Spring til indhold
Hjem » Artikler » Kapsejladsen – mere end bare en ølstafet!

Kapsejladsen – mere end bare en ølstafet!

På fredag går det løs til Kampen om det Gyldne Bækken! 30.000 mennesker samler sig i uniparken, men det er de færreste, der har helt styr på, hvad der foregår. Dette års dommerne kommer her med en guide om kapsejladsens egentlige forløb.

 

De forsimplede regler

  1. Der er fem sejlere på hvert hold og en bådvender. På dagen konkurrerer 12 foreninger i tre heats. Tjek årets heats i bunden af artiklen!
  2. Der bliver sejlet fra startsiden til bundesiden, hvor man skal hakke en godkendt øl og derefter snurre rundt om øllen mindst 10 gange, som skal godkendes af en dommer. Herefter sejles der tilbage til startsiden, og båden bliver givet videre til næste sejler. Holdet har gennemført, når alle sejlere har været igennem processen.
  3. At hakke øl vil sige, at man må ryste øllen for at generere skum, imens øllen drikkes. Øllen godkendes af dommeren, når der ikke længere er et synligt væskespejl tilbage. Hvis sejleren sprøjter, kan der gives 1-3 strafrunder. Dommeren kan også kalde ny øl, hvis størstedelen af øllen sprøjtes/hældes ud.
  4. Når øllen er godkendt, skal sejleren snurre rundt om sin egen akse mindst 10 godkendte omgange. Bunden af ølflasken skal holdes i området mellem tæerne og hælen og maks. 10 cm. over jorden. Ved fejludførelse af snur, tælles runden ikke.
  5. Ekstra strafsnur kan gives til et hold, hvis en sejlers handling er til gene for et andet hold. Det kan fx være, hvis der sejles ind på en anden bane.

NB: Det her er en simplificering af reglerne, der med sine 12 paragraffer er 3 sider lange!

 

Hurtig fact

Den hurtigste tid, som er registreret for en sejler, er 34,27 sekunder! Det indebærer sejlads, øl, snur og sejladsen tilbage over søen igen!

 

Skud ud til bådvenderne

Bådvenderne er uundværlige og nogle gange den usynlige helt! De sørger for, at båden bliver tømt for vand, at båden vender i den ønskede retning, at pagajen er klar til sejlerne og så er det bådvenderens ansvar at give sejlerne en rigtig god opstigning! De stabiliserer båden og er et fast holdepunt. De er simpelthen en klippe i vandet!

 

Hov – oprydning?

Når løbet er kørt, festen ovre og du er på vej hjem, så husk lige dit skrald og habbengut! Parken bliver ikke ren af sig selv, og det er altså os foreninger, der rydder op efter 30.000 mennesker!

 

Årets heats