Spring til indhold
Hjem » Artikler » Nordisk mad på SU – opskrifter

Nordisk mad på SU – opskrifter

Opskrifterne er udviklet af kok Mathias Krog Holt fra Meyers Madhus og OPUS.

Find flere opskrífter på idegryden.dk

foto Anja Karup Nielsen

Bagte rødbeder med rygeostdressing

2 personer

 Du skal bruge:

 Rødbeder

300 g rødbeder

50 g hasselnøddekerner

2 skiver groft brød

1 tsk. koldpresset rapsolie

1 tsk. æblecidereddike

1 spsk. honning

salt og peber

Dressing

1 spsk. rygeost 45%

4 spsk. letmælk

1 lille bundt kørvel (Kan erstattes med timian eller Persille)

 Sådan gør du:

 Tænd ovnen på 150 grader.

Skræl rødbederne, og skær dem i terninger a 1 cm. Hak hasselnødderne groft, og skær brødet i grove terninger. Vend så rødbeder, nødder og brød i rapsolie, eddike, honning, salt og peber, og fordel det hele på en bageplade. Bag ved 150 grader i 20 min.

 Dressing: Rør rygeost, mælk, salt og peber sammen til en dressing, og dryp den over rødbederne, når de er bagte.

 Spisetid: Skyl og tør kørvelen. Nip de groveste stilke af, og hak resten. Drys den hakkede kørvel over retten. Spis retten alene som en salat, eller nyd en rest koldt kød eller fisk til.

Stegt rødspætte med sellerimos og blomkålssalat

2 personer

Du skal bruge:

 Sellerimos

300 g knoldselleri

½ l mælk (til at koge i)

10 g smør

salt og peber

Blomkålssalat

300 g blomkål

50 g hasselnøddekerner

1 lille bundt sødskærm eller kørvel (Kan erstattes med timian eller persille)

Dressing

2 spsk. æblecidereddike

1 spsk. koldpresset rapsolie

1 tsk. sennep

Rødspætter

250 g rødspættefilet

2 spsk. koldpresset rapsolie til stegning

salt og peber

Sådan gør du:

Sellerimos: Skræl knoldsellerien, og skær den i stykker a ca. 2 cm. Kom selleristykkerne i en gryde, og hæld mælk og vand på, til det dækker. Bring gryden i kog, og lad det koge i ca. 20 minutter, til sellerien er helt mør. Sigt væden fra, og blend sellerien sammen med smør i foodprocesseren. (Har du ikke en foodprocessor kan mosen blendes. Det kan være svært at blende for tyk mos, så tilsæt evt. lidt væde.) Smag mosen til med salt og peber.

 Blomkålssalat: Skyl blomkålen. Del den i buketter, og skær buketterne i helt tynde skiver (se tip). Hak nødder og sødskærm groft. Pisk alle ingredienser til dressingen sammen, og vend derefter dressingen sammen med blomkål, nødder og sødskærm.

 Rødspætter: Steg rødspættefileterne på en god varm pande i olie i ca. 1 minut på hver side. Krydr dem med salt og peber.

 Spisetid: Server de stegte rødspætter med det samme, med blomkålssalaten til.

Pærekage med rugrasp

 2 personer

 Du skal bruge:

 2 pærer

40 g tørt rugbrød

50 g sukker

1 knivspids salt

40 g smør

1 æg

40 g hasselnøddekerner

40 g havreflager (Havregryn kan bruges)

 Sådan gør du:

 Tænd først ovnen på 150 grader.

 Skær pærene i kvarter, og skær kernehusene fra. Kør rugbrødet til rasp i foodprocessoren. Tilsæt dernæst sukker, salt, smør, æg, nødder og havreflager, og kør det hele til en ensartet masse. (Har du ikke en foodprocessor, så hak rugbrød og nødder med håndkraft og rør alle ingredienserne til dejen sammen.) Bland dej og pærer godt. Smør en ovnfast form med lidt smør, og læg massen med pærerne i formen. Bag kagen i 40 minutter ved 150 grader.

 Spisetid: Servér kagen lun eller kold.

Opskrifterne er udviklet af kok Mathias Krog Holt fra Meyers Madhus og OPUS.

Find flere opskrífter på idegryden.dk