Spring til indhold
Hjem » Artikler » Portræt: Nicolai Wammen – Idealisten uden illusioner

Portræt: Nicolai Wammen – Idealisten uden illusioner

Superhelte er kun nogle, der findes i tegneserier, bøger og film. Men politikeren, aarhusianeren og den tidligere studerende ved Aarhus Universitet, Nicolai Wammen, har flere fællestræk med dem. En af de mest markante ligheder er den indædte kamp for det, der føles rigtigt. Delfinen mødte Danmarks europaminister på en helt almindelig arbejdsdag, der typisk varer fra 08.00 til 22.00. Der skulle selvfølgelig snakkes om Aarhus, studieliv og… Nicolai Wammen

TEKST Claus Linddahl Hansen
FOTOS Bettina Gade Pedersen

Nicolai Wammen har alle dage været politiker. Faktisk allerede siden han blev færdiguddannet. Samme dag, som han fik sit eksamensbevis, blev han valgt ind i Folketinget. Allerede under studierne i Statskundskab trådte han sine første politiske karriereskridt. Wammen var frivillig i foreningen Frit Forum, som er en politisk, socialdemokratisk organisation på Aarhus Universitet. Og lige siden han blev formand i samme forening, er det gået stærkt. Via kommunalpolitikken opnåede Wammen at blive valgt til Folketinget, hvorefter han stillede op til borgmesterposten i Aarhus – og vandt. På samme måde som han har vundet alle de andre valg, han er stillet op til. I over fem år var han borgmester i Aarhus, den by, han har boet i hele sit liv. Nu er han næsten så højt oppe i det politiske miljø i Danmark, som man kan komme. Han er folketingsmedlem og europaminister. Men først og fremmest er han aarhusianer helt ind i sjælen. Det, der driver ham, er ønsket om at forandre Aarhus og Danmark og en tro på, at hårdt arbejde skaber resultater.

Aarhusianeren fra Holbæk
Nok er Nicolai Wammen aarhusianer af sind og sjæl, men dåbsattesten siger noget andet. For ved et tilfælde blev ærke-aarhusianeren født på Sjælland. En måned før moderens termin var forældrene taget til en familiefest i Holbæk, og helt uventet blev det netop den dag, fødslen fandt sted. Og der gik en måned, inden aarhusianeren blev rigtig aarhusianer. På grund af sygdom tilbragte Nicolai Wammen sin første tid på Rigshospitalet, men siden da har han altid haft mindst én adresse i Aarhus. I rigtig superheltestil har Wammen også sin base og sin by, ligesom Batman har Gotham City, og Superman har Metropolis. Hans arbejde kræver dog, at han bor flere steder: “Som europaminister er min tid fordelt på tre hovedadresser. Den ene er, når jeg er på rejse i EU. Den anden er København, Udenrigsministeriet og Folketinget. Den tredje er, når jeg er hjemme i Aarhus. Jeg har boet i Aarhus hele mit liv, og jeg elsker den her by. Når jeg kommer til Aarhus, kommer jeg hjem. Det er her, jeg føler, jeg har min rod,” fortæller Nicolai Wammen med en underspillet lidenskabelighed. Det indtil videre 42 år lange liv er ikke kun blevet tilbragt ét sted i Aarhus. Wammen har både boet i Vejlby-Risskov, Øgadekvarteret, Viby og på Frederiksbjerg, og måske derfor føler han, at hele byen er hans hjem.

Det er ikke kun Nicolai Wammen selv, der ved, han er aarhusianer. Ligesom Jørgen Leth, Thomas Helmig og L.O.C. er Nicolai Wammen også én, der forbindes med Aarhus i offentligheden. “De fleste i og uden for Aarhus er klar over, at mit hjerte banker for byen. Jeg får kommentarer om AGF – både i medgang og i modgang – af mine kolleger på Christiansborg. Sågar når jeg er ude at rejse og møder ministerkolleger, snakker vi om Aarhus. Så kan jeg snige lidt reklame ind for byen,” fortæller Wammen med sit karismatiske grin.

Der er ingen tvivl om, at Nicolai Wammen var et nuttet barn. Når han smiler, presser hans brede tandsmil kinderne op samtidig med, at øjnene bliver klemt helt sammen, og smilerynkerne omkring dem indrammer ansigtet i en smittende grimasse. Det giver en lethed og uformelhed til den ellers seriøse fremtoning, som den politiske uniform, jakkesættet, giver.

Der er ikke noget at sige til, at den humoristiske og smileglade europaminister befinder sig godt i Aarhus. Siden den første folkevalgte borgmester blev valgt i 1919, har alle borgmestre i Aarhus været socialdemokrater, undtagen én. Og den tidligere aarhusborgmesters beskrivelse af byen er helt på linje med den socialdemokratiske ånd, der tilsyneladende er dybt forankret i Aarhus.

“Vi er jo en by med forskelle – vi indeholder både nogle af de fattigste områder i Danmark og nogle af de rigeste, men vi har også en følelse af fællesskab. Vi er én by og én kommune. Aarhus er en meget tolerant by, hvor der er højt til loftet, og hvor man er meget optaget af at tage et ansvar for hinanden og fællesskabet,” fortæller Nicolai Wammen.

Nicolai Wammen peger også på, at noget af det, der gør Aarhus speciel, er byens mange studerende: “Aarhus er en meget ung by. Vi har cirka 50.000 studerende, som er med til at give en fantastisk puls og energi i byen. Så Aarhus er en by med fart på, hvor der sker noget. Vi er også jyske kosmopolitter. I Aarhus stopper udsynet ikke ved Ringgaden. Det, tror jeg også, giver en energi og nogle muligheder for Aarhus, som andre byer misunder os”.

