Tekst: Vassili Stroganov
Foto: Freja Snedker, PinkPhoto
Selvom sex er en naturlig del af vores liv, så er der stadig ikke mange der vælger en karriere inden for emnet. Sexologuddannelsen og læren om menneskets seksualitet, er fortsat ikke stats-støttet hvilket betyder at man ikke kan få SU mens man er i lære. Selvom der er en håndfuld sexologuddannelser i Danmark, er ingen af dem officielle og titlen sexolog er derfor ikke beskyttet og kan i princippet benyttes af alle. På denne uofficielle uddannelse er der intet SU-kontor man kan gå til, og netop dette kan være en af grundende til det lave antal studerende inden for sexologi. Sexologiskolen er en moderne skole, der har fokus på det hele menneske og har tre forskellige uddannelser i form af: sexologuddannelsen, parterapeutuddannelsen og tantra sexologuddannelsen.
Trods mange specialiseringsmuligheder så som terapeut, ekspert eller forsker er det ikke mange der er villige til at være studerende uden at få SU eller noget som helst støtte. Der er kun plads til maksimum 30 personer på uddannelsen i København, og kun plads til maksimum 23 personer på uddannelsen i Århus. På disse to uddannelser er der elever i alle aldre fra 18-62 år hvor gennemsnitsalderen er 31 år. Her er 25 procent mænd og 75 procent er kvinder.
De studerende skal udover den manglende SU, selv betale for hele gildet og det kan skræmme mange potentielle sexologer væk. En af dem der ikke var bange for at følge sin drøm trods de store udfordringer er Helle Parmo, som kom levende igennem uddannelsen og blev sexolog. Hendes nysgerrighed og interesse for sex og seksuelle forhold gjorde det klart for hende at det var det rigtige studievalg trods den manglende støtte.
”Det der er den indre drivkraft, det er at jeg har haft en naturlig tilgang til at have lyst til at spørge folk om det her med privatliv, kærlighedsforhold, seksuelle forhold og alt hvad det indebærer så jeg syne jo den lå lidt til højrebenet for mig. Samtidig fandt jeg også ud af at det er uundgåeligt når man taler med folk, når man kommer ind på hvordan man har det i sit kærlighedsliv – det er noget alle folk kan tale med om. Det er noget alle kan mærke, se, føle, høre osv. Så jeg synes det er virkelig vigtigt for os alle sammen” siger Helle Parmo.
Helle Parmo opnåede sin drøm, men vejen til drømmen var ingen dans på roser og der skulle ofres mange resurser både økonomisk og mentalt. Det er ikke let at være en ung studerende uden en SU eller anden form for hjælp fra staten:
”Det kommer nok til at lyde en smule forkælet, men jeg synes faktisk at det var svært. Jeg synes jo selv at jeg var studerende på det tidspunkt, men jeg kunne ikke få de samme goder som de studerende. For eksempel hvis jeg skulle med offentlig transport eller havde nogen andre rejseudgifter – vi skulle jo til København og læse nogle moduler og jeg skulle købe bøger. Så jeg kunne godt føle mig en lille smule snydt nogle gange. Det var hårdt at skulle have råd til det for en ting er at uddannelsen kostede noget men alle de andre ting, som egen-terapi, bøger og de andre omkostninger, det er egen lomme” fortæller Helle Parmo.
Selvom der var hårde tider, var selve uddannelsen utrolig spændende og vældig lærerigt. Det toårige forløb der består af 13 moduler koster 64.000 kr. pr. person og 59.000 kr. hvis man betaler i god tid, en såkaldt Early Bird pris. Man skulle tro at vi lige pludselig befandt os i USA hvor college tuition er en helt normal ting, men det fænomen kan nu også findes i Danmark. For Helle Parmo var uddannelsen dog alle pengene værd:
”At gå på uddannelsen var fedt, det var sindssygt fedt. Både fordi at jeg lærte noget rent fysiologisk og jeg lærte også en masse omkring sex. Jeg fik helt klart udvidet min horisont.”
Uheldigvis er det ikke alle studerende der har det samme drive eller råd til at tage sexologuddannelsen og må derfor vælge en anden uddannelse der er stats-støttet. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet, kan sexologuddannelsen kun blive SU-berettiget hvis den foregår på et offentligt anerkendt uddannelsessted, den er tilrettelagt som heltidsundervisning og hvis den er ulønnet. Hvis minimum et af disse krav ikke er opfyldt, kan de sexologi-studerende ikke få SU. Da sexologiskolens undervisning hverken forgår på et offentligt anerkendt uddannelsessted eller er tilrettelagt som heltidsundervisning hvor timerne er fordelt over weekender her og der, er der lang vej til nogen form for økonomisk støtte til de studerende på uddannelsen.