Spring til indhold
Hjem » Artikler » Studiebøger bliver stadig ulovligt kopieret: ”Det er ekstremt dyrt at købe dem fysisk”

Studiebøger bliver stadig ulovligt kopieret: ”Det er ekstremt dyrt at købe dem fysisk”

I vores tidligere artikel “Copyright – mere seriøst end du tror” forklarede Rettighedsalliancen, hvorfor distribution af ulovligt kopierede PDF-filer er et problem. I dette interview møder du to studerende, som begge har benyttet sig af ulovlige kopier. Jens som er på 7. og sidste semester af sin professionsbachelor. Ditlev som er på 2. semester i sin Arts-uddannelse. Begge kilder og deres studier er blevet anonymiseret, og navnene er dermed fiktive.

 

Hvorfor har du benyttet ulovlige PDF-filer?

Jens: Det er ekstremt dyrt at købe bøgerne fysisk. På første semester skulle jeg købe ti bøger til en værdi mellem 5-800 kr. Det er 5-8.000 kr. hvert semester. Når man så samtidig skal betale husleje og kun har SU, bliver det hurtigt svært, så jeg fandt en bogpakke, med de bøger der skulle bruges. Bogpakken består af indscannede bøger fra hele pensum, og blev distribueret fra årgangen over os. Det foregik på et hemmeligt møde, hvor det var meningen, at vi ikke skulle opdages.

Ditlev: Det er forskellige situationer, hvor jeg bruger ulovlige PDF-filer. Oftest er det hvis jeg synes en bog ser rigtig spændende ud – så googler jeg den som PDF og kigger lidt i den. Hvis den ser god ud, køber jeg den. Derudover kan jeg godt finde på at finde PDF-filer, når jeg skriver opgave, og hurtigt skal bruge nogle bøger at referere til.
Jeg bruger også en gang imellem PDF-filer i forbindelse med at finde pensumbøger. Men vi får det også ofte tilsendt af lærerne, og så kan det blive svært at gennemskue, hvornår det er lovligt, og hvornår det ikke er.

 

Bruger du altid PDF eller varierer det?

Jens: Jeg fandt hurtigt ud af, at størstedelen af de bøger jeg skulle købe var skrevet af underviserne – og de bøger, der var i den bogpakke jeg købte, var ikke altid up to date. Så der blev jeg nødt til at anskaffe mig den nyeste. Men jeg bruger de kopierede versioner, hvis det kan gå an.

Ditlev: Det varierer meget. Jeg foretrækker at købe værket, jeg synes det er federe at læse i bogen – men nogle gange er det også dyrt. Og så kan bøgerne på vores studie ofte være svære at opstøve.

 

Hvor meget har du sparet på det? Hvordan ville din økonomi have det, hvis du købte alle dine bøger fysisk?

Jens: Jeg har nok indtil videre sparet alt i alt 15.000 kroner, nu her hvor jeg er ved at være færdig. Jeg ville nok være nødt til  at tage nogle studielån til trods for, at jeg allerede arbejder, hvis jeg skulle købe dem fysisk.

Ditlev: Hvis jeg skulle have købt hver eneste bog, jeg har brugt til en opgave, så har jeg sparet en del penge. Hvis det bare er i forholdet til pensum, er det lidt mindre, måske i omegnen af 1.000 kroner.

 

Hvad tænker du om, at det er ulovligt?

Jens: Jeg har det lidt sådan, at min lærer allerede tjener rigeligt, når han hvert semester beder alle studerende om at købe hans bog til 500 kroner stykket. Og bøgerne bliver opdateret en lillebitte smule hvert år, så det er altid den nyeste bog, man skal have, man kan ikke engang købe en brugt bog. Det virker helt unødvendigt dyrt.

Ditlev: Jeg tænker ikke meget over det. Jeg bruger meget copyrightet materiale. Jeg har været vant til, at det er utroligt nemt at finde ting tilgængeligt på nettet og downloade dem uden at blive opdaget. Til sidst ender man med ikke rigtig at tænke over det – man gør det bare.

 

Hvordan tror du, at man kunne løse situationen hos universitetet eller fra politikernes side?

Jens: Undervisningsstederne kunne købe de bøger, der skulle bruges og eventuelt aftale pris. Det kan eventuelt ende med, at det skal aftales helt oppe på statsligt niveau.

Ditlev: Hele ejerskabsproblematikken på internettet er vildt kompliceret. Vores data bliver høstet, ting kan nemt kopieres og distribueret. Ejerskab er noget helt andet på nettet, end det er i den fysiske verden. Det er som om, at der enten skal en helt genial idé til at løse hele copyright-problematikken, ellers må selskaberne indstille sig på at kæmpe en evig kamp.

 

Hvad er din oplevelse af brugen af PDF’er på dit studie? Bruger dine medstuderende dem meget?

Jens: Stort set alle på studiet deles om bøger. Det er relativt organiseret. Vi fik som sagt PDF’erne af ældre elever.

Ditlev:  Jeg har et indtryk af, at de fleste finder forskellige ting på nettet. Det har aldrig rigtig været problematiseret. Det er ikke rigtig noget, vi snakker om.