Du er ikke alene, hvis du synes, andres hemmeligheder er fascinerende. Vi elsker det forbudte og tabubelagte. Nettet er en guldgrube af beskidte bekendelser om alt fra små narrestreger til incest.
Af Marie Ahlburg
Det er nogle af de 500.000 hemmeligheder, folk har skrevet på postkort og sendt til Frank Warren, manden bag fænomenet www.postsecret.com. I 2004 uddelte Frank Warren 3000 postkort og opfordrede folk til at sende deres hemmeligheder til ham. Postkortuddelingen stoppede, men folk blev ved med at sende hemmeligheder.
På postsecret.com kan du se et udsnit af hemmelighederne. Nogle er humoristiske, andre tragiske, skræmmende og triste. 375 millioner mennesker har indtil videre besøgt siden, der bliver opdateret med nye hemmeligheder hver søndag. Alene i løbet af de 24 timer, hvor jeg har skrevet på denne artikel, har over 500.000 besøgt hjemmesiden.
Århusianerne slår amerikanerne i saftige hemmeligheder
På www.100hemmeligheder.dk kan man læse hemmeligheder indsamlet i et tilsvarende århusiansk projekt.
Om amerikanerne er mere anstændige, eller om det skyldes censur i udvælgelsen af hemmeligheder, ved jeg ikke, men hemmelighederne på den danske side er endnu mere saftige end på postsecret.com På 100hemmeligheder.dk kan man læse om anoreksi, lykkepiller, søskendesex, tyveri og utroskab
Vi tror, det moderne menneske kan tale om alt, men PostSecrets popularitet vidner om, at tabuerne ikke døde. Der er stadig ting, vi ikke kan sige højt. Vi bliver lettede, når vi ser, andre har det ligesom os. Vi har nemlig brug for at vide, vi ikke er de eneste. Når vi læser andres hemmeligheder, føler vi os normale. Både når vi genkender os selv, og når vi læser hemmeligheder, der er så ekstreme, at vi kan sige til os selv, at sådan er vi i hvert fald ikke.
Skygge secrets
Professor i psykologi, Henrik Høgh-Olesen, mener, at vores interesse for hemmeligheder stammer fra urmennesket, der levede i mindre stammer.
Det hemmelige, det som ikke alle ved, har en særlig værdi i kampen mod andre om ressourcerne. Vores hjerner forstår ikke, at vi ikke har nogen fordel af at kende fremmedes hemmeligheder.
Henrik Høgh-Olesen mener, at vi fascineres af andres hemmeligheder, fordi vi lærer noget om, hvad der gemmer sig i andre menneskers skygge. Det kan vi sammenligne det med, hvad vi har i vores egen skygge.
Vi har trang til at bekende vores hemmeligheder
Henrik Høgh-Olesen tror, at så mange sender hemmeligheder, fordi mennesket er programmeret til at føle skyld og skam, og derfor har en trang til at bekende.
Der er en lettelse forbundet med at dele sine hemmeligheder med andre og ikke at skulle gå med dem alene. Samtidig ved vi, at vi er anonyme, så andre ikke kan bruge det mod os.
Geneviève (navnet er ændret), der har sendt to hemmeligheder ind til PostSecret, fortæller, at det har virket terapeutisk for hende. I begge tilfælde var det første skridt på vejen til at få sagt hemmeligheden højt.
”Det hjalp mig at tænke mine hemmeligheder på en kreativ måde. Jeg kunne bedre forstå dem og indrømme dem overfor mig selv”, fortæller Geneviève.
Høgh-Olesen mener, det har en katarsisfunktion at sende en hemmelighed til PostSecret. Det er med andre ord en måde at afreagere på. Måske er det ligefrem den skriftestol, vi mangler derhjemme: Det er dejligt at dele en hemmelighed, især når den stadig kan være hemmelig.