Spring til indhold
Hjem » Artikler » Randers – Danmarks mest melankolske by?

Randers – Danmarks mest melankolske by?

Af Line Sass

Mit navn er Line. Jeg er 26 år gammel, og jeg er født og opvokset i Randers. På nuværende tidspunkt giver jeg over 6500 kroner for at bo i smilets by, Aarhus. Alligevel har jeg ikke engang plads til en sofa. I min gamle lejlighed i Randers boede jeg for sølle 2000 kroner om måneden. Jeg havde en stor altan på toppen på Østervold med plads til både drivhus, solsenge, borde-bænkesæt og grill. Jeg er tilflytter, en kernepige fra provinsen og en af mine yndlingsbeskæftigelser er at skrive.

DSC_0859

Melanko… Hvad for noget?

Mine medskribenter på Delfinen har stillet følgende spørgsmål på et redaktionsmøde: Er Randers Danmarks mest melankolske by? Det spørgsmål vil jeg forsøge at give et subjektivt – og muligvis nuanceret – svar på.

Når jeg slår ordet melankoli op i en ordbog, betyder det noget i retning af at være tungsindig og nedtrykt – sågar depressiv. Lad mig starte med at understrege at jeg ikke mener, Randers fortjener titlen som Danmarks mest melankolske by. Ordet melankolsk irriterer mig – nok mest fordi det lyder så fint, når det hensynsløst bliver drysset ovenpå fordommen om Randers som dødens pølse.

Det er ikke mange uger siden, jeg var til Stand Up Open Mic i Aarhus. To af de optrædende komikere fortalte, at de for kort tid siden var flyttet til Randers. De gjorde begge en dyd ud af at drille byen med dybe suk og himmelvendte øjne. For eksempel fortalte den ene, hvor glad han var, når han tog toget til Aarhus – og hvor deprimeret han blev, når han efterfølgende kom tilbage til Randers station. Alle lo, klappede og nikkende samtykkende med den største selvfølgelighed i blikket. Jeg fik lidt Aarhusianer-lede, må jeg indrømme.

Helt ærligt!

Jeg kan ikke forstå, hvorfor Randers stadig har et så blakket og tilknappet et ry, der sidder fast som lyserødt tyggegummi under skoen. Det er f.eks. længe siden, rockerne fik forbud mod at komme i Storegade, hvor byens diskoteker og barer er samlet. De bliver simpelthen ikke lukket ind i nattelivet på samme måde som før i tiden. Jeg ser ingen i Nike Shox sko, når jeg slentrer i byens midte, ligesom det heller ikke flyder med Mokai.

Randers ligger ca. 30 minutter fra Aarhus. Det gør byen til en slags lillebror, som vi burde passe bedre på, hvis du spørger mig. Jeg kan godt tænke, det er trist, at man i Randers ikke udnytter Gudenåen noget bedre. Den er på nuværende tidspunkt mere eller mindre afskåret fra bylivet. Der kunne sagtens være små caféer, restauranter, lækre lejligheder mv. langs åen, ligesom vi faktisk også har et latinerkvarter, der ligger øde hen. Jeg kan godt tænke, det er trist, at det er banker, brillebutikker og ejendomsmæglere, som får nogle af de bedste placeringer i byen.

Det gør ondt, når jeg ser en god forretning lukke ned, fordi den ikke kan køre rundt. Jeg er træt af kedelige kædebutikker, og jeg er for længst flyttet til Aarhus, da jeg hverken ønsker at uddanne mig til håndværker, pædagog eller sygeplejerske.

Når det er sagt, så er Randers et sted, hvor der er plads til forskellighed, det skæve og det skøre. Hvor mange byer har f.eks. et Elvismuseum, en regnskov og Danmarks største privatskole? Jeg har egentlig ikke noget imod, at min barndomsby bliver drillet lidt, men jeg har samtidig lyst til at sende bolden videre.

DSC_0854

Hvad fuck sker der i Brande?

Jeg har en bekendt, der blev deprimeret af at bo i Kolding. Hvad fuck sker der i Brande, og hvor fanden er Herning? Jeg har en ven fra Randers, som blev bedt om at bygge CinemaxX i København. Er der ikke gode håndværkere i hovedstaden, spørger jeg mig selv om?

Jeg kan også hurtigt lufte nogle fordomme om Aarhus som f.eks., at alle pigerne har  knold, virker så fucking ens og går rundt i de samme Acne og Samsøe Samsøe trøjer.

Hvis vi endelig skal snakke om geografisk melankoli, bliver vi simpelthen nødt til at få nogle tørre tal på bordet.

De tørre tal – svesken på disken

Er Randers en af de mest voldelige byer at bo i? Her må svaret blive et stort rungende nej. Tal viser, at byen netop ikke er på listen over de ti mest voldelige kommuner – baseret på antallet af voldsanmeldelser.

Brøndby scorer en førsteplads på listen, ligesom kommuner på den københavnske vestegn notorisk ligger i top. Det viser tal fra Metroxpress.

