Spring til indhold
Hjem » Artikler » Multikunstner med en snært af barista

Multikunstner med en snært af barista

TEKST Martin Møller Aamand
PRESSEFOTO Steen Evald

INTERVIEW

Som sanger, komponist og entertainer har Jette Torp prøvet lidt af hvert i sin karriere. Et kort ophold på uni er det også blevet til. Men efter 27 år i Aarhus vil hun stadig ikke betegne sig selv som rigtig aarhusianer.

Jette Torp møder efter eget ønske Delfinen på Sigfreds Kaffebar i Vangsgaards boghandel midt på Strøget i Aarhus. Jette Torp er nemlig med egne ord ”en kaffeentusiast”.

Det hele begyndte en jul, hvor hun og manden Claus var på gaveindkøb og trængte til en god caffè latte. Den fandt de på Sigfreds, og efter en tur hjem efter sækkevognen trillede de to ud af kaffebaren med en espressomaskine og alskens tilbehør.

”På den måde har jeg et meget kært forhold til Sigfreds, fordi han fik startet noget, som vi hver dag priser os lykkelige over,” siger Jette Torp og tilføjer: ”Vi er faktisk blevet lidt berygtede for i vennekredse, at næstefter Sigfreds, så laver vi den bedste kaffe. Og på en god dag er den faktisk på højde med.”

Aarhus til låns
Jette Torp flyttede fra fødebyen Ry til Aarhus i 1984, hvor hun siden har boet. Efter 27 år i byen føler hun sig dog stadig ikke som en rigtig aarhusianer.

”Jeg føler måske stadigvæk, at jeg låner byen lidt – eller måske føler jeg, at jeg godt kunne være en, der var på vej et andet sted hen. Ikke at jeg lige konkret er det, men jeg føler godt, jeg kunne være det,” siger hun.

Ved nærmere eftertanke overrasker svaret hende selv.

”Det er da egentlig også utroligt, at jeg ikke føler mig totalt indgroet. Men det er jo selvfølgelig, fordi jeg kender nogle, som jeg vil betegne som rigtige aarhusianere. Så er man jo vokset op med GF og har badet ude på Den Permanente – og det er jeg jo ikke,” siger hun.

På grund af sit stærke tilhørsforhold til Ry har Jette Torp brugt mange år i Aarhus på at tilegne sig byen og gøre den til sin by.

”Måske er det først rigtig, efter at jeg har fået børn og stiftet familie i den her by, at så er det rigtigt min by,” siger hun.

Et kort visit på uni
Efter gymnasiet læste Jette Torp et år på Det Musikvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet, inden hun senere blev optaget på Det Jyske Musikkonservatorium.

”Min oplevelse på universitetet var fin nok. For det første vil jeg sige, at jeg kom lige fra gymnasiet, så jeg var meget ung, og nogle af fagene – bl.a. videnskabsteori – var jeg overhovedet ikke klar til. I dag tror jeg, at jeg ville synes, det var virkelig spændende,” siger hun og tilføjer: ”Når det er sagt, så er jeg mere praktikeren end den teoretiske. Men det var et dejligt miljø. Jeg kan huske det der med at gå rundt i Universitetsparken og tænke: ’Yeah, jeg læser på universitetet. Jeg er en del af det her’.”

På trods af sin egen tid på uni tænker Jette Torp til daglig ikke over, at hun bor i en universitetsby, men fortæller, at hun fremover vil minde sig selv lidt mere om det:

”Når man bevæger sig rundt i byen, mærker man jo lige præcis alle de fede undergrundskræfter og netop sådan et ungt sind, som er frisk på at afprøve ting.”

Hyldestsang til Aarhus
I kraft af sit arbejde, hvor hun turnerer land og rige rundt, kommer Jette Torp tit til København, hvor hun mærker forskellen på hovedstaden og Aarhus.

”Jeg kan på mange måder rigtig godt lide, at Aarhus er så overskuelig og så lille, som den er. At den er en meget stor landsby. Omvendt kan jeg enormt godt lide, at København er så metropol-agtig, som den er,” siger hun og tilføjer: ”Udfordringen ligger måske i, at den lille storby også skal turde tænke om sig selv, at den er en metropol. Den skal også turde tænke høje tanker om sig selv.”

I et forsøg på at udtrykke sin kærlighed til Aarhus, men også for at bede ’hende’ – for Aarhus er i Jette Torps øjne en kvin¬de – om at ranke ryggen lidt skrev Jette Torp og hendes mand i 2009 en hyldest¬sang til byen med titlen ”Go Århus”. (Hør den her.)

For selvom Jette Torp altså elsker Aarhus, er byen ikke perfekt. En af de forskelle på København og Aarhus, som hun har lagt allermest mærke til, er sam¬spillet mellem mennesker i det offentlige rum:

”Jeg elsker, når jeg sætter mig i et offentligt transportmiddel i København, for så kan jeg næsten ikke undgå at falde i snak med nogen. Der snakker man bare, og man kommenterer på det, man ser. Det kunne vi godt gøre lidt mere i Aarhus. Vi kan godt gå og putte os lidt, synes jeg, og så siger vi ikke lige noget til sidemanden.”

En total ommer
Tilbage på kaffebaren i Aarhus falder snakken på den omdiskuterede stavemåde af byens navn, der nu fra kommunens side er skiftet fra bolle-å til dobbelt-a. Den nye stavemåde benytter Jette Torp sig imidlertid ikke af.

”Jeg har ikke nogen firkantet holdning til det, men jeg kan da godt mærke, at jeg synes, det ville være lidt kunstigt at stave det med dobbelt-a. Og jeg tror nok, jeg hælder til, at vi skulle have beholdt bolle-å’et, for jeg synes, det er totalt fedt at have sådan et bogstav. En japaner i udlandet ville jo stoppe og sige: ’Ej, hvad er det for noget?’ Det andet bliver bare mainstream,” siger hun.

I samme nu kommer Jette Torp i tanke om byens nye, internationale slogan: Aarhus – Danish for progress, som hun mildest talt er utilfreds med.

”Jeg synes, det nye slogan er helt forfærdeligt og totalt ringe. Det kan gøres bedre. I værste fald bliver det jo oversat med ’wienerbrød for vækst’ – altså Danish er jo et stykke wienerbrød på engelsk. Ej, det synes jeg simpelthen er ærgerligt. Det kan godt være, man skal have et engelsk slogan, men ’Danish for progress’, synes jeg godt nok, er laveste fællesnævner. We can do better. Det er totalt en ommer,” siger hun.

***

Jette Torp er aktuel med pladen Close to You, der indeholder 14 covernumre af 70’er-bandet Carpenters’ største hits, og hun kan opleves i den tilhørende teaterkoncert over hele landet i de kommende måneder.

***

JETTE TORP
Sanger, komponist og entertainer
Født 16. december 1964 på Frederiksberg
Opvokset i Ry. Har boet i Aarhus siden 1984
Uddannet i almen musikpæda¬gogik fra Det Jyske Musikkonservatorium i 1988