Spring til indhold
Hjem » Artikler » Julegudstjeneste for studerende

Julegudstjeneste for studerende

  • af

Hvert år før juleferien tog alle eleverne på Stjærskolen, min folkeskole, til julegudstjeneste. Vi var tvangsindlagte. Ikke særlig 2022, men det er også nogle år siden. Kæft, trit og retning hed det. Måske ikke, jeg er kun 26. Nå, vi sang et par sange (selvfølgelig så lavt at pigerne ikke hørte vores usikre drengestemmer), skubbede til sidemakkeren og lod som om vi tog let på det hele. Vi sad der jo kun fordi vi skulle.
De fleste var fra ikke-religiøse hjem. ‘Gud’ var et udtryk for overraskelse og kunne det ikke ses, måles eller vejes fandtes det ikke. Alligevel husker jeg tilbage på julegudstjenesten med en vis ærbødighed. Og jeg ved at flere andre af mine venner også gør det. Hvorfor? Nej Michelangelo, der fandt ikke noget møde sted mellem Gud og menneske. Vi blev ikke henført til det guddommelige af det skingre orgel. Men midt i vores hormon omsuste teenage tilværelse havde vi oplevet et øjebliks fred.

For to år siden tog jeg til den traditionelle julegudstjeneste for studerende i Aarhus. Vi havde brug for en eksamenspause. For nogle var det første gang i mange år de havde sat deres ben i en kirke – for nogle meget bevidst og andre lidt mere tilfældigt. Kirken er et mærkeligt rum. Den rummer så mange fortællinger. Gode og dårlige. Men det er svært at komme udenom, at den har en helt særlig appel til ro – lidt på samme måde som museet. Jeg er ikke enig i alt det præsten siger eller det som vi synger i salmerne. Men jeg er heller ikke enig i alt hvad min forelæser siger. Jeg tror de tager fejl på nogle punkter, men jeg respekterer og forundres over at nogle ser verden fra helt andre vinkler end mig. Og nu til min opfordring.

Tag en pause fra eksamenslæsningen og julegaveræset og kom og vær med til at synge julen ind sammen med andre studerende, for igen i år afholdes selvfølgelig endnu engang den traditionelle julegudstjeneste for studerende i december. Det sker mandag den 12. december, i Sankt Pauls Kirke både kl. 16.30 og kl. 19.00, og alle er velkomne!

Koret Mosaik kommer og synger nogle julesange for os. Derudover vil der være et band, der vil lede os i fællessang, og Daniel Hougaard, som er præst i Sct. Pauls Kirke, holder en prædiken over temaet: ”En rose så jeg skyde”.

Det er en oplagt mulighed for at træde ud af hjulet for en kort stund. Julegudstjenesten er lavet af studerende til studerende, så det er studerende der beslutter indholdet og stabler det på benene. Tag dine venner med dig til en rigtig stemningsfuld begivenhed, der helt sikkert vil få dig i julehumør og måske adskiller sig lidt fra de julegudstjenester du har prøvet før.

Vi ses den 12. december!