Spring til indhold
Hjem » Artikler » Kunstnerisk og royalt møde på ARoS

Kunstnerisk og royalt møde på ARoS

Fra den 12. oktober 2013 til den 23. februar 2014 udstiller ARoS, som de første i Danmark, royal kunst. Udstillingen hedder Pas de deux royal – et kunsterisk møde. Det er Prinsgemalen og Dronningen, som mødes på en måde, de aldrig har gjort før.

Tekst: Marianne Madsen        Foto: Cecilia Dybris Marini

”Jeg har aldrig forstået mig på kunst på samme måde som jer. Jeg er jo bare en jernmand.” Sådan sagde Kronprins Frederik i sin tale ved åbningen af udstillingen ”Pas de Deux Royal” på Aarhus Kunstmuseum, ARoS. En tale, hvor Kronprinsen dels åbnede og præsenterede udstillingen, men han udtrykte også sin uforbeholdne stolthed over sine forældre.

I barndomshjemmet har passionen for kunst altid været til stede, fortalte Kronprinsen. En passion som Danmarks Regentpar nu har valgt at lade den danske befolkning få indblik i. Med udstillingen ”Pas de Deux Royal” lader regentparret omverdenen se dem fra en anden side, end den der normalt præsenteres. De præsenterer dem selv som kunstnere.

Børnetegninger og skakbrikker

Udstillingen er delt op i 10 forskellige rum, der starter med begyndelsen, der hvor Prinsgemalen og Dronningens kunst hver for sig begyndte. Dronningen har bidraget med udstillingens ældste værk, et maleri af en buket morgenfruer fra 1947. De 10 rum rummer hver især forskellige temaer, og Prinsgemalen og Dronningens kunst træder tydeligt frem som kontraster. Dronningens kunst er inspireret af naturen og det abstrakte, mens Prinsgemalens kunst har individet i fokus.

Dronningens karakteristiske grønne og blå malerier er repræsenteret på udstillingen, men også andre aspekter af Dronningens kunst, har fået plads. Kirker rundt om i landet har udlånt bispekåber og messehagler designet af Dronningen. I malerierne er de sarte farver fremtrædende, og de står i skærende kontrast til Prinsgemalens kunst, der med et, til tider, voldsomt udtryk skildrer individet. Prinsgemalen har bidraget med malerier, men også digte og skulpturer. Heriblandt et diamantkranium med titlen Memento Mori lavet med afsæt i Prinsgemalens tegninger.

Et møde mellem to kunstnere

Det var ikke kun Kronprinsen og museumsdirektør, Jens Erik Sørensen, der holdt hver deres åbningstale. Også aftenens to hovedpersoner gav udstillingen deres ord med på vejen. Prinsgemalen, som ikke alene kan kalde sig kunstner, men også digter, læste et af sine egne digte op. Digtet, Klagesang, blev først, med tydelig indlevelse, fremført af Prinsgemalen på hans franske modersmål, hvorefter Dronningen læste digtet op på dansk.

Udstillingen åbnede den 12. oktober og fortsætter indtil den 23. februar. I den periode er der samtidig forskellige arrangementer i forbindelse med udstillingen, blandt andet foredrag om Dronningens bispekåber. Ideen til udstillingen kom fra museumsdirektør Jens Erik Sørensen og har været halvandet år undervejs.

Med udstillingen Pas de Deux Royal har Regentparret ikke bare formået at profilere dem selv som andet end et Regentpar, men også som to selvstændige kunstnere, hvis forskellighed kommer til udtryk i udstillingen. En seværdig udstilling, uanset om man er royalist eller ej.