Spring til indhold
Hjem » Artikler » Kærlighedens mange ansigter – en hyldest til kærlighed på film

Kærlighedens mange ansigter – en hyldest til kærlighed på film

  • af

Jeg elsker film. Med årene er jeg blevet lidt af en filmnørd. Intet føles bedre end at slænge sig i røde bløde biografsæder, og for en stund slippe væk fra dagligdagens krav og problematikker. Eller glæden over at putte sig i varmen under dynen med en DVD og gemme sig for rusken og regnen udenfor. Især kærligheden kan man varme sine blåfrosne fingre på, og hvis den ikke lige er tilstede i eget liv, kan den heldigvis gives i rigelige doser via film. Her kommer min personlige favoritliste, som hver især skildrer kærlighed på sin egen unikke og rørende måde.

Tekst: Trine Møller

Menneskejagt (1959)

Reklamemanden Roger O. Thornhill bliver ved en tilfældighed forvekslet med en anden. Dette bliver starten på en lang flugt fra nogle skumle skurke, som for alt i verden vil så ham ihjel. Verdens til alle tider smukkeste mand Cary Grant, som for en sidebemærkning var smuk helt til sit 82 år, leverer den pragtfulde hovedrollepræstation med charme, varme, humor og kæk arrogance.Tilsæt smuk kompliceret blondine i skikkelse af Eva Marie Saint og nogle af filmhistoriens bedste actionscener ; flyet med sprøjtemidler, der angriber Thornhill på en mark og jagten hen over præsidentansigterne på Mount Rushmore, og du har en af filmmesteren Alfred Hitchcocks bedste film. Og det siger ikke så lidt, skulle jeg hilse og sige. Omend der nærmere er tale om en sofistikeret actionfilm(ej sammenlignelig med vore dages Fast and Furios stressfilmsgejl) end en decideret kærlighedsfilm, er romancen mellem Grant og Saint et mesterligt studie i den romantiske sadist Hitchcocks opstillen af  forhindringer for kærligheden. En helt igennem charmerende og kvik film. En ægte klassiker, som bør ses.

Mine aftener i Paradis(1988)

Italienske Guiseppe Tornatores mesterværk er en kærlighedserklæring til film og en hyldest til tiden før fjernsynet, hvor biografen var et langt hyppigere besøgt sted. Det meste af filmen foregår ligeledes i biografens mørke og skildrer venskabet mellem en dreng og filmoperatøren Alfredo. Alfredo mister under en brand næsten synet, men ved hjælp af drengens hjælp, formår han stadig at passe sit job. Drengen bliver som voksen filmskaber, og filmen er ligeledes et tilbageblik på hans barndomsår i 1950’erne i en siciliansk landsby. Filmen har selvbiografiske undertoner, og skildrer Tornatores opvækst med film, som han fik ind med modermælken, og som berigede hans tidlige år. Filmen er en hyldest til venskabet, filmens verden og til mindet om en lykkelig barndom. Den er varm, rolig og humoristisk, og skildrer på fineste vis den smukke venskabelige kærlighed mellem to generationer.

Lost in Translation (2003)

Lost in Translation beskæftiger sig med  tematikker som ensomhed, fremmedgørelse og storbyens anonymitet. Hvis du nogensinde har følt dig alene i verden, vil du kunne relatere til denne film.  Den fallerede filmstjerne Bob er i Tokyo for at skyde en reklame . Unge Charlotte er der med sin mand, som er fotograf og har alt for travlt til hende. To ensomme amerikanere på samme sjælløse luksushotel. De møder hinanden og udvikler en fin relation, hvor de sammen oplever den fremmedartede storby, og i hinanden finder noget forståelse og omsorg. Der er tale om kærlighed mellem to mennesker, men ikke en seksuel kærlighed. Istedet skildres en smuk gensidig tiltrækning og en platonisk relation. Det er en rolig film, hvor blikke og stilfærdig mimik og gestik siger mere end tusind ord. I en mindeværdig scene ligger de begge fuldt påklædte i en seng og kigger op i loftet. Bob stryger blidt Charlotte over hendes bare fødder. I denne berøring ligger langt mere kærlighed og erotik end i selv de vildeste sexscener.

Notting Hill (1990)

Notting Hill har alle de elementer en god kærlighedsfilm skal have. William har en meget lidt succesfuld boghandel i London, som sælger noget så smalt som rejselitteratur. Anna Scott er en succesfuld amerikansk skuespillerinde med hele verden for sine fødder. Dreng og pige mødes og sød musik opstår. Dog er det ikke helt så enkelt. Hovedpersonerne kommer fra to verdener. Kan disse forenes? Mikset med det skønneste soundtrack med udødelige kærlighedsnumre  som All Greens ”How can you mend a broken heart” og Elvis Castellos ”She”, et helt katalog af charmerende skæve birollepersonligheder som Williams uheldige søster og hans uskønne, opmærksomhedssøgende roomie Spike og sidst men ikke mindst London som den smukkeste location, udgør dette en komplet og helt igennem charmerende kærlighedsfilm. Prikken over i’et er Hugh Grants britiske charme og accent i rollen som William overfor altid smukke Julia Roberts.