé var, at museet skulle bygge på Dantes Den Guddommelige Komedie – det litterære mesterværk fra begyndelsen af det 14. århundrede – der beretter om Dante, som i påskedagene anno 1300 vandrer gennem Helvedes ni kredse og skærsilden, for til sidst at træde ind i Paradisets Have. Med indvielsen af Your Rainbow Panorama synes nu enhver museumsgæst på ARoS på et metaforisk plan at kunne opleve samme vandring.

De Ni Rum i museets kælder, som er en række installationsværker, der udgør en markant del af ARoS’ permanente udstilling, skal således ses som et billede på vandringen gennem Helvedes ni kredse. Opstigningen fra museets kælder til dets øverste etage er et billede på rejsen gennem skærsilden, og nu – for at gøre den danteske forbindelse mellem Helvede og Paradis komplet – står Your Rainbow Panorama på museets tag som et ikonisk billede på Eden. Kunstværket har således også været med til at samle hele museumsbygningen i en større narration. En – arkitektonisk set – flot bedrift.

Et vartegn for ARoS – og Aarhus
Allerede inden sin indvielse syntes Your Rainbow Panorama at have fået status som et vartegn for ARoS – en status, den australske kunstner Ron Muecks skulptur, Boy, siden museet åbnede, har haft. Men til forskel fra Muecks værk, giver den farverige udkigsplatform ikke blot museet nyt liv; den ændrer med sin iøjnefaldende placering samtidig Aarhus’ skyline for tid og evighed.

På cykelturen hjemad er det tid til refleksion for Delfinens to udsendte skribenter. Den generelle begejstring for værket synes indiskutabel, og det skyldes formentlig i høj grad – foruden værkets kunstneriske værdi – at Your Rainbow Panorama er mere end blot et vartegn for kunsten og ARoS. Regnbuen over Aarhus er og bliver i højeste grad også et vartegn for hele byen – et vartegn, vi som aarhusianere kan være særdeles stolte af!