Spring til indhold
Hjem » Artikler » Mentalt unge forældre               

Mentalt unge forældre               

  • af

Teater Svalegangens opsætning Malaga byder både på grin og kuldegysninger , når den portrætterer en narcisstisk forældregeneration, hvor børnene ryger i baggrunden i forhold til egne interesser.

Tekst: Trine Møller

Foto: Morten Faurby

Vera og Michael er forældre og nyligt separerede. Men først og fremmest er de to forvoksede børn, som tænker mere på deres egne egoer end på deres ansvar overfor deres datter Rebekka. Michael skal på konference og præsentere sin model af det indre øre. Vera skal til på weekendtur til MALAGA med sin nye kæreste. Barnepigen er blevet syg, og det var egentligt Michaels weekend. Og hvad gør man så?

MALAGA er et humoristisk stykke med en skarp dialog. Den rummer både komedie og tragedie. Den ligger ud med en diskussion mellem det tidligere ægtepar, hvor man på en gang krummer tæer og griner. Deres egokamp er rammende for vores samtid,hvor forældre som aldrig før har travlt med at udleve sig selv og deres ambitioner på det ene og andet område. Kampen kører mellem ego og samvittighed, frihed og ansvarlighed. Vera har et forslag.  Hendes venindes søn Alex på 19 vil gerne passe datteren. Michael er mistæksom, for hvad interesse har en ung knægt i en lille pige på syv? Herefter følger en humoritisk jobsamtale mellem hendholsvis hver af forældrene og Alex. Her fortsætter komedien i underlige spil mellem de voksne uansvarlige akademikere og den uigennemskuelige filminstruerende Alex, som planlægger at bruge weekenden på at lave en
film med Rebekka.

Skuespillet er ægte og gribende, og underbygget af de kløgtige replikker fungerer samspillet aldeles glimrende. Trioen
består af Camilla Gjelstrup, Holger Østergaard og Niclas Kølpin. Især sidstnævnte brillerer som den unge Alex, med det levende kropssprog og spøjse motoriske udfolden. Karakteren går fra ADHD-agtig teenager til udspekuleret filmentusiast til nærmest småpsykotisk ophav til datterens ulykke. For midt i komedien skifter stemningen, og kværulanteriet og den vittige tone bliver til en gyser med hitchcockske undertoner. Noget er sket med Rebekka. Michael og Vera er taget hjem fra deres weekends vigtigheder, og nu lurer tragedien og den dårlige samvitighed under overfladen. Noget er gået helt galt i Alex’pasning.  De rystede forældre kommer lige fra hospitalet, og datteren er ligefrem i livsfare. Vi får aldrig svar på, hvad der egentligt er sket. Men det skete ligger og ulmer. Dog er Michael ikke mere rystet end, at han stadig kan bekymre sig om egen mundhygiejne, da han spørger Vera, om hun egentlig har tandtråd.

MALAGA griber sin iagtager. Den er enkel i sin scenografi med en stol og en stor skærm i midten med skiftende farve som primære elementer. Musikken som med stor kraft dundrer ind over publikum i sceneskiftet, er af elektronisk karakter, og underbygger den sparsomme opsætning på scenen. Det primære element er karaktererne. Skildringen af moderne forældre er ligeså dissekerende  som scenen som scenen er nøgen.  En stor oplevelse fra start til slut.

MALAGA er skrevet af Lukas Barfuss og instrueret af Geir Sveaass. Den spiller på Teatret Svalegangen i perioden 24. februar – 18.marts, hvorefter den tager på turne rundt i landet.

_MG_9595_r3_f_300ppi_u_grafik