Spring til indhold
Hjem » Artikler » Interview med Freja Loeb: “Vi vil køre den helt ud”

Interview med Freja Loeb: “Vi vil køre den helt ud”

FOTOS Anne Ranegaard Clausen

Da NorthSide Festival en junilørdag åbnede pladsen for publikum, var det Freja Loeb, der tog imod med et brag af en koncert. Trods tømmermænd og regn havde en god portion forventningsfulde musikelskere stillet sig klar ved blå scene. Publikum var heller ikke gået forgæves, for Freja Loeb gav den gas. De små smil mellem bandets medlemmer vidnede om, at de elskede at optræde for NorthSides publikummer.

TEKST Anne Ranegaard Clausen

Freja Loeb, som er grundstenen i bandet ved samme navn, har længe spillet musik, og drømmene om en musikkarriere har levet siden, hun var helt lille. En musikalsk opvækst, først som elev på en Rudolf Steiner skole med cello, violin og nodelære, resulterede i, at hun som 10-årig skrev sine første sange. Som 15-årig tog drømmen om en musikalsk karriere for alvor fat. Delfinen mødte hende og resten af bandet til en snak om barnedrømme og det at være et band.

Ét band under ét navn
Alle fem bandmedlemmer sidder klar, da Delfinen møder Freja Loeb, for selvom bandet deler navn med den kvindelige forsanger, er det ikke kun hende, der skal have al credit for den gode musik. ”Det er egentlig bare et kunstnernavn, og det kunne havde været alt muligt andet,” fortæller Freja Loeb, som er det eneste kvindelige medlem af gruppen og forsanger.

Det er hende, der skriver sangene, men de er alle fem med, når musikken skal komponeres. De fire mandlige medlemmer af bandet er ikke tilfældigt udvalgte musikere. Freja Loeb har efter lang tid endelig fundet sit band. ”Det har været en lang proces at finde et fast hold, og det er vi endelig blevet nu. Vi er meget mere et band nu, end vi var i begyndelsen,” fortæller hun mens hun kigger rundt på de nikkende mænd.

Foruden Freja Loeb som forsanger og på guitar består bandet af Lasse Ziegel på guitar, Martin Birksteen Olsen på keybord, Jacob Haubjerg på bas og Max Winding på trommer.

NorthSide – en fed oplevelse
Det er første gang Freja Loeb spiller på NorthSide Festival og bandet nød det i fulde drag trods den silende regn, som plagede størstedelen af festivalen. ”Det var fedt, at folk blev, selvom det regnede. De var seje, og det var en fed oplevelse,” siger Martin B. Olsen, keybord.

Fra publikums perspektiv, hvorfra Delfinen også nød koncerten, var energien mellem bandmedlemmerne ikke til at tage fejl af. De slog sig løs, og guitaristen og bassisten hoppede op til trommeslageren, hvor de gav den fuld skrue og legede med deres instrumenter. Intet af det virkede forberedt, og det forstærkede den legende og kraftfulde energi, bandets optræden strålede igennem med.

”Fordi vi har spillet en masse koncerter sammen, og er virkelig trygge i hinandens hænder, så kan vi også på en eller anden måde kommunikere bedre,” fortæller Martin B. Olsen om deres samarbejde.

Bandet har tilbragt mange timer sammen i øvelokalet, og det giver god grobund for den løse og trygge stemning, der er blandt bandmedlemmerne. ”Det er også noget, der kommer naturligt, når vi har været så meget sammen,” siger Lasse Ziegel, guitarist. ”Det er også noget med at give slip og lade sig rive med i nuet og være så meget i musikken, at man spontant gør et eller andet,” stemmer Freja Loeb i med et overbevisende blik.

Bandet er overbevist om, at publikum kan mærke, når musikerne har det sjovt, og kan lide det, de laver på scenen. Derfor gør de meget ud af, at vise deres glæde ved at stå på scenen. Det var der heller ingen tvivl om, da de optrådte på festivalen en time før interviewet. Det er dog ikke sådan, at Freja Loeb ønsker, at pådutte publikum en bestemt opfattelse af deres musik. Tværtimod. Publikum skal selv danne sig sit eget indtryk af musikken.

”Det vil jeg rigtigt gerne lade publikum vurdere. Jeg tror, man skal lade være at fortælle for meget. Folk skal i stedet åbne deres sanser og få lige det ud af musikken, som de gerne vil,” forklarer Freja Loeb, men tilføjer dog: ”Vi har selvfølgelig nogle tanker omkring det, men det skal være folks egen oplevelse”.

Barndomsdrømmene
Det har altid været bandets drøm at få lov til at leve af at spille musik. Siden Freja Loeb var helt lille, har hun drømt om det. ”Jeg har haft mange drømme, men at blive musiker er helt klart den største. Det har jeg faktisk altid drømt om, siden jeg var helt lille,” fortæller hun. Bandet ruller i øjeblikket derudaf med den ene koncert efter den anden, men drømmene strækker sig længere end det.

”Det her er sindssygt fedt, og vi vil gerne køre den længere ud!”, fortæller trommeslageren Max Winding optimistisk. ”Vi bliver ved, til det lykkes. Alle de der barnedrømme kører stadigvæk”.

Freja Loebs år er 2012
Musikmagasinet Gaffa har spået 2012 som  Freja Loebs år. Som de skrev: ”Frejas tid er nu”. Bandet går i studiet til efteråret og indspiller opfølgeren på debutalbummet Odyssey, der udkom i november 2011 og de  bliver ved med at arbejde med musikken og deres drømme. Freja Loeb afslutter interviewet med håbefulgt smil og bemærkningen: ”Keep your dreams”.