Jeg har en veninde, der har snakket med en politibetjent fra Randers. Da hun fortalte, at hun af og til går alene hjem fra byen i Aarhus om natten (og føler sig tryg ved det), blev han noget bekymret. Min pointe er, at der er nuancer i alting. Hvordan forholder det sig f.eks. med selvmordsraten på landsplan – som kan hænge sammen med følelsen af at være nedtrykt, depressiv og tungsindig? Lad os se på det.

De seneste tal fra Center for Selvmordsforskning viser, at selvmordsraten i år 2013 er størst i Region Hovedstaden og dernæst i Region Syddanmark. Der er m.a.o. ingen statistisk grund til at tro, at det nødvendigvis er den rene elendighed i at bo i Randers.

Faktisk viser en nyere undersøgelse foretaget af Epinion, at Østjyderne er de danskere, der er gladest for deres region. Fire ud af fem østjyder er glade for at bo, hvor de bor – og de betragter det som et hyggeligt sted. Dertil kommer, at det er dem, der bor på landet, dvs. i provinsen, som sætter størst pris på deres bopæl.

Jeg bliver lidt fristet til at skrive, at det måske ikke er uden grund, at det netop ikke er randrusianere, der har stillet spørgsmålet: Er Randers Danmarks mest melankolske by? Lad os nu tage de statistiske briller af og snakke om noget mere hyggeligt. Jeg laver lige en kop te.

Vi har Poul Thomsen

I Randers har vi den kære Poul Thomsen kendt fra Dus med dyrene. Han går – og cykler –  rundt iblandt os og hilser så pænt, som min mor siger. Og ja, han er stadig pisse sej. Også den nærmest altædende Jørgen Skouboe fra Nak og Æd har slået sine barndomsfolder i Randersområdet såvel som den smukke Ibi Makienok (Støving) – og den afdøde statsminister Jens Otto Krag. Vi har selvfølgelig også Kay fra For lækker til love, men det er en helt anden historie. Fik jeg nævnt, at byens julebelysning er helt fænomenal?

Min far kommer fra Sønderjylland. Han mener, at Randers er et hul, og at det er min mors skyld, jeg er vokset op her. Jeg er nu meget godt tilfreds. Når jeg tager hjem til min barndomsby, møder jeg næsten altid nogen, jeg kender. Det lokale miljø kan mærkes, og ekspedienterne i butikkerne taler til mig på en helt anden måde end i Aarhus og København.

Det hele er ligesom mere nede på jorden. Når det er sagt, så har jeg godt nok forelsket mig i Randers’ storebror, Aarhus, og her har jeg umiddelbart tænkt mig at blive.  

DSC_1047

Randers Memes

I kender måske Randers Memes? Hvis ikke så kommer forklaringen her. Det er en side på Facebook og på Instagram, som (citat) ”omhandler livet i Randers og de mennesker, som bor der. Alt på siden er for sjov”.

Her kan du f.eks. se en video af en cigaretrygende dreng med et bad boy-look i øjnene. Han er ikke meget ældre end meget af det tøj, der hænger i mit skab. I en anden video ser man en fyr blive slået ned på åben gade med overskriften; ”Du skal ikke komme med dumme bemærkninger i Randers”. Jeg hæfter mig ved, at videoen ikke er optaget i 8900, hvilket lader til at være en mindre detalje.

Siden flyder med billeder f.eks. af en politimand i joggingbukser, og hvad der mistænkeligt ligner Nike Shox sko. Endelig ser jeg en video, som jeg faktisk synes er meget sød.

Her opfordrer en far sin unge søn til at tage scooteren ind til byen – fordi det er sådan, vi ruller i 8900.

Jeg må sige, at jeg ikke bliver stødt af det, jeg ser, og jeg må bare konstatere, at der er mange fra Randers, som faktisk har trykket ”synes godt om” siden. Jeg giver den også lige et like (2 sekunder).

Skulle vi aldrig skåle?

For mig at se er Randers en by med en god portion selvironi, som sagtens kan tåle at blive drillet lidt. Det er en by, som kan rumme det anderledes, og den er ligefrem blevet et festtema til nogle af de gymnasiefester, der bliver afholdt rundt om i Danmark.

Hvis Randers virkelig er Danmark mest melankolske by, ville den så inspirere til fest, liv og glade dage? Mit gæt er nej, og det vil jeg gerne skåle på. Faktisk vil jeg gerne udbringe et trefoldigt leve for byen og provinsen i almindelighed. Vi skal være gode ved hinanden, vores byer og vores forskellighed! Randers længe leve, HURRA, HURRA, HURRA… Og så det lange: HURRAAAAAA.

PS. Jyske piger er de sødeste.

PPS. Hvis julemanden læser min artikel, ønsker jeg, at letbanen bliver udbygget til Randers. Det har byen fortjent.

 

Kilder:

http://aarhusupdate.dk/nyheder/ny-undersoegelse-oestjyderne-er-gladest-for-deres-region/ hentet 18.11.15

http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/24373997 hentet 17.11.15

https://cfs.linkgrc.com/PublicPages/Statistics hentet 18.11.15