Spring til indhold
Hjem » Artikler » Hvorfor stemme på Frit Forum?

Hvorfor stemme på Frit Forum?

  • af

Genvælg vagthunden, siger en plakat, på glasdøren ud til solgården, med en skævt smilende Alexander, der giver et kækt nik med hovedet. Rundt om trappen kommer han gående, iført et hvidt mundbind med teksten ”Frit Forum”. Vi bevæger os ned ad uendeligt lange gange, bag de gule mure i juridisk fakultet, og finder et ledigt grupperum. Frit Forum, foreningens mærkesager, og det, de allerede har udarbejdet, er samtalens fokus. Hvis du ikke forstår univalget, har vi lavet en anden artikel med en helt basic indføring i universitetsvalget, hvor vi taler med Peter, fra Studenterrådet, der giver en 101 til universitetsvalgkampen.

De omstridte bestyrelsesposter

Alexander Küster læser statskundskab på 7. Semester, og er kampagneleder for Frit Forum på universitetsvalget. Hans beskrivelse af Frit Forum er, at det er en generelt venstreorienteret studenterforening på Aarhus Universitet, som stiller op til universitetsvalget. De har lige nu tre pladser i tre forskellige organer; Studienævnet på Statskundskab, Akademisk Råd på Arts og Akademisk Råd på BSS, hvor han selv sidder.

I stiller også op til bestyrelsen, ikke?

– Ja, men det er dog lidt sværere.

Reglerne for de to bestyrelsesposter er, efter en beslutning i AU’s bestyrelse, blevet lavet om, så de bliver valgt ind på 2 års mandater. Dermed bliver de forskudt, så der vælges én om året.

 

Hvordan bliver det sværere? Er det ikke bare hvert andet år i stedet for hvert år?

– Det bliver sværere, fordi førhen var det sådan at man havde to pladser på én gang. Det vil sige at med mindre én liste fik 66 % af stemmerne, så havde andre lister mulighed for at få den. Det betyder selvfølgelig, at når der er færre pladser pr gang, er det sværere for mindre lister at få nogen ind. Vi prøver meget hardcore at få bestyrelsen, fra universitetet, til at ændre de regler, og det har vi oppe lige nu. Vi mener ikke at det er retfærdigt, at alle os lidt mindre lister kontra Studenterrådet på den måde bliver udelukket i den demokratiske proces.

 

Et grønnere AU med mere plads og bedre forhold

Frit Forum har grundlæggende tre mærkesager til universitetsvalget. To af mærkesagerne er bedre fysiske rammer på AU, herunder bedre handikapforhold for studerende i campus’ gamle, umoderne bygninger, og fair forhold for studerende, f.eks. bedre digital undervisning, et bedre klagesystem og anonyme dispensationsansøgninger.

Når jeg spørger, hvilken der er deres vigtigste mærkesag, lyder svaret:

– Uhh. Jeg tror, det er den grønne, fordi vi har så meget vi kan lave om på AU. Nu skal jeg ikke sidde og rose mig selv, men jeg har, som akademisk rådsmedlem på BSS, været med til at sikre at vi får mere elektronisk pensum og mindre brug af papir. Det, tror jeg, vil være en kæmpe gave for AU at vi går i den retning, så vi ikke skal sidde med 3-4 kompendier pr. semester, da vi synes at det både er spild af papir og tid, at skulle printe ud. Det bliver også nemmere for de studerende at finde rundt i. Også ift. AU campus 2.0 planen skal der laves om på en masse gamle bygninger, og vi går meget op i, at det bliver klimavenligt. Så det er nok hovedkernen i universitetsvalgkampen for os, men der er så mange emner, som betyder noget for de studerende.