En anderledes studietid
Nicolai Wammen har selv været en del af den unge energi, da han læste Statskundskab på Aarhus Universitet: “Det var en fantastisk tid. Jeg var super glad for at være studerende i Aarhus. Jeg fik nogle venskaber for livet blandt studiekammeraterne, og jeg fik en masse fagligt med i bagagen, som jeg kan bruge i mit arbejde,” fortæller han med en snært af ærgrelse over, at studietiden er forbi. Han ville gerne have været på en ambassade eller et universitet i udlandet, og når han har mødt danske studerende i udlandet, har han altid mærket et stik af misundelse. Men Nicolai Wammen gik heldigvis ikke glip af det vigtigste, mener han.

“Det bedste ved studietiden var, at det var en tid, hvor man mødte mange spændende og inspirerende kammerater og undervisere, og hvor der var plads til at fordybe sig i emner, som man brændte for.” Selvom Nicolai Wammen var rigtig glad for studielivet, var det ikke derfor, det tog lidt længere tid for ham at blive færdig. Han ville gerne, men der var noget andet, der fyldte hans studietid.

“Jeg burde nok være kommet til flere forelæsninger og have gennemført uddannelsen hurtigere, end jeg gjorde. Jeg var meget aktiv i politik og var både politisk ordfører for socialdemokraterne i byrådet og folketingskandidat, så jeg var nok meget tidligt i gang med at lave praktisk politik. Derfor tog det så lidt længere tid, end det burde have gjort.” Den politiske løbebane begyndte under studietiden som frivillig i foreningen Frit Forum. Et sted hvor mange store socialdemokratiske politikere har startet deres karriere, blandt andre Svend Auken, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen. Europaministeren sad også i bestyrelsen i Frit Forum med den nuværende finansminister Bjarne Corydon og Dan Jørgensen, medlem af EU-parlamentet. Der er ingen tvivl om betydningen af det frivillige studiejob for Nicolai Wammen. Det gav ham ledelseserfaring, som han kunne bruge efter studietiden, og som han som toppolitiker skal bruge i spandevis. Men det var også her, han udviklede og formede sine politiske holdninger.

“I Frit Forum behøvede man ikke komme med en stemplet partibog. Det var et rigtigt sjovt sted at diskutere og formulere politik. Et sted, hvor man kunne prøve sine holdninger af. Et fristed, hvor man kunne tænke højt uden at stå til ansvar for enhver bemærkning. Et sted at prøve det politiske af på en uforpligtende måde,” forklarer Nicolai Wammen. Overgangen fra studiepolitik til kommunal- og landspolitik ændrede selvfølgelig flere aspekter ved politikken. Det uforpligtende ved studiepolitikken forsvandt i takt med, at Nicolai Wammen kravlede op ad den politiske karrierestige. “Spillerummet er blevet mindre, men mulighederne for at påvirke, hvad der sker i Danmark og i verden, er blevet meget større,” fortæller Nicolai Wammen.

Under huden på Nicolai Wammen
Han ryster ikke på hænderne, selvom ansvaret er stort, og konsekvenserne ved at lave fejl er endnu større. “Det er et vilkår i toppolitik, at hvis du begår fejl, så falder hammeren lynhurtigt og ekstremt hårdt. Men det må ikke betyde, at man ikke gør det, man mener, er rigtigt. Det kan lyde lidt højtideligt, men det er sådan, jeg har det. Jeg er ikke i politik for at vinde valg, men for at forandre min by og det land, jeg bor i,” beretter Nicolai Wammen med stor eftertænksomhed.

Ud over den store ansvarsfølelse og det at sætte sig selv på spil, som enhver superhelt må gøre, fylder Nicolai Wammens humor og humør meget. En kontrast til det alvorlige erhverv, som det at være politiker ellers er. Hans motto er, at man skal tage sig selv alvorligt, men ikke højtideligt. Og med det mener han, at en god portion humor og endnu mere selvironi er godt at have som politiker. Men modsat hvad mange tror, har  Nicolai Wammens også et stort temperament.

“Nogle gange skal jeg tælle til ti, tyve eller højere. Jeg arbejder dagligt med at sørge for, at det ikke går ud over mine omgivelser.” Når arbejdet hober sig op, kan han godt lide at løbe en tur i de skove og naturområder, som Aarhus har mange af. Han løber gerne ture ved Tangkrogen og i Marselisskoven. Ellers kobler han af i selskab med gode venner og sin familie, tænker på noget andet end politik og slukker mobilen. Han gør en dyd ud af at være et helt menneske. Hans mor døde pludseligt i en alder af 49 år, mens han selv kun var 25 år. Det var her, Nicolai Wammen for alvor blev voksen. Det har siden siddet i Wammens bevidsthed, og han gør alt for at leve livet fuldt ud. Og det gør han også som politiker.

Ukueligheden og stædigheden for at lave forandringer er tydelig, ligesom inspirationen fra andre politikere som Olof Palme, Nelson Mandela og én mere står klart: “Et af mine yndlingscitater kommer fra John F. Kennedy, der engang blev spurgt om, hvordan han var som politiker. Han svarede, at han var en idealist uden illusioner. Det, tror jeg, er et meget godt udgangspunkt for at være politiker. Man skal tro, kæmpe og brænde for noget, men man må ikke være så naiv at tro, at det bare sker ved at fortælle det til andre. Politik er en lang, sej kamp for at forandre verden i den retning, man synes, er rigtig. Der vil være skuffelser og tilbageskridt, men hvis man virkelig kæmper, kan man opnå enormt mange resultater.”