Hvad gør du, hvis du synes, du mangler noget praktisk erfaring på dit studium? Du laver en film! Det var i hvert fald, hvad en gruppe studerende fra Medievidenskab gav sig i kast med i sommeren 2011. Delfinen var med, da filmeventyret kulminerede i en tur til filmfestival i Edinburgh
TEKST Emil Nikolajew Rasmussen
FOTO Creative Concept & Bootleg Film Festival
Jeg er typen, der lærer bedst ved hands on-metoden. Så efter at have overstået mit første semester, som til min skuffelse primært bestod af tør teori og småabstrakte diskussioner, vendte jeg tilbage til studiet med en plan om at foretage mig noget mere praktisk. Jeg fik hurtigt samlet en gruppe filminteresserede studerende fra Medievidenskab, der også ønskede en mere praktisk tilgang til læring. Vi gik i gang med et meget ambitiøst projekt, hvor vi ville producere en novellefilm af omkring en halv times varighed.
Et år og en del blod, sved og tårer senere, kunne vi byde inden for til en privatvisning af filmen Mørkefald i Øst for Paradis, hvor alle filmens medvirkende samt venner og familie fik præsenteret det, vi havde kæmpet for. Efter at have misset utallige siders teori til fordel for praktisk læring var vi nu klar til at vise vores opus for omverdenen, og filmen blev derfor sendt ud til diverse festivaler i håb om respons.
Edinburgh – here we come!
Efter godt et års ventetid fik vi endelig den ønskede tilbagemelding: Vi var optaget på en festival. Bootleg Filmfestival, der er en omrejsende filmfestival, har fokus på filmtalenter, hvis passion for filmfaget driver dem til at lave film – koste hvad det vil! Fire medlemmer af vores produktionshold, Creative Concept, fløj derfor på en weekendtur i marts til den skotske storby, hvor vi spændt ventede på at få reaktioner på vores film. Vores forventninger var ikke særligt høje – vi var jo bare glade for at være med.
Stedet, hvor festivalen løb af stablen, var en sjov kombination af biograf og pub, som gav det hele en behagelig afslappet stemning. Dette viste sig også at være den generelle atmosfære, som festivalen spillede på.
Q & A med holdet bag
Mørkefald havde æren af at være en af de første film, der blev vist på den tre dage lange festival. Vi havde derfor ikke mødt nogen af de involverede, da vi spændte satte os ind i biografen for at se vores egen film. Kort inden eventstart dukkede der pludselig en ivrig skotte frem, som spurgte, om vi var holdet bag Mørkefald, og om vi ville have noget imod at holde en lille ‘Q&A’ efter vores film var blevet vist. Det havde vi naturligvis ikke – vi blev blot overraskede og smånervøse. Efter mange nervøse blikke rundt i salen under screeningen, blev vi modtaget med et stående bifald, da rulleteksterne kørte over skærmen og en overproppet sal med blitzende kameraer bød os velkomne på scenen. Flere kameraer, lys og mikrofoner pegede i vores retning, da vi præsenterede os som ‘filmfolkene fra Danmark’. Efter at have smidt overraskelsen bag vores stjerneagtige modtagelse, begyndte spørgsmålene, som kunne trække os lidt ned på jorden igen. Modsat vores bange anelser havde de kyndige filmkendere straks genkendt vores inspirationskilder, og i takt med, vi blev spurgt mere ind til vores baggrund, kom de større teoretiske overvejelser omkring filmen pludselig frem igen. Da der blandt andet blev spurgt ind til vores relation til den tidstypiske “Nordic Noir”-genre, som er yderst populær i Storbritannien i disse år, måtte vi indrømme, at vi var blevet inspireret af en række teorier om emnet, vi havde læst på Medievidenskab.
Praktisk anvendelse af teori
Efter selv at have været i rampelyset kunne vi bedre læne os tilbage og deltage på lige vilkår med de andre festivalgæster. De andre festivaldeltagere var også primært enten tidligere eller nuværende studerende, som ved siden af studiet havde lavet fantastisk flotte film (ofte i protest mod de begrænsede muligheder, uddannelsesorganisationerne tilbød). Alle kunne de nikke genkendende til det teoretisk prægede og hårde studieliv, som byder på meget lidt glamour. Diskussionerne omhandlede derfor i langt højere grad praktiske vanskeligheder og løsninger, mens kaffe og pasta med ketchup var skiftet ud med øl og restaurantmad. Det var dog ikke let at slippe de akademiske dyder helt, og det skete derfor også, at diverse kommentarer på de bedste film blev krydret med teoretiske synspunkter og diskussioner.
Næste projekt allerede i gang
Efter en meget motiverende tur til Edinburgh med fest og en fornemmelse af at være ude i det praktiske erhverv, er vi nu vendt tilbage til studielivet, hvor vi er ved at gøre os klar til den kommende eksamenstid. Selvom det ikke ligefrem kan kaldes det vilde stjerneliv, er vi alle vendt hjem med en stor appetit på mere, hvorfor vi glæder os til efteråret, hvor vi igen kan sende en ny film af sted på filmfestivaler verden over. I mellemtiden er det dog tid at vende tilbage til kaffe, pasta, teori og forelæsninger i det mindre glamourøse studieliv.