Spring til indhold
Hjem » Artikler » Mr. Delfinen himself tager os tilbage til magasinets begyndelse

Mr. Delfinen himself tager os tilbage til magasinets begyndelse

  • af

Den første chefredaktør for Delfinen, Lars Utzen Bisgaard, fortæller, hvordan magasinet blev til for 25 år siden, om den journalistiske udvikling i bladet i de to år han var chefredaktør, og hvad han lærte af sin tid på Delfinen. Delfinen er i dag Aarhus Universitets største studiemagasin, og det bliver det forhåbentlig ved med at være.

Tekst: Vassili Stroganov

Foto: Eline Eggers

IMG_6444

Øresvinet, den mest kendte og elskede delfinart, kan blive op til 50 år gammel. Aarhus Universitets Delfinen er blevet 25. Selvom vores “delfin” her på universitetet nu har nået en moden delfinalder, så er der på ingen måde tale om en midtlivskrise. Igennem 25 fantastiske år har Delfinen været en vigtig del af Aarhus Universitet, hvor det har fungeret som talerør for de mange studerende. Igennem 200 numre har der været mange forskellige redaktører, men der er dog kun én, der kan tage æren for at have fundet på magasinets navn, have været med til at starte bladet op, samt have været tidsskriftets første chefredaktør nogensinde, nemlig Delfinens fader og Mr. Delfinen himself – Lars Utzen Bisgaard. Lars Utzen Bisgaard, som i dag er gymnasielærer på Fredericia Amtsgymnasium, tog en snak med Delfinen, hvor han blandt andet fortalte om Delfinens begyndelse i 1990, hvor Studenterrådet havde valgt at skrotte det gamle blad Århus H, som nåede at køre fra 1980 til 1990.:

”Studenterrådet ville gerne have noget mere studenterpolitik i Aarhus H-bladet og gøre op med humaniorabastionen, der skrev mærkelige artikler, der kun var egnet til en lille gruppe af folk på universitetet. Så da man ville tvinge Aarhus H’s redaktion til at have mere studenterpolitisk stof med, så blev redaktionen fornærmet. Netop på dette tidspunkt var jeg kommet ind på det allersidste nummer af Aarhus H, hvor jeg var med i redaktionen” fortæller Lars Utzen Bisgaard.

Efter at Studenterrådet fik tilbageerobret deres blad, endte det med, at det meste af redaktionen på det sidste blad af Århus H gik, bortset fra Lars Utzen Bisgaard og Anna Hansen, som i dag hedder Anna Libak og skriver for Weekendavisen.

”Så Anna og jeg er de eneste der kommer ovre fra det gamle Århus H, og vi lurer så på,  om vi skal fortsætte med at lave et blad, så skal vi ligesom ændre et eller andet, og så er det op til Studenterrådet, om det er godt nok. Så vi tænkte, at vi skulle gøre et eller andet for at sørge for, at de ville være glade for vores udspil. Så det første vi gjorde var at ændre navnet fra Århus H til Delfinen og dermed starte et helt nyt magasin. Og navnet Delfinen kom simpelthen ud fra Studenterrådets logo, og det var så ligesom for at markere, at det her, det var altså både Aarhus Universitets og Studenterrådets blad,” fortæller Lars Utzen Bisgaard.

Tanken med ændringerne var, at Studenterrådet skulle synes om det og have lyst til at beholde Lars Utzen Bisgaard og Anna Liebak i redaktionen, og det var også det, der endte med at ske.

”Så besluttede studenterrådet, at der skulle strammes op på det journalistiske arbejde i bladet, og så kom der to journaliststuderende og hjalp os og gav os en masse råd til, hvordan vi kunne gøre bladet bedre. Det var rigtig interessant, synes jeg. For eksempel gik vi over fra at have 4–spaltede sider, som så mere akademisk ud til en moderne 5-spaltet journalistisk form. Og det var her, at det hele begyndte.”

Resten er historie. Lars Utzen Bisgaard var chefredaktør for Delfinen i 2 år og  var med til at lave 16 numre. I løbet af de to år lærte han utrolig meget:

”Jeg lærte at skrive mere journalistisk, det at have en deadline og at arbejde typografisk,” siger Lars Utzen Bisgaard.

Det journalistiske skriveri på Delfinen er nu fortsat 25 år i træk, og forhåbentlig vil det fortsætte 25 år endnu, for en delfin kan trods alt blive op til 50 år.