Spring til indhold
Hjem » Artikler » Langt, langt hjemmefra

Langt, langt hjemmefra

Studiestart er ensbetydende med forandring, og det kan være skræmmende at starte et nyt sted. Man står alene, måske for første gang og håber på det bedste. Den fysiske afstand til ens familie bliver måske større, men der er også andre aspekter og muligheder ved at flytte langt hjemmefra. Aarhus har mange studerende der flytter langt for at læse i byen, både danske og udenlandske.

Tekst og billeder:  Marie Linde Mayer

Da jeg var lille, ville jeg flytte til Aarhus for at læse, noget jeg også er endt med at gøre. Jeg har dog taget en større omvej for at komme hertil, men har nu boet i Aarhus i et år. Mine forældre bor i Norge, hvor jeg selv boede i næsten ni år. Jeg nåede også at bo tre år i London, før jeg fik sneglet mig tilbage til Danmark. Det har været interessant og udfordrende at flytte tilbage til Danmark, men jeg er blevet meget glad for det, på trods af daphne thanksgivingsmå irritationer over nogle af de bureaukratiske systemer vi bruger, og at jeg ikke havde nogle møbler de første 6 uger jeg boede her. For at sætte min egen oplevelse i perspektiv, har jeg snakket med en amerikansk pige o
hendes oplevelser af at være helt alene på et fremmed kontinent(!) uden sin familie rundt om sig.

 

Daphne Henning flyttede til Aarhus for et udvekslingsår, i august sidste år. Hun er fra High Point, North Carolina og flyttede langt hjemmefra for at komme til Danmark. For Daphne var Aarhus den største by hun har boet i, og hun havde ikke mulighed for at tage tilbage til USA i løbet af året, men følte sig heldig i forhold til det studie hun havde. Der var mange internationale rundt omkring  hende, og sammen fungerede de som en substitutfamilie ved højtiderne og andre begivenheder.

For Daphne er Thanksgiving større end jul. Thanksgiving bliver fejret sidst i november hvert år og har mange traditioner forbundet med sig. Hun synes det var hårdt at være væk fra sin familie, men hun arrangerede en stor Thanksgiving middag for 20 af sine medstuderende. Hendes venner fra studiet er på mange måder blevet hendes sikkerhedsnet, og hun tror, det havde været meget sværere at flytte til Danmark uden sine nye venner.

dephne

Der er også negative ting ved at være langt hjemmefra. Daphne siger, at hun savner sin familie, og specielt når noget går dårligt. Hun beskriver, hvordan hun skulle ønske, hun kunne være der for sin søster og lille niece, der har en stor svulst. Foreløbig bliver svulsten scannet og undersøgt med et par måneders mellemrum, og det er ekstra hårdt for hendes søster når undersøgelserne er i gang. ”Min søster kan slet ikke klare det, og der er bare nogen ting Skype eller Facetime ikke kan kompensere for”. Alligevel sætter Daphne stor pris på at lære at stå på egne ben, og har ikke planer om at vende tilbage til USA de næste par år.  

 

For præcis et år siden flyttede jeg til Aarhus. Det var i slutningen af august, en måned der havde haft store logistiske udfordringer for min del. Jeg havde pakket mit liv sammen i London, hvor jeg havde været i tre år. Proppet det hele ned i et par kufferter, for så at tage flyet til Oslo hvor mine forældre bor. Efter to uger i Norge, flyttede jeg til Aarhus med to kufferter og en cykel, jeg hentede hos min mormor. Tilsammen har jeg boet næsten 12 år i udlandet, henholdsvis Oslo og London og det var en stor forandring at skulle tilbage til Danmark igen, over et årti senere.

 

For det første var der alt det praktiske som at finde et sted at bo, papirer der skal være i orden og mobilabonnement osv.. Det er også virkelig svært at få taget en tur i IKEA når man ikke har en bil, eller en stærk far til at hjælpe. For min del, gik det langsomt at få venner i starten, da mit studie ikke er meget socialt. Men kontakterne kom efterhånden og ting blev nemmere og nemmere. Dog er afstanden til ens egen familie svær at håndtere, noget jeg også er overbevist om, at den er for dem, der har al deres familie i Danmark. Nogle gange tænker jeg på, at det havde været nemmere at bo tættere på min familie, men der er så mange positive ting der følger med at flytte langt hjemmefra. Nye eventyr, andre oplevelser, spændende mennesker og små kulturchok. Jeg synes, det er prisen værd, på trods af afstanden.

magnus_marie