Spring til indhold
Hjem » Artikler » Hesteparkour med langt hår

Hesteparkour med langt hår


”Dette er historien om, hvordan jeg døde.” Sådan lyder åbningsreplikken fra den mandlige hovedperson, Flynn Ryder, i Disneys nyeste film Tangled. Du kender nok til historien. Det er fortællingen om pigen med det ufatteligt lange og meget værdifulde hår: Rapunzel. Tangled er Disneys egen omskrivning af det klassiske eventyr.

Historien er centreret om vores langhårede, kvindelige hovedkarakter og det eventyr, der udfolder sig, da hun begiver sig ud i den verden, hun ellers kun har betragtet fra vinduet i det tårn, hun bor i. Plottet er hullet, og der er steder, hvor karaktererne siger eller gør noget, der får dig til at vende håndfladerne opad og rynke øjenbrynene i et ordløst ”Hvor kom det fra?!” Men, tro det eller ej, det er ikke helt så besynderlige plothuller som i Grimms originale nedskrivning, og i det store hele er det til at leve med. Det er et eventyr, og i eventyr sker det utænkelige nogle gange uden videre forklaring. Det er en grundforudsætning for at se Tangled, at du kan opleve en klassisk Disneyfortælling med musicalindslag, uden at din mavesæk vender vrangen ud af afsky. Hvis du kan det, vil du finde både sangene og historien charmerende.

Apropos charmerende: Disney har et par mindeværdige heste i deres historier, som for eksempel Philippe fra Skønheden og Udyret og Samson fra Tornerose, men den her slår altså dem alle. Mine damer og herrer, lad mig præsentere: Maximus! Han er en viljestærk, modig og intelligent hest, der er ansat i kongens hær, hvor han nok burde være general, eftersom han er en langt bedre soldat end menneskene – og så dyrker han parkour på nervepirrende højt plan. Maximus er et eksempel på exceptionelt flot karakteranimation. Computeranimatorerne har virkelig formået at få de fine detaljer med, som ellers synes at være forbeholdt de håndtegnede Disneyfilm.

Maximus er langtfra det eneste, der leder tankerne hen på tidligere Disneyklassikere. Kan du din klassikerkanon, vil du finde stor glæde i de mange referencer, og din filmoplevelse vil blive endnu rigere. Har du ikke et indgående kendskab til Disneys store klassikersamling, er det dog ingen hindring for at se filmen. Den er godt selskab alligevel.

af Thomas Erex

Tangled 2011, Nathan Greno & Byron Howard

Tags: