Spring til indhold
Hjem » Artikler » Klumme: Fra gule mursten til grå beton

Klumme: Fra gule mursten til grå beton

Om at skifte rammerne for sit studium ud et semester

TEKST Helle Breth Klausen

For få måneder siden bestod min hverdag af lige dele selvdisciplin, selvstudium og Saussure. Sådan er det ikke længere. Jeg har i dette forårssemester valgt at tage bachelortilvalget i Journalistisk Formidling – og det har vist sig, at det ikke kun er de fysiske rammer, jeg har skiftet ud.

Hyppige deadlines og undervisning fra kl. 9-15 er blevet hverdag for mig; en Akademiker med stort A, der før i tiden brugte dage(!) på at læse pensum og måneder(!) på at skrive opgaver. De gule mursten er skiftet ud med grå betonmure. De 100 siders pensumlæsning er skiftet ud med artikelskrivning. Notatteknikkerne er erstattet med interviewteknik og de teoretiske forelæsninger er trådt i baggrunden for praktiske øvelser. Jeg står nu op hver morgen og drager nordpå – til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Jeg er blevet venner med mit vækkeur. Og det er noget nyt. For faktisk har mit vækkeur og jeg skullet lære hinanden at kende helt forfra. De sidste to et halvt år har vi kun lejlighedsvist stødt på hinanden i ny og næ. På det seneste har vi set hinanden hver dag – ja, jeg har sågar skiftet batterierne, da den lille fyr var blevet træt af al den bimlen og bamlen morgen efter morgen. Jeg er blevet introduceret for morgentimer, afleveringsøvelser fra dag til dag og fyldte busser i morgenmyldretrafikken. Med andre ord er jeg i en integrationsfase: Fra eftermiddagsakademiker til formiddagsstuderende.

Kaffe/mælkedrik fra Netto og ’faren-vild-i-Bunkeren’
Det er ikke kommet som nogen overraskelse for mig, at morgentimerne har været hårde for et inkarneret B-menneske som mig. Hvad, der til gengæld er kommet bag på mig, er, at jeg, så snart jeg er ude af fjerene, har været tilpas frisk til hverken at blive kørt over i morgentrafikken eller – indtil videre – misse nogen af mine deadlines. Så kan det godt være, at jeg har ’snydt lidt’ med Ginsing-kosttilskud og koffeinholdig, præfabrikeret Starbucks kaffe/mælkedrik fra Netto. Ikke desto mindre har det fungeret.

Men det er ikke kun de fysiske rammer, der har ændret sig. Det har interiøret også – og her taler jeg ikke om interiør som i borde, stole og vægdekorationer, men som i visioner og værdier. For når man skifter kulissen og (studie)kammeraterne ud, sker der noget. Da jeg påbegyndte tilvalget i januar, var første tegn på en ny hverdag og tilværelse udgiften til bussen og min konstante ’faren-vild-i-Bunkeren’ (hvor bunkeren hentyder til Journalisthøjskolens grå betonmure). Men nu, hvor prisen for periodekortet har tjent sig selv ind, er der andre tanker på tapetet. Tanker om hvad jeg har villet og vil, og hvad jeg har kunnet og kan. Og så er det måske ikke mærkeligt, at jeg fredag eftermiddag finder mig selv mere eller mindre slået omkuld på sofaen – af ren og skær udmattelse over de mange nye indtryk.