Spring til indhold
Hjem » Artikler » Northside vil lede samfundet på grøn kurs

Northside vil lede samfundet på grøn kurs

På rekordtid er en succesfuld festival opstået i Smilets by. På NorthSide er musikken i højsædet, men arrangørernes hjerter banker også for at skabe Danmarks mest innovative og bæredygtige festival.

Tekst: Mia Dahl

En regnfuld junidag i 2010 troppede 5000 mennesker, iført gummistøvler og regnslag, op på Tangkrogen i Aarhus. Her blev NorthSide skudt i gang som en endagsfestival. På trods af, at gæsterne stod i mudder til knæene, kom denne dag til at danne grobund for noget, der viste sig at blive en kæmpe succes. På blot fem år er antallet af gæster steget fra 5000 til 35.000.

En festival i bæredygtighedens tegn

NorthSide har et ønske om at blive Danmarks mest innovative og bæredygtige festival, men når tusindvis af festglade og øldrikkende mennesker er samlet på en lille græsplæne, er det ikke nogen nem opgave at sprede bæredygtige budskaber. Men NorthSide tager udfordringen i stiv arm. Delfinen har talt med festivalens kommunikations- og bæredygtighedsansvarlige, Anne Jensen, om hvad NorthSide gør for at blive så bæredygtige som muligt.

Affaldssortering til den store guldmedalje

Et af de vigtigste bæredygtige tiltag på NorthSide er affaldshåndtering. På en festival ophober skraldet sig i raketfart, og det betyder, at der skal samles, sortes og genbruges skrald til den helt store guldmedalje.

Bag madboderne arbejdes der på højtryk, for her bliver affaldet sorteret i 9 forskellige fraktioner. Også publikum opfordres til at sortere, for sammen med bæredygtighedsbureauet WorldPerfect har NorthSide nedsat et miljøhold kaldet Trash Talkers, som har til opgave at gå rundt blandt festivalgængerne og opmuntre dem til at adskille organisk affald fra plastik, pant og pap mm.

Blandt gæsterne er der stor opbakning omkring affaldshåndtering: ”Sidste år genanvendte vi lidt over 50 procent. I år har vi en målsætning, der hedder 60 procent. Det viser sig, at folk gerne vil være med til at holde pladsen ren og pæn,” siger Anne Jensen.

Mindst 70 procent økologi på menukortet

I samarbejde med Økologisk Landsforening har NorthSide sikret sig, at alle boder på festivalpladsen har et varieret udvalg af økologiske mad- og drikkevarer. I 2014 var kravet, at minimum 30 procent af al den mad, der blev serveret, skulle være økologisk, men faktisk nåede tallet helt op på 70 procent. Minimumskravet bliver i år løftet til 60 procent, og så håber arrangørerne selvfølgelig på at komme endnu højere op, fortæller Anne Jensen.

Sidste sommer lancerede NorthSide også en økologisk fadøl sammen med Tuborg. ”Vi syntes, det kunne være super fedt at servere økologi på fad. Det var en kæmpe succes. Den blev i hvert fald udsolgt på andendagen,” siger Anne Jensen med et smil.

Find vandrestøvlerne frem eller spring på cyklen

NorthSide opfordrer til, at man enten går eller cykler til festivalen. Festivalen har ikke parkeringspladser til biler, da der er en ambition om, at gæsterne skal gøre en bæredygtig entré på pladsen.

Hvert år forvandler NorthSide Brabrandstien til en oplevelsesstrækning, som de kalder Caminoen. Stien fører gæsterne fra Aarhus midtby ud til festivalpladsen gennem en sanselig rute, hvor de kan nyde naturen, tage et pitstop i hængekøjerne og komme i den rette stemning inden festivalen. Efter turen gennem Caminoen kan gæsterne så stille deres cykler ved BikeSide, som er festivalens store cykelparkeringsplads.

2015 byder på optimering

NorthSide har for nyligt vundet den internationale miljøpris A Greener Festival. Selvom det er et kæmpe klap på skulderen, vil NorthSide kæmpe videre for at blive endnu mere bæredygtige i 2015. Det betyder, at der bliver skruet yderligere op for affaldshåndtering og udbuddet af økologi. Og så bliver der lanceret en ny type skraldespand i forskellige farver, som skal gøre det lettere for gæsterne at sortere deres affald. Skraldespandene er lavet af genbrugsplast, og sjovt nok er noget af det faktisk genbrugsplast fra sidste års NorthSide, fortæller Anne Jensen.

Målet er at vise samfundet vejen

NorthSide vil lave en fed musikfestival, og så vil de være med til at påvirke dagsordenen i samfundet. ”Hvis vi kan være med til at flytte folk og gøre dem mere opmærksomme på energiforbrug og bærebæredygtighed, så synes vi, vi er kommet rigtig langt,” fortæller Anne Jensen. Og det ser ud til, at NorthSide har en lys fremtid for sig. Publikumsundersøgelserne fra 2014 viser, at over 80 procent synes, at det er godt, at NorthSide arbejder med bæredygtighed. ”Det er super fedt at mærke, at der er opbakning til det,” siger hun tilfreds.

Årets NorthSide festival løber af stablen d. 12.-14. juni 2015 i Ådalen.