Spring til indhold
Hjem » Artikler » Hejs flaget for god mundhygiejne – impotens nej tak!

Hejs flaget for god mundhygiejne – impotens nej tak!

Karius og Baktus er en god fortælling om, hvorfor man skal passe på sine tænder. For børn. Men der er opdaget en mulig sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og impotens.  Det fortæller en tandplejerstuderende og en tandplejer. Det giver anledning til en ny skræmmefigur. Så hold mundhygiejnen i top, ellers kommer Impotentus og ødelægger dine tænder OG dit sexliv.

Tekst: Julie Jensen, tandplejerstuderende og Maibritt Galsgaard, tandplejer

I vores dagligdag som tandplejere ser vi mange unge mennesker, der ikke har nogen erfaring med huller i tænderne, men som desværre har problemer med deres tandkød. Det kan man se i form af tandkødsbetændelse, som ses ved rødme, hævelse og eventuel blødning fra tandkødet, eller begyndende parodontose. Både tandkødsbetændelse og parodontose kommer af manglende mundhygiejne.

Der er grund til at smile, hvis mundhygiejnen er i orden. Det kan nemlig få uventede konsekvenser, hvis den ikke er.

Erektil dysfunktion

Parodontose er en videreudvikling af tandkødsbetændelse, som er en betændelsestilstand (inflammation), der nedbryder det væv tænderne fæstnes i. Den udvikling kan finde sted, uden man selv har bemærket noget i sine tænder eller i sit tandkød.

Flere undersøgelser peger i retning af, at der kan være en sammenhæng mellem impotens (erektil dysfunktion), og ubehandlet parodontose. Sammenhængen forklares ved, at der ved ubehandlet parodontose er kort vej for de patogene bakterier i mundhulen til blodbanen.

Det er fordi

Når bakterierne trænger ind i blodbanen, ses forskellige mekanismer, som svækker kroppens immunforsvar i forhold til udviklingen af erektil dysfunktion samt andre kredsløbssygdomme. Det sker ved, at der blandt andet skabes en ubalance i endotelcellerne, som er det cellelag, der dækker blodkarrene. Endotelcellerne udgør således grænsefladen mellem blod og resten af karvæggen og har en antiinflammatorisk evne. Hvis ikke funktionen af endotelcellerne er optimal, er der risiko for udvikling af kredsløbssygdomme og impotens.

I undersøgelserne der henvises til, er der taget højde for, at personerne i forskningsforsøget er på nogenlunde samme alder, de har ingen anden systemisk sygdom, ikke fået systemisk antibiotika de sidste 12 måneder, alle ikke-ryger, stort set samme BMI, samme uddannelsesvarighed, samme økonomiske status og at alle var gift. Studiet viste, at mænd med ubehandlet parodontose har 3,2 gange så stor risiko for at blive impotente end mænd med sundt tandkød.

Men…

En fejlkilde i studiet var, at der ikke var blevet målt på endotelcellernes funktion hos hver enkelt person. Derfor kan der endnu ikke laves en direkte kobling mellem impotens og ubehandlet parodontose. Konklusionen må dog være, at en god mundhygiejne kun kan gavne i forebyggelsen af impotens og forbedring af den generelle sundhed i al almindelighed. Hermed en ekstra god grund til at komme til et årligt tjek ved en tandplejer eller tandlæge, så flaget fortsat kan hejses.