Spring til indhold
Hjem » Artikler » Nicheprægede studenterorganisationer er en gave til den studerende

Nicheprægede studenterorganisationer er en gave til den studerende

Der mangler næppe tilbud til de studerende i dag, som ofte kan føle sig overdynget med insisterende tidstyverier, hvor end de bevæger sig på Campus. Det kan være svært at sortere i, hvad man bør prioritere, når tilværelsen med fuldtidsstudie og fritidsaktiviteter i forvejen optager det meste af tiden. For ikke at tale om fritidsjobs, som kan være en nødvendig indkomstkilde til et økonomisk råderum.

At finde sin niche
Trods tidspresset i studietiden ser bestyrelsesmedlemmerne fra den nystiftede studenterorganisation, KairoS, mange fordele ved at være aktiv i en organisation, som er skræddersyet deres karrierespor. Selvom der eksisterer talrige tiltag og aktiviteter på universitetet, gør man sig selv en virkelig stor tjeneste ved at involvere sig i en studenterorganisation. Det mener Kasper Pedersen – næstformand i KairoS og studerende på kandidatuddannelsen i Corporate Communication:  ’’Vores organisation er meget nichepræget, da vi mest henvender os til studerende indenfor kommunikation, sprog og marketing.’’

Dette kan på én og samme tid være en fordel og en udfordring, da KairoS’ arrangementer dermed ikke skyder med spredehagl, men alligevel skal være opmærksom på, hvordan de bedst når ud til de studerende, for hvem det kunne være relevant.

Praktisk visdom
Erfaring er netop en af de bedste fordele ved at være med i en studenterorganisation. Det er den rene legeplads. Selvfølgelig er det vigtigt ikke at gå sovende til opgaven, selvom organisationen er ledt af frivillige kræfter, men her er det muligt at eksperimentere på en anden måde, end når du står færdiguddannet, hvor du på sin vis skal være ’’færdigstøbt’’ i dit kompetencefelt.

Dette kan Michella Kleis Mogensen nikke genkendende til. Til dagligt studerer hun international virksomhedskommunikation med fransk, og hun har også valgt at bruge sine fritimer på organisationen.  ’’Det passer mig rigtig godt at være med fra starten, hvor jeg kan få ansvar og have medbestemmelse, så jeg på den måde sætter mit præg på organisationen.’’

Som studerende har man ofte så travlt, at man frasorterer alt unødvendigt, i og med man mærker presset til at være så effektiv og proaktiv som muligt. Men der lyder en klar, entydig røst, når der i bestyrelsen bliver spurgt om, hvad de kan råde sine medstuderende til: slap af. Vi bliver revet i fra alle sider. Derfor er det en bjørnetjeneste, når man vil forsøge at være med i alle tiltag. Find i stedet din niche og gør hvad du kan dér.

Det skal give mening
’’Vi kommer til at bruge rigtig mange timer på at arbejde, og derfor er de vigtigt at skabe nogen rammer, hvori arbejdslivet bliver meningsfuldt. Og fundamentet for netop de rammer tror jeg allerede opstår i vores studieliv, hvor vores identitet formes og vi bliver til voksne mennesker. Jeg tror på, at et fagfællesskab som KairoS kan være med til at skabe selvforståelse og meningsfuld revurdering, der giver et fundament for vores fremtidige liv.’’ Sådan lyder refleksionen fra bestyrelsesmedlem, Vivian Isabella Lamhauge Petersen, som til dagligt læser kandidat i analytisk journalistisk.

Relationer er vigtige
Netværk betyder da også tilstrækkeligt meget i stort set alle brancher i dag – især i kommunikation og marketing. Dette er et faktum, som de studerende også støder på i deres dagligdag. Hvis du spørger Tine Hertz, kandidatstuderende i erhvervssprog og international erhvervskommunikation i engelsk – så er der saglighed i det nagende, for nogen endda angstprovokerende faktum. ’’Det er også en af grundende til, at jeg synes, man skal melde sig ind i KairoS. Hvis jeg skulle give studerende et godt råd med på vejen, så ville det være – deltag i netværksarrangementer, når du kan! Når man står på den anden side af sin uddannelse og skal i gang med jobsøgningen, er netværk en af de vigtigste spillere, da mange får job herigennem.’’

Meget arbejde er simpelthen bundet op på mennesker og netværk, og vi kan lige så godt vænne os til de situationer, der kan virke lidt grænseoverskridende. Med en studenterorganisation, der har fokus på den studerendes fagområde, kan man i trygge rammer få mere erfaring med det, man brænder for – og samtidigt udvide netværket. Det er som en gave til den studerende, som med glæde og forhåbentligt større selvsikkerhed, kan bruge tilkomne erfaringer i sin kommende jobfunktion.