Spring til indhold
Hjem » Artikler » Kunsten på murene

Kunsten på murene

Street art er et verdensomspændende fænomen, som også snor sig langs gavle, mure, skilte og skorstene i Smilets By(rum). Delfinen tager dig med rundt i street artens univers og viser et alsidigt uddrag af Århus’ skjulte kunstskatkammer.

af Trine Ipsen
foto Anja Karup Nielsen

 London og L.A. Berlin og Buenos Aires. Street art dekorerer storbyer verden over, og Århus er også ramt af fænomenet. Bag postnummer 8000 gemmer sig nemlig et byrum fyldt med alternativ gadekunst.

Street art (gadekunst) udspringer af graffitien, som kom til Danmark i midten af 1980’erne. I lighed med graffitimalere, bruger street artister det urbane miljø som platform for deres værker. 

Den figurative og tredimensionelle street art dækker en bred vifte af materialer og udtryk. De mest kendte former er klassisk graffititegning på mur; pap/papir med påmalet motiv eller statement (clip-art), og spraymalet figur via skabelon (stencil).

Gadekunst optræder også i materialer som perler, gummi, filt, metal, modellervoks, garn og træ. Trods de mange forskellige genrer har gadekunstnerne ét til fælles: De laver uformel, folkelig og forgængelig kunst til byen. Nogle værker får lov at bestå, andre bliver gemt bag nye værker. En cyklus og bevægelse af kunst, som er en del street art kulturen.

Delfinen har allieret sig med 29-årige kunsthistorie-studerende Jane Pedersen. Sammen med tilfældige forbipasserende vurderer hun de X udvalgte værker. Jane Pedersen er selv udøvende kunstner og har blandt andet haft sine værker på Kunstnernes Påske- og Sommerudstilling. Ifølge Jane Pedersen er street art kunst, men også et opgør med den traditionelle kunstform.

“Gadekunsten arbejder med en kunstpraksis, som peger i andre, alternative retninger end det etablerede kunstbegrebs måde at anskue verden på. Den har sin egen dagorden på sine egne præmisser. Gadekunstens grundideologi er præget af en uformelhed omkring holdningen til både producering og eksponering af kunst”, siger Jane Pedersen.

Mejlgade – HuskMitNavn

JP: “Figuren viser et oldschool graffitiudtryk, som er typisk for HuskMitNavns tidlige værker. Placeringen er perfekt, og den skaber ro i en ellers kaotisk baggård”.

Mikkel Hedegaard, 25 år, ejer af videobutik: “Figuren bryder godt med graffitiskriften rundt om og bliver nærmest tilskuer. Street art er fantastisk og giver byen liv. Man bliver glad i låget af det”.

Badstuegade – MORMOR

JP: “Her er et eksempel på veludført clip-art, som udtrykker en finurlig, poetisk og virkelig personlig stil. MORMOR er en god ambassadør for gadekunstens berettigelse”.

Anne Ebbesen, 28 år, læge: “Dragen er faktisk ret flot, og så sidder den et meget diskret sted, så den kan jeg godt lide. Den pynter, og street art af denne type, har jeg intet imod. Men det er langt fra alt street art som er passende, og man kan ikke bare plante det hvor som helst”.

 Kalø-/Helgenæsgade – Hands Off

JP: “Funky, farvestrålende og tegneserieagtig clip-art, fyldt med humor og et glimt i øjet. Placeringen blandt tags og stencils, på et hus af ældre dato, giver et sjovt møde mellem forskellige stilarter”.

Anna Hansen, 23 år, underviser på Gøglerskolen: “Desværre er den lidt flosset i kanten, men ellers er den meget sød. Så længe motivet er smukt, synes jeg street art er meget dekorativt i byrummet”.

 

Sjællandsgade – FAUST

JP: “I sandhed en monumental gavl med pondus. Farvernes dynamik og motivets naturlige samspil med planten, som slynger sig op ad muren, giver værket et fuldent udtryk”.

Gurle M. Lindum, 24 år, kunststuderende på AU: “Den store edderkop i stærke farver er skøn. Jeg betragter den ofte, lige som alle de andre street art-værker hele vejen ned ad Sjællandsgade. Gadekunst er fedt, men hører ikke hjemme på private bygninger uden tilladelse”.

Nørregade/Grønnegade – Ukendt kunstner

JP: “Med kridt og fodspor i grøn maling, er fortorvet blevet lærred for et statement. Det simple udtryk trækker beskueren ind i et skønt, barnligt univers”.

Henrik Olesen, 47 år, tømrer: “Jeg havde aldrig selv spottet dette værk, og kunst  mener jeg ikke det er. Men der er da nogle flotte malerier rundt omkring på husgavlene i byen”.

Vestergade – Dambo

JP: “Dette værk er ikke imponerende, fordi de fire fuglekasser i sig selv ikke rigtig ‘gør’ noget. Der mangler det ekstra krydderi, eller den lille pudsighed, som hæver værkets karakter”.

Gudrun Nielsen, 52 år, gymnasielærer: “Der er gadekunst, som virkelig udsmykker byen på en fin måde, men fire farvede fuglehuse falder ikke i min smag. Måske er det fordi jeg ikke forstår idéen og kreativiteten bag dem”.

 J.M. Mørks Gade – Miss. Tic

JP: “Disse stencils er velintegrerede på væggen, og deres naturlige menneskestørrelse giver en ekstra dimension. Kvindernes direkte og pågående blikke giver indtrykket af, at de ser beskueren længe inden beskueren får øje på dem”.

Erik Jensen, 37 år, grafisk designer: “Det er da er par smukke damer, som fanger ens opmærksomhed. Street art er fedt, og jeg kan især godt lide stencils som disse. Det hører helt klart bymiljøet til”.

Søndergade/Posthussmøgen – R-galt

JP: “Her er materialet perler og figuren, som helt sikkert er af hankøn, har et humoristisk udtryk. Den passer godt i konteksten, på et vejskilt, ved indgangen til Posthussmøgen, som er et lille mekka af graffiti og street art.

Jesper Goosmann, 28 år, salg- og marketingchef: “Jeg lægger tit mærke til street art, og synes det er fedt. Jeg kan godt lide den kreativitet der ligger bag, og det gør byrummet mere interessant og levende. Perlefiguren får mig til at tænke på børnehaven, men den er sjov og anderledes i forhold til hvad man ellers ser”.

Posthussmøgen – Ukendt kunstner

JP: “Virkelig fint og abstrakt paste-up, som er meget eksperimenterende i form og genre. Værket er ydmygt, og har et legende udtryk; en type gadekunst jeg gerne så mere af”.

Siv Kyhn, 27 år, jobsøgende: “Klatterne der er da sjove. Jeg elsker street art fordi det pepper byrummet op med farver og skøre budskaber”.

Fredensgade – Don John

JP: “Et overbevisende værk, hvor Don John blander genrene stencil og clip-art. Klovne-cowboy-figuren indeholder et skævt, politisk budskab, og at værket udfylder hele den boks, det er lavet på, giver et veludført helhedsindtryk”.

Jens Hørlyck, 62 år, projektleder: “Min generelle holdning til street art er, at det er noget svineri. Nu er den klovn der en af de pænere jeg har set, men jeg mener stadig det er hærværk, og ikke hører til på byens vægge”.