Er du ked af det? Føler du, du ikke passer ind på studiet? Er du bange for, at du ikke er god nok? Lider du af præstationsangst? Er en i familien blevet alvorligt syg? Eller har du som studerende forælder svært ved at finde rundt i SU- og barselsreglerne? Studenterrådgivningen i Ryesgade er et gratis tilbud til alle studerende i Aarhus.
TEKST & FOTO Linnea Fonfara
Klemt inde mellem Lån & Spar Bank og den fine skobutik Falkenberg, dejligt anonymt gemt bag en hvid dør, ligger Studenterrådgivningen. Marlis Dall, daglig leder af Studenterrådgivningen i Aarhus, understreger, at Studenterrådgivningen “ikke er en universitetsklinik”.
Alle, der læser på en mellemlang og lang videregående uddannelse, kan gratis få hjælp til at håndtere eksamensangst, social usikkerhed eller sygdom i løbet studietiden samt få hjælp til at finde ud af barsels- og/eller SU-lovgivningen. Studenterrådgivningen er ikke en behandlingsinstitution, men tilbyder kortere tids intervention i form af telefonrådgivning, gruppeterapi og personlige samtaler. Tilknyttet Studenterrådgivningen i Aarhus er fem psykologer, tre socialrådgivere, to sekretærer og en psykiatrisk konsulent.
Sociale vanskeligheder, eksamensangst eller svært ved at sige fra og til?
Studenterrådgivningen har relationsgrupper for studerende med generelle sociale vanskeligheder, det vil sige problemer med kontakt til andre mennesker. Eller for dig, der altid spørger til andre, men aldrig siger, hvordan du selv har det. Desuden er der hvert semester eksamensangstgrupper, der arbejder målrettet med øvelser og træning for at håndtere nervøsitet omkring eksaminerne. Endelig har Studenterrådgivningen også en assertionsgruppe, dog ikke hvert semester. Assertionsgruppen er tilpasset dig, der har svært ved at få sagt til og fra, og som oplever at blive stille og tilbageholdende. Gruppen er derfor god for studerende, “hvor det bliver mere og mere en gene – også i forhold til at blive synlig på studiet. Så det har noget at gøre med nemt at blive usynlig. Og at øve sig i at turde være den, man er og give sig til kende”, uddyber Marlis Dall.
Hjælp til sygdom under studiet eller barslen
Studenterrådgivningen har tilknyttet socialrådgivere, der kan hjælpe, hvis du bliver syg under barsel eller graviditet. Du kan desuden få hjælp, hvis du bliver syg i løbet af studietiden eller har en lidelse og brug for ekstra hjælp. “Socialrådgiverne ved, hvad du skal gøre for at sikre dig, at du har et forsørgelsesgrundlag. Uanset hvad din situation er. Hvis du er blevet syg eller er dumpet for mange gange. Altså, hvad du kan gøre i det hele taget i sådan en situation. De kender SU-lovgivningen og den sociale lovgivning rigtig godt”, fortæller Marlis Dall. Foruden telefonrådgivning tilbyder socialrådgiverne også samtaleforløb.
Hjælper mange studerende hvert år
Studenterrådgivningen har en fokuseret viden omkring unge studerende og deres vanskeligheder. Mellem 900-1000 studerende henvender sig hvert år til Studenterrådgivningen i Aarhus. De hyppigste henvendelsesgrunde er koncentrationsproblemer, tristhed og depression samt eksamensproblemer og stress. De studerende, der søger hjælp hos Studenterrådgivningen, er i gennemsnit mellem 23 og 24 år. Omkring en tredjedel er mænd, og to tredjedele er kvinder. Denne fordeling skal du dog ikke lade skræmme af, hvis du er mandelig studerende og har brug for hjælp, mener Malis Dall: ”Vi har i det sidste halve års tid talt om, at vi har en fornemmelse af, at der kommer flere og flere mænd. Det bliver mere legitimt og mere og mere meningsfuldt, at det at tale om sig selv kan hjælpe”. Studenterrådgivningen har, som lægen, tavshedspligt. Der kommer heller ingen tilbagemelding til uddannelsesstedet. Du behøver ikke en henvisning for at ringe til Studenterrådgivningen på telefonnummer 70 26 75 00.
- Studenterrådgivningen tilbyder også hjælp på engelsk til udenlandske studerende, så hvis du kender en udvekslingsstuderende, der har det svært, kan du henvise til srg.dk/Default.aspx?AreaID=58
- Læs mere om Studenterrådgivningen på srg.dk og læs også pjecerne på srg.dk/Default.aspx?ID=810