Hvis du tror, iværksætteri er lig med slips, årelang erfaring og store virksomheder, så tro om igen. Iværksætteri blandt studerende er et voksende fænomen og Delfinen har talt med nogle af de studerende, der har taget springet – og gjort en iværksætterdrøm til virkelighed.
TEKST Bonnie Hvillum
FOTO AU Kommunikation
Joachim Harris, 29 år og jurastuderende, havde en skelsættende oplevelse for to år siden. Hans kæreste fik kræft. Men i stedet for at begrave sig i et dybt hul, tog Joachim kampen op. Med livet. For ham gælder det om at gøre det, man virkelig brænder for, så man hver dag kan vågne op om morgenen og glæde sig til dagens indbringelser. ”I stedet for at ens motivation er at tjene gode penge, skal man gøre det, man har lyst til. Og selvom jeg har fået meget ud af at læse jura, var jeg måske ikke helt motiveret til hver dag at stå op og læse”, fortæller han. Så Joachim tog tyren ved hornene og ændrede sit liv. Iværksætter-radikalt.
How to change
Joachim fandt sin silkevej og endte på Møllevangs Allé 142, Aarhus N. Et stort, rummeligt hus med meget højt til loftet: Studentervæksthus Aarhus. Her er lige nu tilknyttet 125 studerende, som er delt ind på cirka 70 projekter. Alle de tilknyttede har mindst én ting til fælles: Iværksætter-ildsjælen. For i dette hus mødes studerende på tværs af studier, alder, køn og baggrund. Og det er netop dette møde, som skaber et innovativt og fremdriftsfuldt miljø, fortæller teamleder Lone Stubdrup, som har været med fra begyndelsen for godt tre et halvt år siden. ”Vi tager udgangspunkt i fagligheden og omstøber det abstrakte og teoretiske til en reel værdi, som således kan støbe fundamentet for en virksomhed. Men samtidig rummer huset en enorm tværfaglighed, som de studerende iværksættere gør stor brug af. Her er ingen hemmelighedskræmmeri, som iværksætteri ellers godt kan bestå af, men i stedet bruger vi hinanden til at dele læring og ideer”, fortæller Lone Strubdrup. På denne måde fandt Joachim sine spejlbilleder i huset og opdagede, at det faktisk ikke var helt umuligt at søsætte de ideer, som han gik og tumlede med.
Projekt søsættes
Således gik det til, at Joachim mødte Anders Schmidt Hansen, 23 år og Informationsvidenskabsstuderende, og Jens Middelboe Petersen, 27 år med en bachelor i Datalogi. Sammen med Studentervæksthusets rådgivere videreudviklede de Joachims ideer og endte ud med virksomheden Racoso. Racoso tilbyder et måleværktøj for andre virksomheder til optimering af kundeservice via sociale medier. Måleværktøjet gør det muligt for forbrugeren at ’rate’ firmaers kundeservice, som i krisetider kan være altafgørende for køb. Igennem Racoso skabes så at sige en win-win situation for både forbrugeren og virksomheden, der bliver ’rated’.
Siden sommer har de tre iværksættere tumlet med denne idé, og de er nu snart klar til at gå i luften med projektet. ”Vi udviklede hele sommerferien, hvor vi levede af pizza, chips og gulerødder og arbejdede på højtryk!”, fortæller Joachim og tilføjer, at programmører kan spise op til et kilo gulerødder om dagen. Men søsætningen er skabt med en understøttende faktor: ”Vi sidder i Studentervæksthuset og arbejder. Vi har kontor heroppe og mulighed for booking af mødelokaler. Så hvis det ikke havde været for dem, ved jeg ikke, hvad vi havde gjort!”, fortæller Joachim. Han har selv stået for hele forretningsdelen og har derfor haft stort behov for sparring, som han både har fået tilbudt igennem Studentervæksthus Aarhus, men som han også selv har været ude at opsøge: ”Jeg har netværket rigtig meget og fået skabt mig et advisory-board, som er mine sparringspartnere med vidt forskellige kompetencer. Det er en af grundene til, at vi er nået så langt”, fortæller iværksætteren.
Ambitionerne
Nu tænker du sikkert, at det lyder både besværligt og omfattende med alt det der iværksætteri. Men som Joachim forklarer, handler det grundlæggende om at prioritere sin tid og vurdere, hvad der virkelig betyder noget i ens liv: ”Jeg har været på A-landsholdet i karate og har derfor allerede fra folkeskolens tid lært at takke nej til festerne i weekenderne. Og jeg tror, at det er den største barriere, folk har – at sige nej. For ja, det kræver hårdt arbejde og prioritering, men jeg fokuserer i dag på det, jeg virkelig brænder for, og det er det allervigtigste.”
Skal – skal ikke?
Som Lone Stubdrup opsummerer, er ingen født iværksætter. Men alle kan blive det, for det handler nemlig om, at man på baggrund af sin faglighed og lyst får skabt en form for værdi for sig selv og andre: ”De kompetencer, man får ved at bruge sin viden til at skabe forretning, er fremtidige arbejdsgivere også interesseret i.” Så selvom din idé måske ikke ender som Mark Zuckerbergs, har du alligevel fået gjort dig erfaringer i udviklingsprocessen, personlige såvel som faglige, som du kan bruge i din videre søgen mod et reelt arbejde, når studietiden stopper. ”Hver gang jeg overkommer de udfordringer, jeg står over for, får jeg en kæmpe succesfølelse. Selv at bygge noget op fra bunden og være sin egen herre er vildt, og hvad jeg altid har drømt om!”, afslutter Joachim, som sammen med sine samarbejdspartnere har gjort det, han ellers troede var umuligt.
Gode iværksætterlinks:
- Startup Experience at Aarhus University (event i februar): startupexperience.eventbrite.com/#
- Racoso, hjemmeside: racoso.com (lancering af hjemmeside omkring 1. marts):
Racoso på Facebook: facebook.com/racoso - Studentervæksthuset
Møllevangs Allé 142, Aarhus N.
Kontakt: udviklingskonsulent Mia Louise Justesen
Hjemmeside: studentervaeksthus.au.dk - Andre iværksætter-platforme:
Ladies First, hjemmeside: ladiesfirstaarhus.dk
Ladies First på Facebook: facebook.com/ladiesfirst8000
STARTit, hjemmeside: startit.dk
STARTit på Facebook: facebook.com/STARTit
Det offentliges vejledning: virk.dk
Forum for iværksættere: amino.dk