Spring til indhold
Hjem » Artikler » Mens du skrev eksamen…

Mens du skrev eksamen…

Delfinen har snakket med to af de unge folketingskandidater, Anna Brændemose fra Socialistisk Folkeparti og Victoria Drummond Kilpatrick fra Det Konservative Folkeparti for at høre om, hvordan det er at være ung folketingskandidat og for at få et råd eller to til at finde det rigtige sted at sætte sit kryds.

De to kvindelige politikere har flere ting til fælles, selvom de er på hver sin side af midten. De er nemlig begge to studerende på Aarhus Universitet.

Victoria Drummond Kilpatrick (tv) er 23 år og læser teologi på 6. semester. Hendes mærkesager er:
Drop besparelserne på uddannelser, en ambitiøse klimapolitik og mere frihed og ansvar tilbage til borgerne.
Victoria har været politisk aktiv siden 2011, hvor hun meldte sig ind i KU, Konservativ Ungdom.

Anna Brændemose (th) på 25 år studerer statskundskab. Hendes mærkesager er investering i uddannelse, afskaffelse af kontanthjælpsloftet og forlængelse af reklamationsretten for at undgå at så meget elektronik smides ud. Hun har været interesseret i politik lige siden folkeskole- og gymnasietiden.

Begge kandidater er enige om, at man skal stoppe med at spare på uddannelser. Anna Brændemose påpeger, at ”uddannelse er en forudsætning for, at vi kan skabe lige muligheder for alle. Derfor skal vi sikre, at alle mennesker får mulighed for at uddanne sig, og at vi har gode uddannelser. I dag er vores uddannelsessystem desværre præget af nedskæringer som forringer kvaliteten”.

Victoria Drummond Kilpatrick kæmper også for at droppe uddannelsesbesparelserne, selvom Konservative faktisk har været med til at indføre de besparelser: ”Jeg valgte så at stille op til Folketinget, fordi jeg følte, at jeg også kunne bidrage med noget. Mit parti har blandt andet været med til at skære i uddannelser, hvilket jeg har været meget imod. Det er for eksempel noget jeg gerne vil ændre på, hvis jeg kommer ind.” Der kan sagtens være forskellige holdninger i et parti, og det er derfor ikke uvæsentligt hvilken kandidat man stemmer på.

Kun lidt over en tredjedel af de siddende medlemmer i Folketinget er kvinder. Tillige er gennemsnitsalderen for folketingsmedlemmerne 45 år. De to unge Aarhus-kandidater er altså væsentligt yngre end gennemsnittet. Men det er ikke noget, der hæmmer dem. Victoria Drummond Kilpatrick forklarer: ”Jeg tænker ikke rigtigt over, at der er en aldersforskel og det med at jeg er ung. Jeg har kun fået enkelte kommentar på, at jeg er for ung, men det ignorerer jeg bare. Jeg synes, at det er vigtigt vi holder fast i, at vi lever i et demokrati og alle, uanset baggrund og alder har ret til at stille op.” Hun supplerer ”Jeg har nogle andre syn end de ældre netop fordi jeg er ung. Så kan jeg bidrage med at sørge for, at de unge også bliver hørt.”

Anne Brændemose er af samme opfattelse. Hun fortæller, at hun ”oplever mange positive tilkendegivelser fra folk, som synes, at det er fedt, at jeg stiller op”. Hun mener også, at det er vigtigt at der er unge folketingskandidater. Som hun påpeger: ”Jeg kan bidrage med et ungt perspektiv. Som studerende har jeg et stort kendskab til vores uddannelsessystem, og jeg ved hvordan nedskæringerne, fremdriftsreformen og uddannelsesloftet har været med til at forringe kvaliteten af vores uddannelser og presse de unge i uddannelsessystemet.”

Som ung vælger kan det godt være svært at finde ud af hvilket af ’plakatsmilene’ man skal sætte kryds ved, når man står i stemmeboksen den 5. juni. Der er historisk mange partier at stemme på til dette valg, og dermed også flere partiprogrammer, valgløfter og værdier at forholde sig til. En måde at finde ud af, hvem man er mest enig med, er ved at tage diverse kandidattest på nettet. Men der er også andre måder.
Victoria Drummond Kilpatrick ser kandidattestene som en god måde at finde ud af, hvem man kan stemme på. Hun råder dog til at tage flere end én. Hun råder til at man ”tager til vælgermøder, møder kandidaterne og skriver mails til kandidater.”

Anna Brændemose mener, at debatarrangementer er et godt sted at møde kandidaterne: ”Her får man muligheden for at høre nogle flere kandidater og synspunkter, og ofte vil der være tid efter debatterne til, at man kan stille kandidaterne flere spørgsmål, hvis der er noget man gerne vil høre mere om.” Til debatarrangementer møder man ikke kun holdninger, man er enig i, og det kan også være med til at styrke ens holdninger.

Endnu en ting den lyserøde og den grønne folketingskandidat er enige om er, at det er vigtigt at de unge stemmer. ”De unges holdninger er vigtige og rigtige. De skal stole på, at de godt kan finde frem til, hvem der er den rigtige for dem at sætte kryds ved,” fortæller Anna Brændemose og Victoria Drummond Kilpatrick stemmer i: ”Ligesom alle andre skal unge huske at stemme, så de kan blive hørt”.

Hermed en opfodring til at du får kæmpet dig ned til stemmeboksene den 5. juni. Held og lykke med at finde den rigtige kandidat, og godt valg!