Leg er henførende, magisk og for manges vedkommende døende. Men hey, hvorfor leger de i arbejdstiden hos Google, LinkedIn og AirBnB? Hvad er det de har regnet ud? Det er jeg taget ud for at spørge de tre meget legende studerende, Line, Markus og Theodo om: De har nemlig valgt at genoplive hverdagslegene
For lidt tid siden så jeg filmen ’Big’ med Tom Hanks i hovedrollen. Efter et magisk opfyldt ønske, vågner en dreng en dag i kroppen af en voksen, får job i en skrantende legetøjskæde, men vender hele skuden på grund af hans unikke evne til at, ja, lege.
En banal, men hyggelig fortælling, der efterfølgende fik mig til at tænke over det at lege. Og hvor lidt jeg egentlig leger – selvom jeg elsker det. Nej, det er ikke en undskyldning for at flygte fra voksenansvar, selvom det kan være fristende. Det er mere en ægte erkendelse af, at legen mangler i mit liv. Jeg mangler simpelthen rummet for det. Virksomheder som Google, AirBnB og LinkedIn er bare nogle af de arbejdspladser som opfordrer til leg og kreativitet og har bl.a. inkorporeret legelokaler, yoga og kunstpauser i løbet af arbejdsdagen. De gør det ikke bare for sjov – der er masser af forskning, der understøtter det. Leg kan føre til øget produktivitet, livsglæde, mere energi og mindre stress. Kort sagt, det er godt for dig!
Derfor er Delfinen i denne udgave taget på besøg hos nogle af de studerende, som aktivt har valgt at indbygge leg i deres hjem og hverdagsrutiner. Mød Line, Theodor og Markus: Nogle af de sejeste og mest inspirerende studerende på Aarhus Universitet som jeg har mødt i lang tid.
I Lines bofællesskab med tre roomies på Christiansbjerg, er de som følge af et nytårsforsæt gået all-in på Flying Tigers hjemmespil som minibowling i gangen, minigolf rundt om møblerne i stuen, et mini-bordfodboldbord og indendørs velcrodart. De har konstant gang i turneringer og bruger et stort whiteboard i stuen til at holde styr på scoren. Hver måned er der forskellige præmier på højkant: Alt fra vin til rengøringsfri uger. Line fortæller om et langt sjovere fællesskab, hvor man hurtigt får tankerne væk fra studiedagens trommerum over et spil bowling. De er alle konkurrenceglade mennesker hvilket 9/10 gange gør det hele meget sjovere og 1/10 gange kalder på VAR. ”Vores studier er dejlige og alt muligt, men de er også meget teoritunge og læsetunge, derfor er det fantastisk at komme hjem og være sammen på en anden måde, end med endnu mere snak – som vi jo har gjort hele dagen” fortæller Line. Det er ikke fordi Line og hendes roomies ikke har nogen fritidsaktiviteter. De går i fitness, spiller håndbold og tennis og hænger ellers gladelig ud med venner. På trods af det, føles hverdagslegen stadig helt på sin plads: ”det handler også om at legen bliver associeret med vores fælles hjem. Det adskiller den fra en tur i fitten eller håndboldtræningen.” Lines vog hendes roomie’s koncept er relativt simpelt let at gå i gang med. Det er de næste vi skal møde ikke i lige så høj grad – men ikke desto mindre er de enormt inspirerende.
I Theodors og Markus’s lejlighed på Trøjborg gør de tingene på en lidt anden måde. De bor to barndomsvenner sammen, og for at fremme leg i deres dagligdag, har de transformeret deres stue om til en legeverden. I stedet for traditionelle møbler, er deres stue fyldt med sækkestole, puder i alle størrelser og farverige tæpper. På væggene hænger der kridttavler med interaktive tegninger der inviterer en til at tegne med og spor efter kryds-og-bolle spil og hangman. Ovre i hjørnet står en gammeldags arkade pinball maskine sammen med et par virkelig skøre instrumenter de har erhvervet sig på loppemarkeder. Tidligere var det legohjørnet, men det blev noget rod med alle de klodser, mente de. De har ofte venner ovre til spilaftener, kreative udfoldelser eller bare en øl i deres magiske stue. Det minder mest af alt om et kreativt genis indre verden – og det er superinteressant. Da jeg spørger ind til hvorfor de har indrettet sig sådan, svarer Markus med et grinende, at ”for første gang i vores liv har vi en hel lejlighed til vores rådighed: Ingen kan bestemme hvad vi må sætte i stuen, og så gik vi bare amok med at finde en masse crazy ting. Hen ad vejen blev det til spillebulen […] samtidig ved vi, at mange af vores venner oplever det som et frirum at komme i bulen, og det er bare mega fedt”. Ja, og mega inspirerende, kan man vidst godt tilføje.
Den irske forfatter og aktivist George Bernard Shaw er bl.a. kendt for hans udtalelse om netop leg. Han skriver, “We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing”. Det er mit håb, at denne artikel har kunnet inspirere dig, vores kære læser, til at tænke over, om du på den ene eller anden måde, kunne invitere mere leg ind i din hverdag. Jeg har i hvert fald fået indtil flere idéer til, hvordan jeg vil ændre et par ting derhjemme.
LEG gOdt.