Spring til indhold
Hjem » Artikler » Kærlighed til Norden

Kærlighed til Norden

  • af

Vikingerne kommer! Der er dømt broderlig og søsterlig kærlighed mellem de skandinaviske lande på Moesgaard fra d. 13 til den 15. november. I samarbejde med Folkeuniversitetet er vi alle inviteret indenfor i kulden til en ægte nordisk folkefest.

Tekst: Eline Eggers

Foto: Sigríður Ella Frímannsdóttir, iStock

Når Moesgaard åbner dørene i midten af november til et sammensurium af nordiske herligheder, bliver der både underholdt og oplyst. Folkeuniversitetet der står bag arrangementet mener, at det er vigtigt at oplyse om den fælles nordiske kulturarv, som forener os med vores naboer mod nord. De skriver på deres hjemmeside, ”Folkeuniversitetet åbner dørene for et sansemættet festivalprogram, hvor du efter lukketid kan se, føle, høre og opleve Norden.” Hele sanseapparatet er tilsat en god omgang kærlighed til det kolde nord, og krydret med oplysning fra en bred palet af forskere.

Nordiske lydbilleder

Fredag aften, efter Moesgaard har åbnet dørene og lukket diverse nordiske entusiaster ind i de hellige haller i Højbjerg, spiller Eivør. Hun er færing. Hun laver kvantespring på oktavskalaen. Og så omdanner hun kærlighed til Norden, til fjeldet, til marken, til sproget til gåsehud. Eivør Pálsdóttir er født på Færøerne og havde allerede som 12-årig korerfaring. Som 17-årig udgav hun sit første album ”Eivør Pálsdóttir” og placerede sig om færøsk balladesanger. Numrene er skrevet af forskellige færøske forfattere og rammer en blanding af melankoli og jazzet akustisk guitar. Albummet betoner så afgjort en endeløs kærlighed til det nordiske og i særdeleshed det færøske liv. Sidst på albummet synger Eivør et par dansksprogede sange også, for hun er flydende på dansk også, samt islandsk og færøsk.

Eivør har siden udgivet ti albums, og modtaget en del færøske og danske priser også. Hendes enorme stemme danner detaljerede lydbilleder af dybe kolde søer, høje bakkedrag, snedækkede fjelde og græsgumlende får. Fredag kommer Eivør til Nordiske Nätter og viser os, hvor det nordiske skab skal stå.

Tillid = kærlighed

Især lørdag vil der være ekstra fokus på lykke, tillid og oldtidssamfundet. Men hvordan hænger tillid og vikinger sammen?

Lektor og Ph.d. i lykkeforskning, Christian Bjørnskov, har undersøgt sammenhængen. Han har kigget dybt og længe i historiebøgerne for at finde ud af, hvorfor vi i Norden har så sunde økonomiske forhold. Det hænger sammen med tillid.

»Én af de vigtigste grunde til, at Norden er blevet så rigt i en kold, ufrugtbar udkant af verden er, at vi har et højere tillidsniveau end praktisk talt alle andre områder af verden,« udtaler Christian Bjørnskov til videnskab.dk. Han har længe forsket i tillid mellem mennesker, og hvordan det at holde aftaler kan få samfundet til at glide. Vikingerne havde stor tillid til hinanden, når de skulle få store flåder af skibe til at samarbejde om et bestemt mål.

»Vikingerne handler i flere hundreder år på de her ekstremt lange afstande. Det kræver en høj grad af tillid til, at man er ærlig og opfører sig ordentligt. Det kan selvfølgelig være, at de havde nogle grimme sanktioner, når det gik galt, for det var et meget voldeligt samfund på alle områder, men uanset hvad, havde de en meget høj grad af tillid.” Som Bjørnskov mener, så er det meget muligt, at der ikke var kærlighed og flower-power blandt de benhårde vikinger, men der var en forståelse af at få tingene til at fungere, et fælles mål og kærlighed til eventyret i nye lande.

Kærlighed til mjød og svin

Selvfølgelig skal der mjød til til en aften i selskab med vikinger. Ifølge gammel asatro er mjød gudernes drik, og stammer fra Kvasers afhuggede hoved, som jætten Suttung bryggede videre på med sejdmagi. En dag bestemte Odin, at aserne også skulle prøve den magiske drik. Han drak det hele og transporterede miksturen hjem iført sin fugleham. Lige inde over muren var han nødt til at ørle det hele op for at kunne ryste de vrede jætter af sig. Aserne formåede at samle det i en tønde, men troede så, at den var gået tabt i processen. Derfor fik tønden lov at stå i en rum tid, indtil en af aserne fik smagt på indholdet ved en fejl. Og dermed opstod den særlige og magiske skjaldemjød. Ifølge sagnet gav den både fortrinlige digteriske og lyriske evner og et usandsynligt godt humør. Nutidens mjødeksperter er også at finde til Nordiske Nätter. De kan guide dig i de mange varianter, der findes af mjød, for det er ikke bare gæret honningvin. Mjød består af tre hovedingredienser: Honning, gær og vand, men der findes også forskellige varianter af trekløveret. Prøv med et strejf af mandel. Eller en smule ingefær.

Vikingerne drak, for det meste, mjød ved festlige lejligheder, og når betydningsfulde vikinger kom til landsbyen. Der er ingen tvivl om, at den nordiske glæde ved samværet også er dybt forankret i os i dag. Vikingerne fejrede omkring december måned ”jól” som betyder ”vende.” Her holdt de ædeorgier, hvor ingen gik sultne eller tørstige i seng. De nordiske mjødbryggere kreerede til højtiden en særlig stærk julemjød med ekstra malt. Den ligger ikke langt fra vore dages stærke juleøl i alkoholprocenter.

Svinet står som en central del af de oldnordiske jól-gilder. I Valhalla var svinet det allerhelligste, og det der brødfødte guderne. Så selvfølgelig var flæskestegen det vigtigste for vikingerne. Oksestegen spiste de først, når de havde slikket det fuldfede svinefedt af fingrene og kun knogler lå tilbage. I asatroen kunne den hellige gris Særimmer komme til live igen efter måltidet og for evigt forsørge de sultne aser. Grisen var en vigtig del af vikingernes kost. Den er næsten altædende og kan tilpasse sig mange forskellige forhold i det kolde Nord.

Nordiske Nätter åbner mjødbaren fredag, og holder den åbent til søndag. For hvad er en festival uden en lille én engang imellem?

Kærlighed til de studerende

Folkeuniversitet smækker altså en nordisk vikingefest op på Moesgaard. Og det bliver bestemt ikke kedeligt. Om du er mest til kædedans, stærke drikke, tillidsfulde vikingeskikkelser eller færøske folketoner. Moneterne behøver du heller ikke kaste mange af. En endagsbillet er 125 af de stærke for studerende. Og 175 for det arbejdende folk.

 

OBS!

I det fysiske magasin står der, at datoen for Nordiske Nätter er fra d. 13.-17 november. Dette er forkert – festivalen varer fra den 13.-15. november. Vi beklager!