 

En af mange plakater fortæller i tre korte formuleringer, hvad Frit Forum hidtil har fået udrettet, f.eks. bedre eksamensforhold. Jeg spørger Alexander, hvordan det er gået til uden bestyrelsesposter:

– Man kan gøre meget igennem akademisk råd og studienævnet. Os tre repræsentanter, som er på plakaterne, har fået mange resultater ind indtil videre, bl.a. har Kirstine Haurum, der stiller op til genvalg til studienævnet på Statskundskab, sikret et bedre pensum i forhold til mikro- og makroøkonomi. Med en bestyrelsespost kan vi selvfølgelig gøre endnu mere, men vi vil gerne vise de studerende, som stemte på FF sidste gang, at de skaffede os tre repræsentanter og gjorde en stor forskel for de studerendes hverdag. Vi håber, de studerende, vil give os et år mere i de organer.

 

Den ærlige underdog

Da jeg spørger, hvad den største forskel på Frit Forum og Studenterrådet er, lyder et dybt suk fra Alexander, ”Studenterrådet…”, og han overvejer lidt, inden han svarer:

– Jeg vil sige, den største forskel er, at vi er den eneste liste, der er til venstre for midten. Studenterrådet påstår i hvert fald udadtil, at de er en apolitisk fagforening for studerende, hvilket, jeg selv vil mene, ikke er rigtigt overhovedet. Vi er den eneste erklærede politiske forening, vi har klare principper og retninger for hvad vi vil, og det er vi stolte af. Studenterrådet må stå ved de holdninger, de nu engang har, og det mener jeg ikke, at de indtil videre har gjort.

 

Ekstern blåstempling

Jeg har hørt et rygte om, at der er blevet åbnet op for, at i som liste må få støtte fra folk udefra, f.eks. Jakob Bundsgaard. Er det noget i kunne overveje at gøre, og er det ikke problematisk?

– Det er ikke noget nyt, sådan har det altid været, lyder svaret først og fremmest.

(Jeg havde efterfølgende en snak med Anne Snell, formand for Frit Forum, som tydeliggjorde, at der aldrig har været et forbud mod at få hjælp udefra til universitetsvalgkampagner. For nylig tog de tre foreninger op til revision, om det skulle ændres, hvilket de besluttede at lade være med)

Alexander uddyber, tydeligt overrasket over spørgsmålet, at Studenterrådet tidligere har fået en institutleder til at vise en video, som støttede Studenterrådet, til en forelæsning i et auditorie.

– For nogle år siden blev der lavet en video med Jacob Bundsgaard, som støttede os, så det er ikke noget nyt, eller noget som vi har fundet på. Det er der desuden ikke planer for i år. Jeg synes det er meget mere grotesk at inddrage ansatte fra universitetet, lyder det afslutningsvist.

 

I har tidligere haft et valgforbund med Konservative Studerende. Har i også det i år?

– Nej, det har vi ikke. Vi mener ikke vi kan stå inde for mange af de ting som KS står for, og derfor kan vi ikke lave et valgforbund med dem. Vi kan sagtens samarbejde, men vi kan ikke være i valgforbund med dem, fordi vores prioriteter er anderledes fra deres.

På vej ud af døren, får jeg en forklaring på titlen vagthunden: Alexander, er den, der kværner igennem en masse bilag, har styr på de hardcore trivselsfacts og forsvarer de studerendes ydre rammer: fysisk undervisning med plads til alle.

.

De kommende dage vil Delfinen udgive artiklerne ‘Hvorfor stemme på Studenterrådet?’ og ‘Hvorfor stemme på Konservative Studerende?’, hvor vi interviewer Anders Weis og Mikael Brorson, så følg endelig med på Facebook og Instagram, hvor vi giver lyd om nye artikler.

Man kan læse mere om Frit Forums mærkesager på AU’s hjemmeside, hvor man også kan læse om de to andre foreninger. I år sender universitetsledelsen desuden mails ud til samtlige studerende med bl.a. Alexanders yndige ansigt (citat Alexander), og en masse anden viden om Frit Forum og de andre studenterorganisationer. Valgplakaterne pryder desuden det meste af BSS og Arts. Mandag til torsdag er der valg, og her vil alle kandidater være at finde i de fleste store kantiner på AU. Her kan du få fingrene i en stofmaske fra Frit Forum, og selvfølgelig en snak.